Hur man håller i vandringsstavarna
Annonser

Hur man håller i vandringsstavar

Vandringsstavarna är inköpta och det är äntligen dags att ge sig iväg på äventyr! Man har noga valt mellan olika material och funktioner, och har därefter varit i den fysiska friluftsbutiken för att mäta ut en perfekt längd för just sig. Men när det väl är dags att få använda sina stavar i praktiken ställs man inför nästa utmaning. Hur vandrar man egentligen med stavar, och hur ska man hålla i dem för att uppnå största möjliga funktion och avlastning? Oroa dig inte, här står allt du behöver veta inför att ge dig ut på nästa spännande äventyr med dina nya vandringsstavar!

Hur man håller i stavarna

Att bibehålla en god ergonomi under vandringen är grundläggande för att man ska orka gå långt och skona sin kropp från överbelastning och skador. Försök att alltid hålla en så rak rygg som möjligt, även om ryggsäcken känns tung och otymplig. Håll stavarna i ett fast grepp, och sätt dem i marken tillräckligt långt framför dig för att armen ska hamna i en 90 graders vinkel mot kroppen. Stavarna har placerats rätt när de står i en lodrät vinkel samtidigt som underarmarna hålls vågräta mot marken.

Använd remmarna på stavarna för extra stabilitet och kraft. Handen ska föras in i öglan underifrån, håll därefter tummen över remmarna och greppa stadigt om stavarna. Är remmarna för korta riskerar handen att klämmas vilket i längden kan resultera i försämrad blodtillförsel. Är de däremot för långa ger de inte det stöd de är menade att göra, och man får därmed inte samma kraft i stavnedsättningarna.

Hur man går med stavarna

Stavarna ska användas för att ge dig ett bra driv framåt, samtidigt som de ska stötta dig om du skulle trampa snett eller snubbla på något. I nerförsbackarna ska de bromsa och avlasta. Håll därför alltid ett stadigt grepp kring stavarna och sätt dem bestämt i marken vid varje nedslag. Placera stavarna korsvis. Det innebär att vänster stav sätts ner tillsammans med höger fot, och att höger stav sätts ner tillsammans med vänster fot.

Om du vandrar i bergigare terräng ska du stödja dig på staven som är på samma sida som sluttning och berg. Eftersom staven då kommer vara för lång kan du välja att hålla längre ner på den, för att på så vis bibehålla en ergonomisk och stabil position. Den andra staven, alltså den som är på dalsidans sida, kan sättas ner försiktigt för att hjälpa till med balansen. Vid längre vandringar med dessa förutsättningar kan man välja att förlänga staven på dalsidan, alternativt hålla högre upp.

När man sedan ska nerför ett berg eller en backe ska båda stavarna sättas i marken samtidigt, en bit framför kroppen. På så vis fångas rörelseenergin upp på det mest effektiva sättet, samtidigt som knän och fotleder avlastas lite från ryggsäckens tyngd. Här kan man, för att skona höfter och knän, frångå regeln om att hålla rak rygg och istället luta sig något framåt.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise