hur lång tid tar det att gå till kebnekaise
Annonser

Hur lång tid tar det att gå till Kebnekaise?

Mellan den lilla byn Nikkaluokta och Kebnekaise är det ungefär 2 mil och tar runt en dag att vandra till foten av Kebnekaise. Från Kiruna till Nikkaluokta kan man köra bil eller åka buss och tar ungefär en timme, man kan även parkera bilen i Nikkaluokta.

Hur lång tid tar det att gå till Kebnekaise?

Man får räkna med att det tar en hel dag att vandra från Nikkaluokta till foten av Kebnekaise. När man tagit sig till Nikkaluokta slutar allmän väg och enda sättet att ta sig till fjällstationen är att gå, åka båt, åka skidor eller skoter.

Att vandra på Kebnekaise

Om du är en äventyrslysten person kan bestiga Kebnekaise vara det perfekta äventyret. Det finns en del att förbereda innan avresa som kan vara värt att ordna med så när man väl ger sig av kan man bara njuta av vandringen. Om man ska vandra uppför Kebnekaise bör man vandra i grupp, det kan vara en god idé att ha med någon som har erfarenhet av fjällvandring men man kan också få hjälp av en guide. Förvänta er att själva äventyret tar runt 4 dagar, en dag vardera fram och tillbaka mellan Nikkaluokta och Kebnekaise, en dag för säkerhetsutbildning och en dag vandring uppför berget. Det kan vara smart att lägga till en dag för att antingen gå på en annan dagsutflykt eller för att kunna styra om vandringen om vädret är dåligt. Tänk på att klättringen inte bara är fysiskt ansträngande utan även mentalt påfrestande. Det är viktigt att ni i gruppen hjälper varandra att hålla humöret uppe och kommunicerar om det skulle vara läge att vända om. Se till att hålla er återfuktade med vatten och ha gärna snacks lättåtkomligt.

Information kring fjällstationen

Fjällstationen ligger vid starten av Kebnekaise, där finns tillgång till servicehus, övernattning, restaurang, butik, skiduthyrning och tältplats. Om man vill boka boende kan man välja mellan dubbelrum upp till flerbäddsrum, då får man också tillgång till dusch, toalett, bastu med mera. Om man väljer att tälta inne på området kan man också betala en avgift för att få tillgång till servicehusen. Man kan ta sig till fjällstationen genom att vandra vilket är runt 2 mil och tar runt 4 till fem timmar. Under sommaren går det också att åka båt eller helikopter till fjällstationen, båtturen tar runt 30 minuter medan helikopterfärden bara tar några minuter.

När på året att bestiga Kebnekaise

Beroende när på året man planerat att bestiga Kebnekaise behövs olika slags utrustning och förberedelser. Sommarsäsongen påbörjas i juni och avslutas i september medan vintersäsongen startar i mars fram till maj. Snön kan fortfarande ligga kvar under sommaren och man upplever ofta nederbörd och stora skillnader i temperatur. Under vintern bör man ta sig tid att vandra uppför fjället då terrängen är svårare med snö och is. Starta tidigt för att inte behöva vandra i skymningen. Tänk även på att använda en Fjällkarta då markeringarna längs leden försvinner under snön och innan ni vandrar bör man ha en säkerhetsgenomgång kring lavin och snörisk.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise