Hur mycket vatten skall jag ha med mig på vandringen?
Annonser

Hur mycket vatten skall jag ha med mig på vandringen?

Det sista man vill råka ut för när man är ute på sitt vandringsäventyr är att sluta upp med en tom vattenflaska, mitt ute i vildmarken. Vanligtvis går det att få tag på någon form av vätskekälla ute i naturen bara man letar lite, men det är alltid skönt att bära med sig en buffert för oförutsedd torka eller felnavigeringar. Så, hur mycket vatten behöver man egentligen ha med sig när man packar inför sin vandring?

Hur mycket vatten man ska packa med beror på en mängd olika parametrar, och i slutändan är den generella tumregeln att packa med lite mer än man behöver. Beräkningen bör inkludera sådant som:

Sträckan – hur långt man ska gå.

Väder och temperatur – ju varmare det är, desto mer behöver man dricka.

Mängden packning – ju tyngre packning, desto mer svettas man och därigenom behöver fylla på med ny vätska.

Terräng – större fysisk påfrestning kräver mer vätska.

Påfyllningsmöjlighet – det vill säga, om man passerar vattendrag eller fjällstation på vägen där man kan fylla på med vatten.

Matlagning – behöver man, utöver dricksvatten, också packa med vatten till matlagning?

Så, hur mycket vatten ska man packa med?

Eftersom mängden vätska som man ska ha med sig beror på alla möjliga olika parametrar är det svårt att ge konkreta rekommendationer. I slutändan har man alltid ett eget ansvar att fundera över sin egen vätskeförbrukning och ta en kik på kartan var det finns möjlighet att fylla på.

En mycket generaliserad tumregel är att en vuxen människa i snitt dricker 2,5 liter per dygn. I detta är inte någon högre fysisk aktivitet inräknad. När man ska göra sin egen beräkning kan man ha 2,5 liter som utgångsläge, och sedan öka eller minska mängden vatten beroende på parametrarna för just sin vandring. Man kan också testa sig fram på egen hand, genom att mäta hur mycket man dricker normalt sett under ett dygn, och använda detta som utgångsläge för sin beräkning.

Följande lista är en generaliserad indikation på hur mycket vatten man behöver packa med sig på sin vandring. Listan har som utgångsläge i parametrarna att det ska räcka till en person som vanligtvis dricker 2,5 liter vatten per dygn, att vattnet enbart ska drickas och ej användas till matlagning, att vandringen sker i är normalkuperad terräng och i en mellanhög temperatur utan stark sol. Listan utgår från att det inte finns möjlighet att fylla på vätska under färdens gång.

Dagstur på 1-3 mil: På en kortare dagsvandring räcker det oftast med ungefär 1,5-2 liter vatten beroende på hur mycket vätska man vanligtvis gör av med. Eftersom man enbart är ute några timmar för att sedan återvända hem på kvällen, finns det sällan risk för uttorkning vid normala vädertemperaturer.

Tvådagarsvandring, 1-3 mil/dag: Räkna med ungefär 4-6 liter vatten per person, beroende på när man påbörjar sin vandring första dagen och när den avslutas dagen efter.

Flerdagarsvandring, 1-3 mil/dag: Dessa turer kräver ofta att man har möjlighet till påfyllnad på vägen, eftersom packningen riskerar att bli för tung om man ska ta med sig allt vatten från början.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise