Att tänka på Vandringskängor
Annonser

Att tänka på Vandringskängor

När du ska välja vilka vandringskängor du ska använda eller köpa finns det flera olika saker som kan vara bra att hålla koll på.

Ingen vill ha ett par kängor som är för stora eller små. Ingen vill heller använda vandringskängor som inte lyckas fylla sina funktioner eller går sönder efter första timmen.

 

Lär känna dina fötter

För att hitta det ultimata paret behöver du känna dina fötter. Faktorer som att veta vad de är extra känsliga för och hur stora fötter du har kommer underlätta väljandet. Men även att ha lite förkunskaper kring vandringskängor underlättar. Då vet du vad du ska kunna förvänta dig och vad som utmärker ett bra par och vilka komponenter som är extra viktiga.

 

Det finns flera olika typer av vandringskängor

Det finns kängor för alla möjliga väder och terränger, så det gäller att hålla koll på vad dina kängor är menade för. Många vandringskängor är gjorda för att kunna användas i de flesta terrängerna men klarar därför inte oftast av de mer extrema. Det är till exempel skillnad på vandringskängor för bergs- och skogsterräng. Kängor som är gjorda för ett specifikt klimat eller terräng går fortfarande att använda i andra, men kommer troligen inte fungera lika bra.

 

Vandringskängors olika funktioner

Vandringskängor består utav flera olika komponenter som alla behövs för att vandringskängorna ska vara bra och fylla sin funktion. Om du har koll på vilka dessa är och vad de gör så kommer du få en tydligare bild och kunna sortera ut dåliga från bra vandringskängor. En vandringskänga går att dela upp i flera olika delar eller partier. Det finns den övre delen, mellansulan, det interna stödet och yttersulan. Det är den övre delen av vandringskängan som påverkar dess tyngd, hållbarhet och vattentålighet. På denna del av kängorna är fulkornsläder ett material som är vanligt att använda. Fullkornsläder har en väldigt bra hållbarhet och är även väldigt vattentåligt, vilket gör så att det passar perfekt för vandringskängor. Det finns även delat kornläder (split-grain leather). I kombination med annat material kan detta ge riktigt bra hållbarhet till kängorna, men sämre vattentålighet jämfört med vanligt fullkornsläder.

 

Mellansulan ger dämpning

Mellansulan är den delen av vandringskängan som ger dämpning och bidrar med stabilitet under vandringen. Det interna stödet i kängan är det som finns mellan kängans mellansula och yttersula. Det kan fungera som ett skydd för mellansulan och skyddar även dina fötter när du går på rötter och ojämna stenar. Yttersulan är gjord av gummi och kan även ibland ha inslag av kol i sig för att öka hårdheten. Om yttersulorna är hårda kommer hållbarheten att öka. Det är dock mer vanligt med inslaget av kol i vandringskängor gjorda för bergsmiljöer och bergsklättring.

 

Hitta de rätta vandringskängorna

Att hitta de bästa vandringskängorna kan vara svårt, men det blir lättare ju mer du vet om vandringskängor och hur väl du känner dina fötter. Vandringskängor används ofta under längre tidsperioder och därför är det viktigt att se till så att de är rätt storlek och fyller de funktioner du vill att de ska fylla. Att ha vandringskängor som inte passar kommer förstöra både din och andras upplevelse.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise