kan man se kebnekaise från abisko
Annonser

Kan man se Kebnekaise från Abisko?

Runt omkring Abisko kan man se imponerande fjäll, dalar och glaciärer, Abisko ligger ungefär 12 mil från Sveriges högsta berg. Från Abisko finns ett omfattande ledsystem bland annat till Kebnekaise. Vandring kring Abisko och Kebnekaise tillhör det mest högalpina miljön i Sverige där man kan uppleva dalgångar, fjälldalar, glaciärer och vattenfall.

Kan man se Kebnekaise från Abisko?

I Abiskoområdet kan man följa en mängd olika leder för att ta sig upp till flera fjäll eller övernattningsstugor. Om man vill vandra mot Kebnekaise från Abisko möts man av storslagna vyer från höga fjäll, djupa dalar och glaciärer. Mellan Abisko och Nikkaluokta är det 12 mil.

Abisko till Kebnekaise

Många väljer att vandra från Abisko till Sveriges högsta berg eller andra kända leder. Det finns en mängd populära leder att gå från Abisko, Kungsleden är en väldigt känd vandringled som vandrare från hela Norden reser till för att vandra. Den sträcker sig enda från Hemavan i söder till Abisko i norr med STF boenden längst vägen vilket gör det perfekt att nå varje stuga som delmål undervandringen. Det finns även gott om plats för de som hellre vill tälta, antingen på utvald plats eller närmare stugorna. Själva vandringen är 12 mil lång och om man stannar mellan stugorna tar sträckan cirka 7 dagar att vandra. Naturen runt omkring Abisko och Kebnekaise skapar en magisk atmosfär med möjlighet att se djurliv på nära håll, uppleva norrsken, dricka iskallt fjällvatten och leva i naturen. Vägen är enkel att följa med tydliga skyltar längs hela Kungsleden men det är alltid bra att bekanta sig med en Fjällkarta och kompass. Sista delen av vandringen viker Kungsleden av mot Dag Hammarskjölds leden där man får uppleva dramatiska bergmassiv och så småningom skymta Kebnekaises Fjällstation.

Bra att veta inför fjällvandring

Om man ska vandra långt bör man välja utrustning med eftertänksamhet för att hålla det så lätt som möjligt, det jobbigaste brukar vara att bära för tungt. Många väljer att göra en kalkyl kring vad saker och ting väger för att få en bra uppfattning kring totalvikten. När man vandrar längst Kungsleden finns det också stugor längst med vägen där man kan handla mat för att minska vikten på ryggen. På fjällstationerna finns även bastu och dusch möjlighet vilket kan vara ett sätt att håll hygienen, då det annars blir svårt på fjället. Tänk på att det förmodligen inte finns någon mobiltäckning när du vandrar och heller ingen el, om du använder mobil eller kamera kan man ta med sig en bärbar laddenhet. Vatten går att fylla eftersom och kan hämtas direkt från fjällbäckar längst leden.

Saker att packa med

Kläder som är lätta och helst vind och vattentäta. En lättviktsdunjacka och en skaljacka är en bra kombination som ger bra komfort och står emot blåst och regn. En rejäl sovsäck är bra som håller dig varm då nätterna ofta blir kalla på fjället och vädret snabbt kan slå om. Skavsårsplåster är ett måste när man vandrar långt då det kan förstöra hela upplevelsen.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise