Vandringskängor storlek
Annonser

Vandringskängor storlek

För att uppnå den ultimata vandringen och kunna njuta av upplevelsen maximalt är det viktigt att ha perfekta vandringskängor. I alla fall så nära perfekta som det går. Det finns en hel del faktorer att tänka på och väga in när du letar efter det perfekta paret av vandringskängor. Men något som är otroligt viktigt är storleken på kängorna. Att ha för stora eller för små vandringskängor kan dra ner på vandringsupplevelsen och göra vandringen mer jobbig än rolig.

 

Dina fötter sväller

Ens fötter påverkas en hel del under dagen. Till exempel blir fötterna lite större när de blir varma, vilket de ofta är när man är ute på vandring. Fötterna är även lite större på kvällen än på morgonen, vilket är viktigt att ha i åtanke. Generellt brukar man säga att vid köp av nya vandringskängor bör storleken vara något större än den man har för sina ”vanliga” skor. Den perfekt passande vandringskängan i affären brukar inte vara samma väl ute på vandringen. En rad faktorer påverkar foten och kängan vilket gör så att det oftast är klokt att välja en vandringskänga som känns något för stor i affären. Självklart finns det nackdelar med för stora vandringskängor också, det gäller att hitta balansen mellan för litet och stort.

 

Hitta din passform på vandringskängor

När det gäller att hitta rätt passform för nya vandringskängor är det väldigt nyttigt att använda sig utav tidigare erfarenheter. Om du tidigare har haft ett par kängor som inte klämde foten under vandringen eller var för stora kan det vara bra att försöka hitta vandringskängor med samma märke, eftersom samma storlekar kan skilja sig lite mellan märken. Det är även bra att ha koll på hurdana fötter du har. Vet du om att du har lite bredare fötter till exempel är det en bra startpunkt att kolla bland lite bredare vandringskängor.

 

Vilken miljö kommer du vandra i?

För att hitta den perfekta storleken för dina nya vandringskängor kan det även vara värt att tänka vad för typ av miljöer du kommer vandra i. Om det är lite kallare miljöer kommer du troligen ha ett tjockare lager av strumpor på fötterna och därför kommer du behöva lite större vandringskängor. Om det är mycket upp-och nedförsbackar kan det underlätta att ha vandringskängor som är sköna och passar bra, då dessa situationer kan vara fysiskt ansträngande och bli ännu jobbigare om kängorna inte passar.

 

 

De flesta butiker som säljer vandringskängor erbjuder sig att mäta dina fötter för att kunna hitta de perfekta kängorna åt dig. Du har även tillgång till att ordentligt testa vandringskängorna och därmed känna efter hur passformen är. Om du handlar över internet blir det lite svårare, men löses ganska enkelt med fri retur. Viktiga saker att komma ihåg är att vandringskängor bör ha lite större storlek än de skor som du använder i vardagen. Du bör dock inte överdriva i storleken eftersom för stora vandringskängor kan resultera jobbiga skavanker som du helst vill undvika. Det är en tuff och viktig balansgång, men löser sig oftast om du tänker till ordentligt.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise