Solen steker och ryggsäcken är tung. Efter ett par kilometers vandring börjar det kännas torrt i halsen, och hur härligt är det inte då att plocka fram vattenflaskan och få släcka sin törst med kallt och uppfriskande vatten? Ett vanligt misstag bland vandrare är att man inte får i sig tillräckligt med vatten på sin tur. Det är lätt att glömma bort att dricka, eller så känner man sig helt enkelt inte törstig. Ofta är det för sent innan man inser sitt misstag, och kanske har man oturen att bli påmind genom bultande huvudvärk eller lättare yrsel.
Att få i sig vätska regelbundet blir desto enklare om man har ett bra system för att dricka. Detta kan antingen vara i form av en vattenflaska som är enkel att dricka ur eller med hjälp av ett vätskesystem som monteras i ryggsäcken. På många turer finns det massor av drickbart vatten i diverse vattendrag på vägen, då räcker det ofta med att passa på att dricka när man når fram till ett sådant.
Bästa sättet att transportera vatten
För att transportera vatten krävs någon form av praktisk behållare. Idag finns ett stort utbud av hållbara vattenflaskor, ofta tillverkade i rostfritt stål eller BPA-fri hårdplast. Dessa är ofta försedda med läcktäta korkar som är enkla att dricka ur direkt i språnget. Ofta väger inte själva flaskan i sig speciellt mycket, och tillverkarna av just friluftsflaskor har varit noga med att göra dem smala nog för att få plats i sidofacken på ryggsäcken.
Ett annat sätt att transportera vatten är via ett så kallat vätskesystem, en pryl som blivit alltmer populär i friluftskretsar. Systemet består av en 2–3 liters påse med en slang som man dricker från. Flera av dagens ryggsäckar har utrustats med ett specifikt fack anpassat för vätskesystem, i annat fall får man packa ner det bland den övriga packningen. Fördelen med vätskesystemet är att man inte behöver ta av sig ryggsäcken för att få i sig vätska, vilket möjliggör att man kan ta små klunkar vatten mer regelbundet.
Drick på vägen
Hur mycket vatten man behöver transportera med sig baseras på hur enkelt det är att fylla på med vatten på vägen. Passerar man fjällstationer regelbundet finns det möjlighet att fylla på där. Längs med många vandringsleder, framförallt i berg och fjäll, finns det dessutom massor av vattendrag med porlande, rent vatten. Här kan man både dricka och fylla på sina vätskesystem, och det möjliggör också för att man inte behöver bära med sig för mycket från början. Det är dock viktigt att undersöka så vattnet är rent innan man dricker, och att alltid dricka från vatten som är i rörelse. Stillastående vatten riskerar att drabbas av olika former av föroreningar. Man ska också undvika att dricka smältvatten från glaciärer, eftersom detta kan innehålla småsten och grus som är svårt att se med ögat, men som kan vara skadligt för kroppen. Glaciärvatten känns ofta igen genom att vara vitaktigt och grumligt.