Hur ska en pannlampa sitta
Annonser

Hur ska en pannlampa sitta?

Den bästa pannlampan är den som används! Råkar man köpa en pannlampa som sitter dåligt eller skapar en ergonomisk obalans på ens huvud, finns risken att man undviker att ge sig iväg på nattliga äventyr eller spännande vandringar i tidig gryning. Se därför till att prova pannlampan ordentligt innan köp, och att köpa en pannlampa som passar för det den ska användas till.

 

De flesta pannlampor går att justera utifrån olika skallformer och huvudstorlekar

Justera pannbandet så att pannlampan sitter komfortabelt och utan att klämma åt någonstans. Olika pannlampor väger olika mycket, ofta beroende på vad de ska användas till. Vissa har batteriet fastsatt baktill, medan andra placerats tillsammans med själva lamphuvudet. Både pannlampans vikt och placering av batteriet påverkar ergonomin och hur lampan balanserar på huvudet. Viktfördelningen kan vid en första utprovning kännas som ett mindre problem, men efter ett par timmars användning kan det bidra till trötthet eller smärta i nacke och axlar. En ojämn viktfördelning, antingen resulterat i oönskad framåt- eller bakåtvikt, kan dessutom påverka den aktivitet man begett sig ut för att göra.

 

Hur enkelt är det att justera pannlampan när den väl är på plats?

Detta är ytterligare en fråga att ställa när man provar ut en ny lampa. Helst ska det gå att justera pannlampan smidigt med hjälp av en hand och utan att man behöver ta av sig den. En annan viktig sak att ta hänsyn till när man ska köpa pannlampa är att den sitter fast på huvudet. Ska man enbart använda sin pannlampa till enklare kvällspromenader eller för att lysa upp när man rotar runt i garaget, så är kraven på lampans pannband inte speciellt höga. Fysiska aktiviteter med snabba och ibland oförutsedda rörelser kräver däremot en pannlampa med något rejälare pannband, som smiter åt utan att vara obekvämt. De mer avancerade pannbanden kan ha utrustats med flera band som löper parallellt eller över olika delar av huvudet. Det skiljer sig från de mer basala pannlamporna, som oftast brukar ha enbart ett band, ofta lite tunnare i sin struktur. När du ska testa ut din pannlampa kan det vara en god idé att utsätta den för liknande rörelser som den är tänkt att användas till efter köpet.

 

Vanligtvis rekommenderas det att bära pannlampan ovanpå mössan om man har en sådan

Detta för att mössan på så vis hålls på plats av lampans pannband. Dock riskerar pannlampans batterier att påverkas negativt av utmanande temperaturförhållanden. Vid låga temperaturer kan batteritiden minska kraftigt, och det sista man vill är att sluta upp utan ljus inne på en mörk skogstid. Ett litet tips för att hålla batteriet varmt trots kyliga minusgrader är att ha mössan ovanpå pannlampans pannband istället för under när det finns behov. Med vissa pannlampor tillkommer förlängningssladd, så att du kan förvara batteriet i en innerficka under aktiviteten. På så sätt tillgodoses batteriet med kroppsvärme och kommer räcka längre.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise