Hur långa stavar till barn
Annonser

Hur långa stavar till barn?

I denna text kommer vi att besvara frågan ”Hur långa stavar till barn?”.

Genom att gå igenom hur det fungerar när barn åker skidor och hur de på bästa sätt balanserar och stödjer sig på stavar kan man få en bra överblick av vilken stav som passar barn bäst.

När du läst igenom texten kommer du ha bra koll på vilken typ av stav du bör investera i till ditt barn. Det är främst barnets längd som avgör stavtypen och längden, men man kan också tänka på att köpa en justerbar och lite lättare stav för att underlätta skidåkningen.

Hur långa stavar till barn?

Det som avgör hur långa stavar barn bör ha är främst vilken typ av skidåkning man ägnar sig åt. För utförsåkning gäller samma regler för barn som för vuxna, nämligen att stavarna hellre får vara för korta än för långa. Stavarna bör också vara anpassade till barnets längd. Hur långa längdstavar bör vara ska också anpassas till barnet. Dessa kan vara längre eftersom man då får bättre glid på plan mark.

Små barn åker bäst utan stavar

Många barn vill börja med stavar direkt eftersom de ser sina föräldrar åka runt med stavar. Detta bör man dock undvika eftersom stavarna mest bara är i vägen då barnen är små. Att låta sina barn lära sig åka skidor utan stavar är faktiskt det allra bästa eftersom de då inte fastnar i liften eller trasslar in sig i stavarna. När barnet lärt sig kontrollera skidåkningen bra och dessutom är gammal nog att hålla reda på stavar själv kan man investera i ett par stavar.

Längdstavar eller slalomstavar?

Det är olika rekommendationer för längd beroende på om skidåkningen sker nedför backar eller om det är långfärdsskidor. Vid alpin skidåkning gäller samma regler för barn som för vuxna: Skidstaven ska bekvämt nå ner till marken då man håller sin underarm i en 90 gradig vinkel ut från kroppen. Dessutom får staven hellre vara för kort än för lång. Har man svårt att hitta rätt längd är det därför en god idé att köpa lite för korta stavar till sitt barn.

Om det handlar om längdstavar bör man i stället köpa en lite längre stav. När man åker längdskidor är det viktigt att man får en ordentlig skjuts framåt och detta hjälper längre stavar till med. Då bör små barn ha en stav som är cirka 30 centimeter kortare än barnet självt. Barn från fem år och uppåt bör ha lite kortare stavar, cirka 25 centimeter kortare än barnets längd. Man kan tänka att staven inte ska nå högre än till armhålan då barnet står på skidorna.

Välj en justerbar stav till barn

Eftersom barn hela tiden växer kan det kännas onödigt att investera i ett par dyra skidstavar som snart kommer vara för korta. Därför kan man välja att köpa en justerbar stav för att undvika detta problem. Om man exempelvis köper en stav som kan förlängas 30 centimeter så får barnet något att växa i, och man kan spara en hel del pengar och energi på detta sätt.

Man bör också tänka på att inte köpa för tunga stavar till sina barn. Tunga stavar kan upplevas som otympliga och barnet kan få svårt att kontrollera sin balans om det blir alltför stort fokus på att hålla upp staven. Satsa därför på en aluminiumstav av god kvalitet som barnet kan bära utan problem. Aluminiumstavar är dessutom billigare och passar generellt mycket bättre för nybörjare.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise