Bästa vandringsryggsäcken test
Annonser

Bästa Vandringsryggsäcken 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa vandringsryggsäcken test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av tält.

En vandringsryggsäck är den viktigaste delen av packningen då man ger sig ut på tur. I denna vill man få plats med alla nödvändigheter samtidigt som den är bekväm. En tung och otymplig ryggsäck kan nämligen förstöra hela upplevelsen.

För den som är ute efter att hitta den bästa vandringsryggsäcken inför sin vandring kommer här en lista på 16 ryggsäckar att hålla koll på! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.


 

Bästa Vandringsryggsäck

1. Ospray Atmos AG 65


Vikt:
2190 gram
Volym: 65 liter
Toppöppning: Avtagbart Topplock
Vad vi gillar:
Kommer i olika storlekar och är enkel att justera till perfekt passform.
Vad vi inte gillar:
Tyngre än andra vandringsryggsäckar i samma volymklass.

Den klassiska Ospray Atmos AG 65 har fått ett otroligt gott rykte och många menar att det är den absolut bästa vandringsryggsäcken. Den största anledningen till detta är ryggsäckens ergonomiska utformning som gör den skön att vandra med. Den är enkel att justera på flera olika sätt så att den passar perfekt på kroppen. Den är dessutom utrustad med en mängd smarta fickor och förvaring både utvändigt och invändigt. Atmos AG 65 andas också mycket bra och har en effektiv ventilation, något som gör vandring under varmare dagar betydligt mer njutningsfullt. Ryggsäcken har en ryggpanel som är något avskild från kroppen vilket skapar en ficka där kroppen kan andas. Denna vandringsryggsäck kommer garanterat att bli en storfavorit!

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringsryggsäck stor

2. Fjällräven Kajka 85


Vikt:
3450 gram
Volym: 85 liter
Toppöppning: Avtagbart Topplock
Vad vi gillar: Extremt slittålig och rejäl.
Vad vi inte gillar: Lite tung, vilket gör det krångligare att packa rätt.

Kajka 85 från svenska klassikern Fjällräven är en rejäl ryggsäck för längre turer. Utvändigt har den en minimalistiskt vacker design och är robust, något som gör att den klarar yttre påfrestning och slitage mycket bra. Med ett justerbart bälte, bröstrem och ställbar rygglängd kan man anpassa ryggsäcken så att den passar perfekt, vilket gör den bekväm att bära. Den är dessutom enkel att packa och har många praktiska fack utrustade med rejäla dragkedjor. Dessa är försedda med större dragtrappar som är enkla att öppna även då man har vantar på sig.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringsryggsäck pris

3. Urberg Rogen 2.0 75 L


Vikt:
2456 gram
Volym: 75 liter
Toppöppning: Avtagbart Topplock
Vad vi gillar: Aluminiumramen som gör passformen bekväm samtidigt som den är lätt.
Vad vi inte gillar: Kan vara lite svårt att hitta exakt rätt passform.

Urberg Rogen 2.0 75 L är en perfekt vandringsryggsäck till den som letar efter ett prisvärt alternativ. Den har ett förmånligt pris utan att kompromissa med kvalitet. Den U-formade öppningen gör det enkelt att snabbt få en överblick över packningen. Rogen 2.0 är utrustad med många fack och fickor som gör den enkel att packa och det är smidigt att komma åt sina saker under vandringen.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringsryggsäck vikt

4. Bergans Helium 55


Vikt:
1000 gram
Volym: 55 liter
Toppöppning: Avtagbart Topplock
Vad vi gillar: Mycket lätt ryggsäck vilket gör den extra skön att bära.
Vad vi inte gillar: Dragkedjorna på topplocket och framsidan är inte vattentäta.

Bergans Helium 55 är en riktig drömryggsäck för den som vill ha en bekväm packning. Den är nämligen både lättviktig och har ett mycket effektivt viktsystem. Packningens tyngd överförs effektivt till höfterna och de delar av kroppen som kan bära större tyngder utan att det känns lika mycket. Bergans Helium 55 är försedd med ett vätskesystem som gör det lätt att få i sig tillräckligt mycket vätska under långa vandringar.

Kolla aktuellt pris

 


 

5. Osprey Aether AG 70

Vikt: 2330 gram
Volym: 70 liter
Toppöppning: Avtagbart Topplock
Vad vi gillar: Den kroppsnära passformen.
Vad vi inte gillar: Kan upplevas som lite tryckande på axlarna när man bär riktigt tungt.

Den slitstarka Osprey Aether AG 70 är en långlivad investering. Denna ryggsäck är riktigt enkel att packa samtidigt som den tål en hel del påfrestningar. Den absolut största fördelen med denna ryggsäck är att den är så bekväm. Dess passform gör att man ibland glömmer bort att man bär på den. Samtidigt har den flera andra praktiska egenskaper som integrerat regnskydd och dragkedjor på höftbältet för extra lagringsutrymme.

Kolla aktuellt pris

 


 

6. Lundhags Gneik 54

Vikt: 1640 gram
Volym: 54 liter
Toppöppning: Avtagbart Topplock
Vad vi gillar: Det praktiska topplocket som gör det enkelt att packa ner lite extra.
Vad vi inte gillar: Lite små fickor på bältet.

Det klassiska ryggsäcksmärket Lundhags modell Gneik 54 är en riktigt bra ryggsäck i mellanklassen. Den passar för en mellanlång vandring eller för backpackingresan. Gneik 54 har många smarta lösningar som en lätt aluminiumram som dessutom är vindstyv och ett skönt AirSystem som säkerställer ventilation. Storleken är lagom och något av det mest praktiska är topplocket som går att justera efter behov då man packar mer än vanligt!

Kolla aktuellt pris

 


 

7. Osprey Talon 44

Vikt: 1110 gram
Volym: 44 liter
Toppöppning: Fast topplock
Vad vi gillar: Att den är så lätt men samtidigt stabil.
Vad vi inte gillar: Det kan vara lite krångligt att nå det man packat i sidofacken under vandring.

Osprey Talon 44 är den perfekta ryggsäcken för kortare turer som weekendvandring eller klättring. Den är kompakt och framför allt lättviktig men samtidigt stabil. Trots sin ringa vikt kan man bära mycket i ryggsäcken, vilket gör den praktisk för den som behöver mycket utrustning under sin dagsvandring. Osprey Talon 44 packas från toppen och är tillverkad i slittåliga material som gör att det är en långlivad investering.

Kolla aktuellt pris

 


 

8. Osprey Rook 65

Vikt: 1600 gram
Volym: 65 liter
Toppöppning: Dragkedja
Vad vi gillar: Det sköna, ventilerade bärsystemet.
Vad vi inte gillar: Tillgängligheten via topplocket lämnar en del att önska.

För den som ska köpa sin första vandringsryggsäck till lite kortare distanser är Osprey Rock 65 ett mycket bra val. Osprey har lång erfarenhet att skapa slittåliga och bekväma ryggsäckar och Rock 65 är inget undantag. Den har ett mycket bra bärsystem med justerbar ryggpanel och ventilationssystem. Dessutom har den en dragkedja i botten som gör det lätt att komma åt det viktigaste under vandringen.

Kolla aktuellt pris

 


 

9. Fjällräven Keb 72

Vikt: 2750 gram
Volym: 72 liter
Toppöppning: Avtagbart topplock
Vad vi gillar: Träramen som är ekologiskt hållbar och samtidigt bekväm.
Vad vi inte gillar: Att dragkedjorna inte är helt vattentäta (det ingår dock ett regnskydd).

Svenska Fjällrävens Keb 72 är en ryggsäck som klarar av i princip vad som helst. Tack varje sitt slittåliga material i polyester och ekologisk bomull kan man använda den i alla väder utan att vara rädd att den ska ta skada. Både materialet och träramen är tillverkade på ett etiskt och hållbart sätt, vilket gör väskan till ett mycket bra val för den miljömedvetne. Trots sin stora storlek är den dessutom lätt att justera till optimal passform!

Kolla aktuellt pris

 


 

10. Osprey Kestrel 68

Vikt: 1780 gram
Volym: 68 liter
Toppöppning: Fast topplock
Vad vi gillar: Den goda kvalitén samt de båda praktiska sidofacken.
Vad vi inte gillar: Att regnskyddet inte har reflexer.

Osprey Kester 68 är en riktigt praktisk ryggsäck för den som vill ha bekväma lösningar. Inte bara är den praktisk för själva vandringen på grund av sin justerbara ryggpanel med hoop-and-loop system utan den har också praktiska lösningar för själva packandet. Hela framsidan kan öppnas med ett U-format blixtlås, något som gör att den på vissa sätt mer liknar en resväska. Den går dessutom att dela av invändigt och öppna i botten, något som är praktiskt om man exempelvis vill komma åt sovsäcken utan att gå igenom hela sin packning.

Kolla aktuellt pris

 


 

11. Osprey Stratos 50

Vikt: 1670 gram
Volym: 50 liter
Toppöppning: Fast topplock
Vad vi gillar: Att den är så flexibel och kan användas för fler ändamål än vandring.
Vad vi inte gillar: Att den främst är designad för män vilket kan göra att passformen inte funkar för kvinnor.

Flexibilitet är ett av ledorden då man beskriver Osprey Stratos 50. Denna bekväma och anpassningsbara ryggsäck är specifikt utvecklad för vandring, men eftersom man kan ta av topplocket och dessutom plocka ut regnskyddet är Osprety Statos lätt att anpassa till andra typer av packning. Precis som många andra Osprey-ryggsäckar har den också en praktisk U-formad öppning direkt in till huvudfacket.

Kolla aktuellt pris

 


 

12. Fjällräven Abisko Friluft 45

Vikt: 1600 gram
Volym: 45 liter
Toppöppning: Fast topplock
Vad vi gillar: Lättheten, och den sköna separationen mellan rygg och ryggsäck som säkerställer ventilation.
Vad vi inte gillar: Vissa spännen och remmar känns lite ömtåliga.

Fjällräven Abisko Friluft 45 är den perfekta vandringsryggsäcken för kortare distanser. Den är utrustad med ett ventilerande airmesh som separerar den från ryggen och tillåter ventilation. Detta gör den mycket bra för svettiga och ansträngande dagsturer. Det som är extra praktiskt med Abisko Friluft 45 är alla de fack den är utrustad med. Det gör den extra enkel att packa och det blir lätt att komma åt det viktigaste under turen.

Kolla aktuellt pris

 


 

13. Osprey Exos 58

Vikt: 1230 gram
Volym: 58 liter
Toppöppning: Fast topplock
Vad vi gillar: Vikten i förhållande till storleken är imponerande.
Vad vi inte gillar: Den har mycket fack och fickor men är trots det inte särskilt flexibel.

Utöver att vara lättviktig är Osprey Exos 58 också bekväm. Denna bekvämlighet säkerställs med det bekväma bärsystemet och ryggpanelen AirSpeed™ system som garanterar ventilation. Höftbältet och axelremmarna är utvecklade för maximal komfort och detta gör Exos 58 perfekt för längre vandringar. Materialet är dessutom slitstarkt vilket gör den till en bra investering över tid.

Kolla aktuellt pris

 


 

14. Urberg Roam 65

Vikt: 1620 gram
Volym: 65 liter
Toppöppning: Dragkedja
Vad vi gillar: Riktigt bra material som dessutom klarar regn och rusk.
Vad vi inte gillar: Inte helt stabil för allt för tunga vikter.

Urberg Roam 65 är en bekväm ryggsäck med skumfyllda axelremmar och Air-Flow ryggplatta. Den har en mängd fickor och fack för smart förvaring. Dessutom är Urberg Roam 65 tillverkad i vattenavstötande material och utrustad med nylondragkedjor. Detta gör den till ett bra val för den som vill kunna ge sig ut på vandring i alla väder!

Kolla aktuellt pris

 


 

15. Arctic Tern Weekend Backpack

Vikt: 1320 gram
Volym: 40 liter
Toppöppning: Dragkedja
Vad vi gillar: Det TPU-behandlade tyget är slittåligt och robust.
Vad vi inte gillar: Materialet kan kännas lite stelt.

Om man är ute efter en ryggsäck med flera olika användningsområden så är Arctic Tern Weekend Backpack den allra bästa. Ryggsäcken fungerar nämligen minst lika bra som bagage på flyget som till dagsturer för vandring. Det gör att den är flexibel och enkel att resa runt med. Med skumvadderade axelremmar och ryggplatta är den bekväm att bära runt på en hel dag. Arctic Tern Weekend Backpack har dessutom en mycket praktisk öppning och är enkel att packa.

Kolla aktuellt pris

 


 

16. Thule Versant 70L Men’s

Vikt: 1900 gram
Volym: 70 liter
Toppöppning: Fast Topplock
Vad vi gillar: Väldigt smarta lösningar, exempelvis de avtagbara midjefickorna.
Vad vi inte gillar: Ganska tunna axelremmar.

Thule Versant 70L Men’s ryggsäck är en bra vandringsryggsäck i den större storleksklassen. Det bästa med denna ryggsäck är alla de smarta lösningar och enkla tillgången till packningen. Det mesta på Thule Versant 70L går att justera, vilket gör det enkelt att anpassa den till kroppen. Den vattentäta och avtagbara VersaClick-cylinderfickan är en unik funktion som hyllats för sin användbarhet.

Kolla aktuellt pris

 


Jämförelsetabell Vandringsryggsäck

VandringsryggsäckenViktVolymToppöppning
Ospray Atmos AG 652190 gram65 literAvtagbart Topplock
Fjällräven Kajka 853450 gram85 literAvtagbart Topplock
Urberg Rogen 2.0 75 L2456 gram75 literAvtagbart Topplock
Bergans Helium 551000 gram55 literAvtagbart Topplock
Osprey Aether AG 702330 gram70 literAvtagbart Topplock
Lundhags Gneik 541640 gram54 literAvtagbart Topplock
Osprey Talon 441110 gram44 literFast topplock
Osprey Rook 651600 gram65 literDragkedja
Fjällräven Keb 722750 gram72 literAvtagbart topplock
Osprey Kestrel 681780 gram68 literFast topplock
Osprey Stratos 501670 gram50 literFast topplock
Fjällräven Abisko Friluft 451600 gram45 literFast topplock
Osprey Exos 581230 gram58 literFast topplock
Urberg Roam 651620 gram65 literDragkedja
Arctic Tern Weekend Backpack1320 gram40 literDragkedja
Thule Versant 70L Men's1900 gram70 literFast Topplock

Köpguide Vandringsryggsäck

 • Rekommenderad storlek
 • Ryggsäckens vikt och maxlast
 • Vaddering och stöd
 • Ryggsäckens funktioner
 • Tillgång till huvudfack
 • Fickor
 • Remmar
 • Ventilation
 • Regnskydd
 • Ryggsäckens storlek och passform

Rekommenderad storlek

Det är framför allt packningen som avgör vilken storlek som är att rekommendera. Ska man packa med ett stort tält och sovsäck kan man behöva investera i en ryggsäck av större storlek. Är man en person som packar mycket lätt och lite är det mer praktiskt med en mindre. Något annat som spelar in är hur länge man planerar att vara borta. Det finns lite generella tumregler när det kommer till rekommenderad storlek i förhållande till resans längd:

 • Övernattning 1 natt: 30–50 liter
 • Övernattning 3 nätter: 50–70 liter
 • En längre vandring: 60+ liter (beroende på utrustning)

Ryggsäckens vikt och maxlast

Något som är extremt viktigt för vandringen är ryggsäckens vikt. Det är nämligen denna tillsammans med packningens vikt som är det man faktiskt måste klara av att bära. Vissa lättare ryggsäckar är betydligt bekvämare, men har mindre kapacitet när det kommer till maxlasten. Här behöver man göra en avvägning mellan vad man orkar och hur ens packning ser ut. Kolla på tillverkarnas råd gällande maxlast innan du köper ryggsäcken, eftersom denna avgör hur mycket du faktiskt kan packa ner utan att den slits.

Vaddering och stöd

En vandringsryggsäck som är designad på ett smart sätt med bekväm vaddering och skönt stöd för rygg och axlar kan bli ganska tung utan att det behöver kännas så. Därför är detta viktigt att prova ut själv, och gärna även läsa andras recensioner gällande ryggsäckens bekvämlighet. Det viktigaste är att en vandringsryggsäck är tillräckligt bekväm och ger bra stöd för att den ska kunna bäras runt under lång tid. De viktigaste delarna på ryggsäcken att titta på då det kommer till vaddering och stöd är:

 • Ryggpanelen
 • Höftbältet
 • Axelremmarna

Ryggsäckens funktioner

Ibland kan det kännas som att flera olika ryggsäckar erbjuder ungefär samma sak: en skön och justerbar ryggpanel, regnskydd, många fickor och fack och bekväma remmar och bälten. Då kan man låta valet bestämmas genom att titta på de unika funktioner som erbjuds. Vissa tillverkare har lagt extra energi på att utveckla funktioner och delar som är specifika för en viss modell, och beroende på hur man vandrar och vad man värderar under en tur kan dessa helt avgöra ens val.

Tillgång till huvudfack

Erfarna vandrare vet hur viktigt det är att snabbt komma åt innehållet i ryggsäcken, och detta är något som ser väldigt olika ut mellan ryggsäckar. Vissa modeller går endast att öppna från toppen och detta är mycket opraktiskt när man vill hitta något som är packat i botten. Det riskerar att röra runt den noga ordnade packningen och göra organisationen till en huvudvärk. Det allra bästa är ryggsäckar som går att öppna i sidorna och botten. På så vis kan man packa dom på ett smart sätt innan avfärd och enkelt komma åt det viktigaste under vandringen.

Fickor

Vandringsryggsäckar med en yttre ram har en stor fördel: de många fickor som finns på utsidan. Under vandring kan man behöva komma åt mindre verktyg och sådant som helst inte ska packas ned i huvudfacket. Att ha enkel tillgång till praktiska fickor är därför A och O. Generellt kan man säga att ju fler fickor, desto bättre.

Remmar

Hur ryggsäckens remmar är utformade spelar stor roll för komforten under vandringen. Framför allt är det axelremmarna som avgör detta, men det finns en mängd andra remmar att hålla utkik efter då man köper sin ryggsäck. Remmar gör det nämligen möjligt att justera storlek och passform men även att fästa saker utvändigt på sin ryggsäck. Utöver detta kan man dessutom använda remmar för att tighta till innehållet och göra ryggsäcken mer kompakt. Detta verkar avlastande och gör att vandringen blir både lättare och mer bekväm.

Ventilation

De allra flesta kan relatera till känslan att vara ute på en ansträngande och svettig vandring och känna hur ryggsäckens material mot ryggen skapar en outhärdlig värme. Genom att investera i en välutvecklad och genomtänk ryggsäck slipper man detta! Många smarta ryggsäckar har nämligen ett nät som skiljer ryggsäcken från ryggen och tillåter ventilation i det utrymme som uppstår däremellan.

Regnskydd

Om man planerar att ge sig ut på en längre vandring exempelvis i fjällen är det viktigt att man är förberedd på regn. Klimatet kan vara mycket ombytligt och svårt att förutsäga och har man fel utrustning kommer man tillbaka till tältet eller stugan med genomvåt packning. Effektiva lösningar och vattenskydd löser detta problem. Många vandringsryggsäckar är antingen vattentäta eller utrustade med regnskydd. Det är också viktigt att titta på dragkedjorna, då dessa bör vara vattentäta för att säkerställa skydd mot regn.

Ryggsäckens storlek och passform

Vilken storlek och passform man ska välja på sin vandringsryggsäck är högst individuellt. Det kan vara svårt att veta i förväg vad som kommer vara bekvämt under en längre tid i vandringsspåret. Därför är det smart att investera i en flexibel ryggsäck som går att justera om ifall passformen skulle vara lite fel. Storleken bör avgöras av vandringens längd och utrustningens storlek. Välj inte en för stor ryggsäck om det inte är nödvändigt, detta blir onödig vikt och gör vandringen mindre komfortabel.

 

Frågor & Svar

Vad ska jag titta efter när jag köper en vandringsryggsäck?

Det finns många saker att titta efter då man köper vandringsryggsäck. Ett tips är att följa vår köpguide för att få vägledning. Det finns flera delar att tänka på och man bör först och främst fundera över hur och när man planerar att använda sin ryggsäck. Sedan är det bra att jämföra detta mot vissa parametrar: • Organisationsmöjligheter och packvänlighet • Vikt • Storlek • Justeringsmöjligheter • Vattentålighet • Vaddering Om man har lite koll på dessa delar innan och tittar hur lösningen ser ut hos den specifika ryggsäcken ökar chansen att man hittar sin bästa vandringsryggsäck.

Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

Det viktigaste för en vandringsryggsäck är komforten och hur skön den är att bära, eftersom det är på ryggen den kommer att spendera allra mest tid. Det finns många saker som avgör komforten såsom passformen och axelremmarnas och ryggpanelens vaddering. Det absolut viktigaste är dock hur vandringsryggsäcken sitter på kroppen. När den sitter rätt ska den vara nära kroppen och sitta åt ordentligt i höften. Axelremmarna ska vara åtspända så att ryggsäcken vilar bekvämt på ryggtavlan och framför allt höfterna.

Kan du använda en vanlig ryggsäck för vandring?

Den som varit ute och vandrat en del vet hur viktig ryggsäckens komfort är för hela upplevelsen. Vandringsryggsäckar är specifikt utformade för att vara sköna samtidigt som de kan klara av en del vikt. En vanlig ryggsäck är utvecklad för att klara av att bära lättare packning under en kort stund och därför är de inte att rekommendera för vandring. Självklart är vi alla olika, och vissa tycker att enklare ryggsäckar också funkar bra för vandring så länge de är lättpackade. Generellt ska man dock undvika detta eftersom ergonomin är det allra viktigaste för en njutningsfull tid i vandringsspåret.

Slutord

För att vandringen ska bli rolig är det av största vikt att hitta sin bästa ryggsäck. En bra vandringsryggsäck ska kännas skön att bära under långa perioder och det ska samtidigt vara lätt att få med sig det viktigaste på sin tur. Det är bra att lägga lite energi på att hitta en ryggsäck som passar eftersom man i slutändan kommer att spendera långa stunder ihop med sin ryggsäck. Se till att köpa en ryggsäck du är bra kompis med så blir vandringen ett nöje! I vår sammanställning blev Ospray Atmos AG 65 den bästa vandringsryggsäcken.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise