Hur ska man gå med stavar
Annonser

Hur ska man gå med stavar?

Den här artikeln kommer att svara på frågan ”Hur ska man gå med stavar?”.

Vi kommer att gå igenom stavarnas utseende men även gångteknik och vilken hållning som lämpar sig bäst för stavgång. Även uppvärmning är en viktig del för att få ut det mesta av sin stavgång.

Målet med denna artikel är att ge dig god kunskap om de bästa stavgångsteknikerna så att du kan komma i gång och maximera effekten av dina stavar.

Hur ska man gå med stavar?

Hur man ska gå med stavar handlar främst om att hitta rätt gångteknik. Gångtekniken bör vara diagonalgång vilket innebär att man ska aktivera motsatt fot och arm i steget. Alltså ska man lyfta vänster hand då man tar ett steg med höger fot.

Stavarnas längd

Något av det viktigaste för att få ut det mesta av sin stavgång är att ha rätt längd på stavarna. Stavarna bör ha perfekt längd då underarmarna hålls ut från kroppen, men armbågarna är kvar vid sidorna. Då armarna håller en rät vinkel ska stavarna nå ner bekvämt till marken. Genom att antingen köpa justerbara stavar eller säkerställa att man har rätt längd kan man maximera effekten av sin träning.

Värm upp innan stavgången

Att kroppen är uppvärmd innan man sätter i gång att gå med stavgången är mycket viktigt. Man kan använda stavarna i sin uppvärmning för att maximera effekten och säkerställa bästa resultat. Alla är olika och därför bör även uppvärmningen anpassas för ens specifika begränsningar. Genom att lyssna till sin kropp kan man förstå var gränser går och hitta sin rutin för en god uppvärmning. Stavgång ska inte bara vara ansträngande, det ska också vara roligt.

Gångteknik

Det allra viktigaste då man lär sig gå med stavar är att man håller koll på sin gångteknik. Om man har ett dåligt rörelsemönster från början riskerar man att stavgången blir ineffektiv och rent av kontraproduktiv. Det finns många olika saker att tänka på för att maximera sin teknik. Först och främst ska man se till att ha en rakryggad och stabil hållning. En stark hållning innebär att man sträcker på ryggen men samtidigt slappnar av i axlarna och ser till att de är placerade rätt. Genom att värma upp med rygg- och axelövningar kan man säkra hållningen innan man inleder sin stavgång.

Tänk på hur stavarna sätts i marken

Utöver hållningen behöver man också tänka på hur man sätter sina stavar i backen. Detta kommer automatiskt efter ett tag, men genom att lägga lite tid på det från början kan man vara säker på att tekniken blir rätt. När man sätter i höger fot är det vänster stav som ska ner i marken. Staven ska gärna ta i ganska långt bak. Stavarna är till för att ge en skjuts framåt, och därför är det bra om de hela tiden arbetar bakom kroppen.

Håll blicken framåt

Det är även viktigt att man tittar framåt när man går. Det är lätt hänt att man tittar ner i backen och därför förlorar sin goda hållning. Genom att hålla blicken fokuserad i horisonten undviker man detta och säkerställer samtidigt att man får ut mer av sin promenad. Om man utför stavgången tillsammans med någon annan kan man försöka hålla koll på varandra och påminna om att titta framåt. Efter ett stavgångspass ska överkroppen vara trött eftersom det är den som har jobbat då stavgångstekniken är lyckad.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise