Hur sover man i en sovsäck?
Annonser

Hur sover man i en sovsäck?

I denna artikel kommer vi att besvara frågan ”hur sover man i en sovsäck?”.

För många som ska ge sig ut och tälta kan det vara svårt att veta vilken sovsäck man ska välja för att få en ultimat nattsömn. Samtidigt är det flera parametrar som spelar in då det kommer till bekvämlighet. När det gäller sovsäcken är det främst värmen som är det centrala.

Syftet med texten är att ge dig en idé om vad som spelar in då man ska sova i sovsäck och hur man ska tänka inför valet av sovsäck för att säkerställa att tältningen blir bekväm.

Hur sover man i en sovsäck?

Det som främst styr hur man sover i en sovsäck är själva sovsäckens konstruktion. Beroende på vilket material den är tillverkad i och hur stor den är kan den värma olika bra. Därför bör man till att börja med välja en sovsäck av god kvalitet och i rätt storlek. Utöver detta ska man tänka på att inte ha för mycket kläder på sig i sovsäcken.

Genom detta kan man öka temperaturen och göra sovsäcken varmare. Man bör också vara mycket försiktig med att låta väta komma nära sovsäcken i onödan, då detta sänker temperaturen.

Sov med lite kläder för att öka värmen

Inuti en sovsäck är det själva kroppen som gör att luften värms upp och miljön blir bekväm. Därför bör man inte ha för mycket kläder på sig då detta hindrar kroppens värme från att stråla ut och värma upp sovsäcken. Många väljer att använda sig av ett sovsäckslakan för att öka komforten inne i sovsäcken, men samtidigt säkerställa att kroppen värmer upp sovsäcken.

Se till att välja en sovsäck i rätt storlek

Något av det viktigaste då man väljer sin sovsäck är att storleken är rätt. En sovsäck som är för liten riskerar att inte täcka kroppen ordentligt, vilket gör att man helt enkelt inte kan hålla kvar värmen där inne. Dessutom kan fyllningen i sovsäcken riskera bli hoptryckt och inte göra det jobb den ska. En för stor sovsäck är inte heller att rekommendera eftersom det blir ännu mer luft för kroppen att värma upp innan temperaturen är komfortabel. Därför behöver en sovsäck vara i precis rätt storlek för att vara bekväm och varm.

Komforttemperaturen bör styra valet

Då man köper sovsäck kan man titta på den komforttemperatur som är angiven. Denna berättar hur kalla temperaturen sovsäcken är designad att klara av och fortfarande vara bekväm. Välj hellre en lite lägre komforttemperatur. Det är nämligen enklare att öppna upp och ventilera ut värme än att bygga upp värme från noll.

Packa dubbla sovsäckar under de kallaste månaderna

Vid tältning under vinterhalvåret kan man välja att packa två sovsäckar. På så vis har man en buffert om vädret skulle bli riktigt kallt. Om man inte behöver båda sovsäckarna använder man helt enkelt bara den ena. Visst kan det ge upphov till lite mer packning, men under vinterhalvåret är det helt enkelt nödvändigt att vara på den säkra sidan för att säkerställa komfort.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise