Pannlampa
Annonser

Bästa Pannlampan 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om den bästa pannlampan test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av pannlampor.

För att känna sig trygg i naturen under dygnets dunklare timmar är det viktigt att packa med sig en praktisk och pålitlig ljuskälla. Oavsett om du behöver en lampa att fästa på cykeln för att ta dig hem från jobbet på eftermiddagen eller en pannlampa med lång räckvidd för att kunna vandra nattetid, så har du hamnat rätt.

Här kommer en sammanställning över säsongens bästa pannlampor! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

 


 

Bästa pannlampan generellt

1. Biolite HeadLamp

Biolite HeadLamp

Vikt: 69 g
Max lumen: 330 Lm
Batterier: 1 batteri, laddningsbart
Vad vi gillar: Den komfortabla och anpassningsbara designen.
Vad vi inte gillar: Plastig känsla.

Biolite är ett framstående märke när det kommer till friluftsprodukter inom kategorin för elektricitet och värme. Det har bland annat resulterat i priset ISPO Brand New Company Award år 2016. Biolite HeadLamp är en av deras mest populära pannlampor. Den levererar ordentligt genom sina fyra olika ljuslägen och lätta vikt. När pannlampan tas på positioneras kraftkällan mot bakhuvudet, vilket balanserar vikten på ett bekvämt sätt. Lampan har därutöver en praktiskt enhandstilt som möjliggör snabba justeringar, även under högre aktivitetsgrad.

Kolla aktuellt pris
 


 

Bästa pannlampan IP-klass

2. Black Diamond Cosmo 300 Headlamp

Black Diamond Cosmo 300 Headlamp

Vikt: 83 g
Max lumen: 300 Lm
Batterier: 3 batterier, ej laddningsbara
Vad vi gillar: Riktigt bra vattentålighet.
Vad vi inte gillar: Att den kräver tre batterier.

Cosmo 300 Headlamp från Black Diamond är en kompakt och vattentät pannlampa i liten och ergonomisk design. Den har en otroligt god vattentålighet, IPX8, och kan därmed säkra ljustillförsel även i det hårdaste regnoväder. Förutom dimfunktion har den dessutom justerbart fokus och flera olika ljuslägen, så att man praktiskt ska kunna anpassa ljuset till förutsättningarna. Sedan sin föregångare har Cosmo 300 Headlamp uppdaterats med utökad optisk kapacitet, vilket inte bara möjliggör starkare ljus utan också längre batteritid.

Kolla aktuellt pris
 


 

Bästa pannlampa pris

3. Urberg Headlamp COB 320

Urberg Headlamp COB 320

Vikt: 59 g
Max lumen: 320 Lm
Batterier: 3 batterier, ej laddningsbara
Vad vi gillar: Riktigt bra pris!
Vad vi inte gillar: Finns endast att tillgå i svart.

Urbergs Headlamp COB 320 är en pålitlig följeslagare på alla typer av äventyr och övernattningar i skogen. Trots sitt förmånliga pris levererar den en maxlumen på 320, och har flera olika ljuslägen att välja mellan. Pannlampan har därutöver en förmånlig vikt, och tack vare sin optimerade storlek hålls den ergonomiskt på plats utan att bli framtung. Headlamp COB 320 är perfekt för dig som letar efter en praktisk allroundlampa till ett förmånligt pris!

Kolla aktuellt pris
 


 

Bästa pannlampan vikt

4. Petzl E+lite

Petzl E+lite

Vikt: 27 g
Max lumen: 50 Lm
Batterier: 2 batterier, ej laddningsbara
Vad vi gillar: Mycket liten och lätt.
Vad vi inte gillar: Svagt ljusflöde.

Petzl har varit ledande inom pannlampor sedan 70-talet, och visst syns den mångåriga erfarenheten i deras produkter. Petzl E+Lite är en praktisk liten pannlampa som är perfekt att förvara på ställen där man vill vara trygg i att få tillgång till ljus vid behov. Lampan tål temperaturer mellan +60°C till -30°C, och är därutöver vattentät ner till en meters djup. En E+Lite kan förvaras i tio år med samma batterier, och fortfarande fungera.

Kolla aktuellt pris
 


 

Bästa pannlampa räckvidd

5. Led Lenser H8r Box

Led Lenser H8r Box

Vikt: 158 g
Max lumen: 600 lumen
Batterier: 1 batteri, laddningsbart
Vad vi gillar: Lång och pålitlig räckvidd.
Vad vi inte gillar: Relativt dyr.

H8R Box från Led Lenser är en kraftfull pannlampa som lämpar sig till aktiviteter där det behövs mycket ljus och lång sikt. Lampan erbjuder upp till 600 lumen och en räckvidd på 150 meter. Med ett avancerat fokussystem och anpassningsbart lamphuvud går det lätt och smidigt att anpassa ljuset till övriga förutsättningar. De medföljande batterierna laddas via en USB-kabel och kan uppnå en maximal batteritid på 120 timmar. H8R Box är den perfekta pannlampan för dig som gärna ger dig ut på äventyr i gryning och skymning, och som inte räds en mysig natt i det fria då och då.

Kolla aktuellt pris
 


 

Bästa pannlampa ljusstyrka

6. Petzl Nao +

Petzl Nao +

Vikt: 185 g
Max lumen: 750 Lm
Batterier: 1 batteri, laddningsbart
Vad vi gillar: Riktigt imponerande ljusstyrka!
Vad vi inte gillar: Tung.

Pannlampan Nao + från Petzl är en lättanvänd pannlampa med hög kapacitet. Lampan har ett självreglerande ljus som anpassar sig automatiskt till förutsättningarna omkring, vilket gör att du har händerna fria och kan fokusera på det du ska göra. Med ny teknik är lampans batteritid maximerad, och håller upp till tre gånger längre än sin föregångare. Nao + går att ansluta till telefonen via bluetooth, och går sedan att styra via appen MyPetzl Light.

Kolla aktuellt pris
 


 

7. Petzl Bindi

Petzl Bindi

Vikt: 35 g
Max lumen: 200 Lm
Batterier: 1 batteri, laddningsbart
Vad vi gillar: Praktisk design.
Vad vi inte gillar: Kort räckvidd.

Bindi är ytterligare en tekniskt välutvecklad pannlampa från Petzl. Den är liten och lätt, och fäster smidigt kring huvudet med hjälp av ett tunt, och knappt kännbart, pannband. Trots den komprimerade storleken levererar Bindi tre olika lägesinställningar och ett ljussken på upp till 200 lumens. Pannlampan går att anpassa efter huvudform, och kan därutöver bäras kring halsen vid behov. Bindi är den perfekta pannlampan för dig som söker en smidig och lättviktig pannlampa till cykelturen eller löprundan!

Kolla aktuellt pris
 


 

8. Petzl Tikka

Petzl Tikka

Vikt: 85 g
Max lumen: 100 Lm
Batterier: 3 batterier, laddningsbara
Vad vi gillar: Ergonomisk passform.
Vad vi inte gillar: Ej möjligt att justera lamphuvudet.

Tikka från Petzl är en pannlampa som passar perfekt för allt från cykelturen hem från jobbet en mörk eftermiddag till vandring och övernattning ute i skogen. Den har ett klart och vitt sken med tre olika ljuslägen. Lampan är därutöver kompakt i sin utformning, och är enkel att justera efter huvudform. Batteritiden är upp till 180 timmar och batterierna kan därefter laddas. Tikka kommer i flera olika färgkombinationer.

Kolla aktuellt pris
 


 

9. Petzl Actik Core

Petzl Actik Core

Vikt: 75 g
Max lumen: 450 Lm
Batterier: Ett batteri, laddningsbart.
Vad vi gillar: Väldigt mångfunktionell!
Vad vi inte gillar: Kortare batteritid.

Petzl Actik Core är en praktisk allroundlampa anpassad till dynamiska friluftsäventyr. Trots en kraftfull ljuskapacitet på upp till 450 lumen har Actik Core komprimerats till en praktisk storlek med en vikt på endast 75 gram. Tack vare ett reflekterande pannband blir du synlig av bilister och andra vandrare. Lampan är utrustad med ett uppladdningsbart CORE-batteri, men är vid behov kompatibelt med 3 vanliga AAA-batterier. Medföljande monteringstillbehör tillåter att lampan kan fästas på både cykel och hjälm.

Kolla aktuellt pris
 


 

Jämförelsetabell Pannlampa

PannlampanViktMax lumenBatterier
Biolite HeadLamp69 g330 Lm1 batteri, laddningsbart
Black Diamond Cosmo 300 Headlamp83 g300 Lm3 batterier, ej laddningsbara
Urberg Headlamp COB 32059 g320 Lm3 batterier, ej laddningsbara
Petzl E+lite27 g50 Lm2 batterier, ej laddningsbara
Led Lenser H8r Box158 g600 lumen1 batteri, laddningsbart
Petzl Nao +185 g750 Lm1 batteri, laddningsbart
Petzl Bindi35 g200 Lm1 batteri, laddningsbart
Petzl Tikka85 g100 Lm3 batterier, laddningsbara
Petzl Actik Core75 g450 LmEtt batteri, laddningsbart

Köpguide Pannlampa

Tips för pannlampor – 3 saker att tänka på

Nedan följer tre saker du kan tänka på när du ska införskaffa din pannlampa. Det är bra att börja med för att skala av marknaden och hitta den bäst lämpade lampan. Har du dessa tre i bakhuvudet när du ska införskaffa din lampa kommer du inte gå vilse i mörkret.

1. Ljusstyrka och ljusbild
2. Brinntid
3. Användarvänlighet

 

1. Ljusstyrka och ljusbild

Du kommer med all säkerhet stöta på termen lumen när du ska köpa din pannlampa. Lumen (Im) är ett internationellt mått att mäta ljusstyrka i. Och mäter den totala mängd synligt ljus som ges ifrån en källa.

10 lumen- Passar bra för saker du ska gör på nära håll som till exempel laga mat, sätta upp ett tält, packa upp väskan och läsa en karta.

60 lumen- Fungerar bra vid promenader där du inte behöver navigera för mycket.

100 lumen- Och allt där över är rekommenderat för off-road terräng.

500 lumen- Nästan i klass med dagsljus och ger ett riktigt starkt sken.

Sammanfattningsvis är desto mer lumen lika med ett starkare ljus.

Vad som är viktigt och nämna här är att vissa tar lumen-måtten med en nypa salt. Lumenmåtten du ser på förpackningen har normalt mätts upp under lampans maxkapacitet innan den monterats in i lamphuset på pannlampan.

Normalt sett så sjunker ljusstyrkan ikapp med att lampan blir varm och ljusflödet hamnar i normalläge. Alltså inte i max-läge där ljusstyrkan först blivit uppmätt. Den lampan som behåller bäst ljusstyrka är den lampa som har en bra förmåga att kyla ner sig själv.

En bra ljusbild ska vara i form av en ballong med inte ett allt för starkt ljus i mitten och ett sken som klingar av ut mot sidorna. Är det ett alldeles för starkt ljus i mitten som slutar abrupt ut mot sidorna påverkas vårt mörkerseende negativt.

På förpackningarna står det ofta maxdistans i meter som lampan kan lysa. Vilket kan vara ett bättre riktmärke att gå på än lumen. Maxdistansen ger en uppfattning om ljusbilden medan lumen endast är ett mått av ljusstyrkan och inte hur ljuset är fördelat.

2. Brinntid

Brinntid är hur länge pannlampan kan lysa innan den behöver laddas om. En viktig faktor att väga in eftersom du inte vill stå utan ljus andra dagen på den veckolånga vandringsturen. På förpackningarna står oftast brinntiden i antal timmar.

Vad du bör ha i åtanke är att brinntiden som står på förpackningen inte alltid går hand i hand med ljusdistansen. Många pannlampor tappar sin ljuskapacitet desto längre de lyser och du bör inte räkna med att kunna ha full kapacitet hela vägen till urladdning.

Vissa lampor har olika lägen att välja mellan beroende på vad du gör. Vilket är bra för att spara på energi. Och dem bästa lamporna slutar inte tvärt att lysa när batteriet är slut utan går på sparlåga en längre tid för att varna om batteritidens slut.

Pannlampor drivs vanligtvis av AA-batterier och AAA-batterier. Det finns även uppladdningsbara litium-Ion batterier med USB-port som du kan ladda upp i bilen, hemma eller via solpanel.

3. Användarvänlighet

Det är svårt när man står i butiken eller sitter framför datorn att testa en pannlampa för vad den verkligen kommer att utsättas för. Det är alltid rekommenderat att testa en lampa speciellt för att känna på komforten. Här kommer några tips du kan ha i åtanke.

-Batterificka fram eller bak?

En pannlampa blir mer balanserad med en lampa i fram och batterificka i bak. Är batterifickan i bak är det oftast starkare batterier och en lampa som lyser längre. Däremot så har pannlampor med ett gemensamt lamp- och batteripaket i fram en nättar design och oftast väldigt smidiga.

Pannlampor med batterificka i bak kan också innebära möjlighet att ta loss batterifickan och placera på annat ställe på kroppen eller lämpligt fack på din utrustning.

-Vattentålig?

Hur mycket fukt och väta kommer din lampa att klara av? Vad händer om det börjar regna, snöa eller du tappar den i vattnet? Det finns ett mått för hur vattentålig en pannlampa är och det måttet kallas IPX. IPX 4 indikerar på att en lampa klara av rejäl väta och det högsta IPX 8 klarar en simtur till en meters djup.

-Smidiga knappar?

Testa knapparna om du har möjlighet. Ska du vara ute och vandra i kyla vill du kanske att knapparna ska vara lättillgängliga och enkla att använda med vantar på. Är lampan smidiga att sätta på dimmer så att du inte bländar dig själv vid snabbaväxlingar från långdistans till att läsa på kartan.

-Funkar den på hjälm?

Innebär din vandring klättringsmoment där du behöver använda hjälm är det bra att se över pannlampor som du kan sätta fast på hjälmar.

Olika ljusfunktioner

Normalt sätt finns olika inställningar på lampan beroende på vilket typ av ljus du vill ha. För att kunna anpassa belysning efter aktivitet. De olika lägena gör det också möjligt att spara på batterierna så du inte behöver köra på full ljusstyrka hela tiden.

-Flodljus

Ett brett ljus som passar för att stöka runt campingplatsen. Packa, laga mat, sätta upp tält och läsa.

-Fjärrljus

En belysning som koncentrerar ljusflödet och gör det lättare att se på lång distans. Vilket är bra när du är aktiv och i rörelse.

-Rött ljus

Är en riktigt bra funktion och kan varmt rekommenderas. Rött ljus gör att du snabbare anpassar ditt mörkerseende. Ögat blir inte lika stört som när du använder vitt ljus. Framför allt så stör du inte djurlivet och du kan komma dig närmre inpå naturen.

Reaktiv pannlampa

Vissa pannlampor har en reaktiv lampa som automatiskt ställer in ljuset beroende på vad du gör. Tittar du ner på stigen framför dig ger den ett brett ljus. Lyfter du huvudet och tittar längre fram fokuserar den ett starkare distansljus.

Ofta finns det en knapp så att du kan stänga av den funktionen om du vet att du endast ska hålla dig runt lägerplatsen och inte behöver ett reaktivt ljus. Vilket också gör att du sparar på dina batterier.

 

Hur ska du välja pannlampa?

Frågan är hur du ska hitta pannlampan som ska fungera för dig. Nedan följer några stolpar som kan navigera dig fram till det rätta beslutet.

-Typ av terräng

Vad för typ av vandring ägnar du dig mest åt? Är du en följare av vandringsleder behöver du inte fullt lika starkt distansljus som om du håller dig ute i terrängen långt ifrån stigar och leder. Bra distansljus är hur som helst viktigt när det kommer till vandring.

Du bör välja en lampa med bra distansljus. Eftersom huvudsyftet med att vandra är att se terrängen du är omgiven av så att du inte går vilse. Vet du med dig att du inte kommer att vandra när mörkret faller utan hålla dig mest runt campingplatsen behöver du givetvis inte en lampa med den maximala distans ljuset.

Däremot är det bra att alltid vara rustad för nödsituationer. Är olyckan framme kanske du behöver navigera dig fram i tuff terräng under mörker även om du inte har planerat för det.

-Nödläge

Vilken typ av terrängen eller vilken tid på året du är ute och vandrar spelar roll när det kommer till val av pannlampa. Lika viktigt är funktion i nödsituationer. Kan du lita på din lampa om vädret överraskar? Du vill inte att din pannlampa ger upp efter en timmas regnande när du är ute i mörkret.

Vattentäta pannlampor med ett minimum av IPX 4 fungerar bra. Fast är du ute i några dagar och kan bli fast i konstant regnande eller snöande är en pannlampa med IPX 7 eller IPX 8 att rekommendera. Dem ska hålla en hel natts nederbörd och fungera på en meters djup. Och överleva om du tappar dem i en sjö eller bäck.

Vill du vara på den säkra sidan och du har plats i din packning kan du alltid bära med dig en extra pannlampa av nättare variant. Utbudet är stort av små minimalistiska lätta pannlampor som kan vara bra att plocka fram som reserv.

Bra batterier

Det sista du vill är att vara utan ljus helt och hållet. Vad som än händer under din vandring vill du alltid kunna lita på att din pannlampa kommer att fungera. Att du får någon form av ljus speciellt när det minst oanade händer.

När det kommer till vandring och vara ute i vildmarken under flera dagar vill du ha en pannlampa med bra batterier. Uppladdningsbara batterier är kanske inte det bästa alternativet i det här fallet då du inte kommer att ha tillgång till en strömkälla.

Black Diamond Revolt har visats sig klara 10 timmar i olika tester. Denna lampa kan ta både uppladdningsbara batterier och vanliga AAA-batterier. En lampa som lämpar sig bra för flerdagars vandring.

Frågor och svar om pannlampa

Hur många lumens behöver jag för vandring?

För vandring nattetid krävs en pannlampa som möjliggör bra sikt och gärna en lång räckvidd. Du behöver inte bara se var du ska placera fötterna utan vill därutöver ha möjlighet att skymta vad som finns längre fram och runtomkring dig. Vid enklare stigvandring utan alltför mycket navigeringskrav är det rekommenderat med ungefär 60 lumen. Från 100 lumen och uppåt är att föredra vid mer kuperad terräng, där viss navigation med karta och kompass är nödvändig. En lampa med 500 lumen tillgodoser lika starkt ljus som under dagtid. När man väljer en pannlampa utifrån ljusstyrka ska man vara medveten om att talet som anger lumen har mätts under lampans maxläge, och innan denna monterats in i lamphuset.

Hur lång räckvidd har en pannlampa?

De flesta pannlampor har en estimerad räckvidd som anges i produktbeskrivningen. Måttet för räckvidden syftar på det maximala avstånd som ljuskällan förmår lysa upp i mörker, och anges vanligtvis i meter. Som tumregel beror ljusets räckvidd på storleken på lampans reflektor, där en större reflektor resulterar i en längre räckvidd och vice versa. Hur långt ljuset når är också beroende av reflektorns material och djup, samt vilken diod som sitter i lampan.

Vilka batterier är bäst?

Beroende på vad du ska använda din pannlampa till kan olika batterityper vara att föredra. För en frekvent användning av lampan rekommenderas uppladdningsbara batterier eftersom de har god prestanda och den längsta drifttiden. Även om de kan kosta en slant så blir ofta vanliga batterier som inte går att ladda dyrare i längden. Däremot är icke-laddningsbara batterier att föredra vid lägre temperaturer, eftersom laddningsbara batterier får sämre kapacitet och laddar ur snabbare vid kontakt med kyla. Vid köp av ny pannlampa anges alltid i produktens specifikation vilken typ av batteri som rekommenderas. Vanligtvis följer laddningsbara batterier eller laddningstillbehör i form av USB-sladd med de pannlamporna som är kompatibla med detta.

Tål en pannlampa vatten?

Faktum är att de allra flesta av dagens pannlampor har en god vattenresistent förmåga, vissa är så utvecklade att de går att ha under vatten i flera timmar. Det möjliggör för användning även under regniga dagar och i vattennära aktiviteter. Vattentåligheten mäts utifrån en så kallad IP-klassning, där ett högre tal innebär ett bättre skydd. IPX4 är den vanligaste klassningen, vilket innebär att pannlampan tål strilande vatten från alla vinklar. IP-skalan sträcker sig emellertid upp till IPX8, ett tal som indikerar att pannlampan kan klara sig på en meters djup i upp till fyra timmar.

 

Sammanfattningsvis

Tänk på ljusstyrka, brinntid och användarvänlighet. Vilka funktioner kan du tänkas föredra när du är ute och vandrar? Vilken typ av klimat kommer du att vistas i? Svenska fjällen på vintern eller sommaren, franska alperna, skogen runt knuten eller alla tre?

Lumen (lm) är en indikator på ljusstyrka men fokusera inte allt för mycket på den mätningen.

Ljusdistans kan vara en bättre information att gå på om du vill få en uppfattning om lampans kapacitet.

Vart du än vandrar så behöver du vara förberedd för det outsägbara. Välj lampa med både vanliga och uppladdningsbara batterier. Du vet inte när du har tillgång till en strömkälla nästa gång och ett paket med extra batterier i packningen kan vara en god ide.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise