Vilka strumpor i Vandringskängor
Annonser

Vilka strumpor i Vandringskängor?

När det kommer till vad för strumpor du kan ha i dina vandringskängor finns det flera olika alternativ. Vad för strumpor du borde använda dig utav beror mycket på:

  • Vad för typ av vandring du ska ge dig ut på?
  • Hur länge du kommer vara borta?
  • Vad för väder det blir?
  • etcetera.

 

Strumporna har en väldigt viktig roll och hela vandringsupplevelsen kommer bli mycket bättre med bra och rätt typer av strumpor som hindrar mot diverse skavanker.

 

Vilken höjd har mina Vandringskängor?

Strumpornas höjd är något som du bör tänka på när du ska välja rätt par. Det finns flera olika längder på strumpor och vilken längd du ska välja beror väldigt mycket på hur dina vandringskängor är. Om de är långa och går upp en bit på benet rekommenderas det att du även har ett par strumpor som går upp minst lika långt som kängorna. Detta för att vandringskängorna inte ska nudda och ha direkt kontakt med huden när du går. Om kontakt finns under en längre tid kan sår uppstå, vilket inte kommer göra vandringen roligare. Om det är väldigt kallt där du vandrar kan strumpor som går ända upp till knäna tillföra lite extra värme till dina ben.

 

Vilken tjocklek på vandringsstrumpor ska jag ha?

Tjockleken på strumporna spelar roll för både dämpning och värme. Att ha ett par vandringsstrumpor som är väldigt tjocka kommer tillföra mycket dämpning när du går, vilket kan underlätta vid jobbiga terränger och upp- och nedförs stigningar. Dock kommer tjocka strumpor kunna hålla fötternas värme mycket bättre vilket kan leda till att fötterna börjar svettas mycket mer. Det finns inget exakt perfekt mått på tjockleken hos strumpor utan det gäller för det mesta att hitta balansen mellan lagom dämpning och värme.

 

Vilket material ska mina vandringsstrumpor ha?

Strumpor att ha i vandringskängor finns i flera olika material. Varje material har sina för- och nackdelar så det är lite smaksak vad man tycker är viktigast och lite mindre viktigt. De vanligaste materialen som strumporna är gjorda utav är ull, polyester, nylon, silke och spandex. Ull är den mest populära och de flesta strumpor för vandringskängor är gjorda av detta. Materialet har en bra värmereglering samtidigt som det ger en viss dämpning vid användning. Den största fördelen med polyester är att strumpor av detta material snabbt torkar. Värmeregleringen och dämpningen är inte den bästa, men strumpor som har en kombination av polyester och ull brukar komplettera varandra väldigt bra. Samma sak gäller även nylon, som också torkar snabbt. Silke fungerar som en isolator och spandex hjälper strumporna att hålla sin form. Viktigt att komma ihåg är att väldigt få strumpor består av 100% av ett material. Vandringstrumporna brukar bestå utav flera olika, men andelen av varje kan variera.

 

Strumpor som passar fötterna

Självklart är det även viktigt att ha ett par strumpor som passar bra på fötterna, även när de är inne i kängorna. Om strumporna är för stora kan de vecka sig och skrynka ihop sig, vilket kan leda till att blåsor uppstår. Om de är för små kan de orsaka jobbigt tryck på delar av fötterna. Det gäller att känna sina fötter väl.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise