Hur tjockt liggunderlag
Annonser

Hur tjockt liggunderlag? (och varför det inte bör vara avgörande)

I denna artikel kommer vi att besvara frågan ”hur tjockt liggunderlag?”.

Vi kommer inte bara att besvara frågan för hur tjockt liggunderlag man bör ha, utan också varför det inte alltid är tjockleken på underlaget som man ska fokusera på. Det finns nämligen ett flertal faktorer som påverkar ett liggunderlags komfort och förmåga att bibehålla värme.

I slutet av denna artikel kommer du ha full förståelse för hur tjockt liggunderlaget bör vara för att fungera på din vandring. Du kommer också veta vilka andra saker som är viktiga att tänka på när du väljer liggunderlag.

Hur tjockt liggunderlag?

Ett liggunderlag kan vara allt från 1,5 centimeter till cirka 7 centimeter. Ett tjockare liggunderlag har generellt sett en högre komfortnivå och en mer optimerad värmeisolerande förmåga. Detta har emellertid med fler faktorer än tjockleken att göra, exempelvis liggunderlagets modell, r-värde, och material.

Olika typer av liggunderlag

Det finns i huvudsak tre olika typer av liggunderlag. De uppblåsbara är ofta något tjockare och bekvämare, men kan också vara otympliga, väga mycket och ta tid att blåsa upp. De självuppblåsbara är något tunnare, men är ofta lättare och tar mindre plats i väskan. De kan nämligen minskas till mycket liten storlek när de inte används. Slutligen finns det liggunderlag i skum eller cellplast. Dessa är vanligtvis inte lika bekväma i förhållande till övriga varianter. De håller däremot låg vikt, och går att hänga utanpå ryggsäcken när man vandrar. Underlagen i skum/cellplast passar dessutom bra som komplement till kallare väder, om man bara har ett liggunderlag för sommartemperaturer.

Vikten av god värmeisolerande förmåga

Liggunderlaget har som primär uppgift att behålla värme upptill, och stänga ute kyla som vill tränga igenom undertill. Det är inte automatiskt så att ett tjockt underlag innebär en god värmeisolerande förmåga. Exempelvis har de tjockare uppblåsbara luftmadrasserna ingen isolerande förmåga alls, vilket gör att man kommer frysa även om man befinner sig långt från marken.

Liggunderlagets isoleringsförmåga mäts i ett så kallat r-värde. Detta är en gemensam standard för att mäta isolering, och som används av de flesta tillverkare av liggunderlag. Ett högt r-värde innebär en bättre förmåga att stänga ute kyla, medan ett lågt r-värde lämpar sig allra bäst för sommartemperaturer.

Liggunderlagets komfortnivå

Vanligtvis innebär ett tjockare liggunderlag att dess komfortnivå är högre. Det är oftast mer bekvämt att sova på ett tjockt uppblåsbart liggunderlag än på ett tunt underlag i skumplast. Dock ska man inte underskatta de nya självuppblåsbara underlagen som kommer ut på marknaden. Dessa har ofta en mycket hög komfortnivå, trots att de är relativt tunna.

Tänk på vikten

Ett tjockare liggunderlag kan givetvis locka med sin bekvämlighet. Tänk dock på att packningens vikt har stor betydelse för din upplevelse av äventyret. Ett tjockt underlag innebär ofta högre vikt, vilket inte är fördelaktigt om du ska vandra långt. Då kan varje gram ha betydelse, och man vill inte bära på saker i onödan. Vid kortare turer, exempelvis utenätter i närområdet, kan man med fördel välja komfort före vikt!

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise