bestiga kebnekaise vinter
Annonser

Går det att bestiga Kebnekaise på vintern?

I denna text kommer vi besvara frågan ”går det att bestiga Kebnekaise på vintern?”. Även om de allra flesta rekommenderar att man bestiger Kebnekaise under sensommaren så är fjällstationen även öppen under några av vinterns månader. Det är självklart förenat med mer risker och betydligt svårare att bestiga Kebnekaise på vintern. Syftet med texten är att ge dig information om vad det innebär att bestiga Kebnekaise vintertid samt hur man går till väga.

Går det att bestiga Kebnekaise på vintern?

Det går att bestiga Kebnekaise på vintern, men man måste vara beredd på att stöta på hinder. Exempelvis kan vädret göra att bestigningen blir omöjlig under vissa dagar på vintern. Man bör vara erfaren vandrare, ha koll på lavinrisken och veta hur man ska agera om olyckan är framme.

Erfarenhet är A och O

Ett generellt råd är att den som ger sig ut för att bestiga Kebnekaise på vintern bör vara ganska erfaren. Det innebär att man gärna är bekväm på skidor och har erfarenhet av bergbestigning under vintern. De månader då Kebnekaise vanligen klättras under vintern är under mars och april, och då finns också personal på plats.

Västra leden bäst vintertid

Kebnekaise har två toppar, syd- och nordtoppen och det är den sydliga som de allra flesta bestiger. Upp till denna finns både den västra och den östra leden, och även om båda går att vandra under vintern så är den västra att föredra. Trots det innebär en bestigning vintertid att man kan behöva åka skidor vissa delar av vandringen och att man även behöver ha med sig stegjärn.

Det går att bestiga den östra leden på vintern men då bör man gå med guide om man inte är rejält erfaren. Denna led har fler alpina moment än den västra men många föredrar den eftersom landskapet ofta beskrivs som vackrare.

Fjällstationens öppettider

Om man bestämt sig för att ge sig upp på Kebnekaise vintertid bör man ha koll på fjällstationens öppettider. Även om man bestämt sig för att bo på fjällstationen eller i tält kan det vara tryggt att veta att kunnig personal finns på plats. Generellt är Kebnekaise fjällstation öppen från mars-april.

Utrustning att ha med: stegjärn, skidor och varma kläder

Eftersom klättring under vintern innebär snö, is och kyla så är utrustningen A och O. Man behöver ha med sig stegjärn oavsett om man planerar att gå den västra eller östra leden. Stegjärnet sätts fast på kängorna och gör att man kan vandra säkrare på vinterunderlag såsom snö och is. Skidor är också en god idé eftersom vissa delar av vandringen kan innebära skidåkning. Vissa vandrare föredrar dock snöskor. Man behöver också ha både varma och tåliga kläder eftersom vandringen kommer att utföras i riktigt låga temperaturer. Man behöver också ha koll på dagsljuset och ta med sig en pannlampa. Om vandringen tar längre tid än beräknat finns risken att man tar sig tillbaka till fjällstationen i mörker.

Eftersom den västra leden endast är utmärkt under sommaren är det en god idé att ta med sig karta och kompass eller GPS. Man kommer inte ha någon mobiltäckning på fjället och för att slippa riskera att gå vilse är detta mycket viktigt.

Guidad tur är att föredra under vintern

Under vintern är det smart att boka en guidad tur särskilt om man inte har stor erfarenhet av bestigning av berg och vandring i vinterförhållanden. Om man besöker Kebnekaise under den tid på vintern då fjällstationen är öppen finns det goda förutsättningar för att få plats på en guidad tur. I priset för dessa turer brukar stegjärn ingå vilket kan vara bra för den som inte har tillgång till utrustningen. Dessutom är turen uppdelad i två dagar där den första dagen är utbildning i grunderna för lavinsäkerhet samt hur man använder stegjärn. För den som vill prova på topptursbestigning under vintern är dessa guidade turer ett perfekt sätt att lära sig grunderna och samtidigt känna sig trygg i att man har utbildad personal med under vandringen.

Förbered dig hemma!

Sist men inte minst kan det vara smart att förbereda sig inför vandringen redan på hemmaplan. Om det snöar i närområdet kan man ge sig ut i skogen för att bli mer bekväm på skidor och att vandra i snö. Det innebär att man också bör ge sig ut även om vädret är riktigt tråkigt, eftersom man då är förberedd för låga temperaturer och att vistas ute under en längre tid. När man väl är uppe på Kebnekaise väntar 10–14 timmar ute i kylan och för att klara av detta behöver man vara både fysiskt och mentalt förberedd.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise