Gå in Vandringskängor
Annonser

Gå in Vandringskängor

Oavsett om du ska på en lång vandring eller en kortare tur är det du har på fötterna kanske det viktigaste. Dina fötter kommer spendera en lång tid i skorna, så det gäller att vandringskängorna är både bekväma och fyller den funktionen du vill att de ska göra. Vid köp av nya vandringskängor kommer det kännas annorlunda och det tar alltid lite tid att vänja sig.

 

Hur lång tid tar det att gå in vandringskängor?

Självklart beror tiden det tar att gå in i dina nya vandringskängor på vad för typ av material kängorna är gjorda av. Alla vandringskängor tar olika lång tid så det är svårt att ge en exakt tid, men det går alltid snabbare ju mer man använder vandringskängorna. Vandringskängorna kommer behöva tid för att mjukna upp och eventuellt anpassa sin passform litegrann till just din fot. Till en början behöver inte vandringskängorna enbart användas till vandring, utan det går även att använda de i vardagen för att snabbare kunna gå in i dem och vara helt redo inför kommande vandringar.

 

Undvik skavsår på vandringen

Det som de allra flesta fruktar när de ska vandra i nya kängor är skavsår. Att få ett eller flera skavsår av kängorna kan dra ner hela upplevelsen och göra tiden lång och tråkig. Vi alla vet hur ont det kan göra med skavsår, så därför är det extra viktigt att du är väl förbered för att undvika plågan. Genom att använda vandringskängorna ofta kommer du få en känsla för var eventuella skavsår kan uppstå och därmed förbereda dig på det. Att använda kängorna i vardagen hjälper eftersom det är en hel del gående i vardagen. Om du skulle använda vandringskängorna för första gången när du är ute på vandring kommer du inte ha någon känsla för var det skaver och var skavsåren kan uppstå med just de här kängorna.

 

Prova och ut och testa

Så småningom kommer du märka vad som är bäst för dina fötter. Detta kommer underlätta både i framtiden när du ska köpa nya vandringskängor och när du ska gå in i dessa. Att veta hur ens fötter reagerar på olika typer av skor och kängor är bra, men det kan fortfarande variera kraftigt mellan märken och material. Något som fungerar för väldigt många och nästan alla skor är att blöta ner dem och gå runt med dem. När de nya kängorna är blöta och du går runt i dem kommer de anpassa sig snabbare och bättre till dina fötter.

 

Använd vandringskängorna i vardagen

Ett hett tips är alltså att använda vandringskängorna i vardagen. Du kan gå med dem både inom- och utomhus för att maximera. Att sätta på sig en lagom stor och tung vandringsryggsäck medan du går små promenader med kängorna är också något som kan underlätta processen.

Komihåg att alltid lyssna på dina fötter och känna efter ordentligt. Hur känns det att gå i uppförsbacke och nedför? Känns det även bra att göra det med packning på ryggen? Du kommer vänja dina fötter med dessa vandringskängor ju mer du går med dem och på det sättet kommer du snabbare lyckas gå in i dem. När det sedan är dags för vandring är både du och dina fötter redo.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise