bestiga kebnekaise nordtopp
Annonser

Att bestiga Kebnekaises Nordtopp

Vandringlederna som börjar vid Kebnekaise fjällstation leder upp till fjällets södra topp, Sydtoppen. Vill man i stället nå Kebnekaises Nordtopp behöver man kamvandra mellan de två höga topparna. Denna vandring sker genom en guidad tur och rekommenderas inte för personer med höjdrädsla då det är ett hissnande äventyr.

Att bestiga Kebnekaises Nordtopp

Man kan nå Kebnekaises Nordtopp när man väl nått Sydtoppen men för att komma över behöver man kamvandra längst med toppen av berget. De vanligaste lederna går alla upp till Sydtoppen men med guide kan man få hjälp att också ta sig till Nordtoppen.

Historia och fjällstation

Fjällstationen upprättades år 1907 i och med att fler och fler vandrare besökte Kebnekaise. Gammelstugan som stått från start står fortfarande för vandrare som vill samlas framför brasan. För att ta sig till fjällstationen måste man vandra från byn Nikkaluokta vilket tar kring 5 – 6 timmar. Idag finns det flera bekvämligheter vid fjällstationen och möjlighet att både bo på hotellet och tälta på plats. Från fjällstationen kan man påbörja sin resa upp till toppen men även utforska andra delar av bergmassivet som omringar Kebnekaise. Här kan man både hitta lugn, fridfullhet med också spänning och äventyr.

Man kan bo på fjällstationen i karaktäristiska logement från sekelskiftet eller boka rum i moderna två bädd eller flerbäddsrum. Oavsett om man bokar rum eller om man bor i tält får man tillgång till servicehusen som finns omkring huvudbyggnaden. Där finns tillgång till dusch, toalett och bastu, i huvudbyggnaden finns även en relaxavdelning. På området finns också en restaurang som serverar frukost, lunch och middag. Behöver man extra tilltugg eller snacks finns det en liten butik som säljer diverse matvaror och godis. Om man vill hyra eller köpa friluftsutrustning så som klätter- eller skidutrustning finns det ett stort sortiment tillhanda på plats.

Vandringsleder till toppen

Om man vill bestiga Kebnekaise kan man ta tre olika leder, två klassiska leder påbörjas vid fjällstationen och går att vandra med guide. Den tredje påbörjas vid fjällstationen i Singi och heter Durlings led, vilket är en mer okänd led och kräver bra kartkunskap. Västra leden är enklast att gå på egen hand, terrängen är bitvis väldigt brant och ojämn, den är också väldigt fysiskt krävande då man vandrar 18 kilometer totalt men upplevs mycket längre. Östra leden är en kortare led på runt 14 kilometer och beräknas ta runt 10 timmar. I och med denna led vandrar man över glaciärer och den har även en passage som kräver klättring med vajer. Leden är omarkerad och det rekommenderas att gå med guide.

Bra att tänka på

Om det är första gången ni bestiger Kebnekaise se till att ha gott om tid och starta vandringen tidigt på dagen så ni inte behöver vandra i mörker på vägen tillbaka. Gå tillsamman i gruppen och stötta varandra uppför, vandringen är krävande både fysiskt och mentalt. Vädret kan snabbt slå om på fjället och tänk på att höjdskillnaden kan göra det kallare och tuffare. Ha enkel tillgång till vatten och snabb energi och ta med allt skräp tillbaka.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise