Vandra med barn
Annonser

Vandra med barn

Att ge sig iväg på en långvandring tillsammans med sina barn är en spännande upplevelse för hela familjen! Visst är det en aning mer aspekter att planera och ta hänsyn till än om man bara är ett gäng vuxna, och kanske kan man inte räkna med att klara av lika långa etapper eller att hålla antalet pauser till ett minimum. Men faktum är att så länge barnen är tillräckligt gamla för att ta sig fram på sina egna små fötter så är det ofta fullt möjligt att vandra längre sträckor, och i slutet av dagen är det inte omöjligt att det är barnen som har mest energi kvar i benen! De flesta barn tycker dessutom att det är riktigt kul att vara ute i naturen och få spendera tid tillsammans med sina föräldrar! Här kommer lite hjälpande tips att tänka på för dig som ska ut och vandra tillsammans med dina barn.

Lägg vandringen på en lagom nivå

Att vandra med barn förutsätter att man som friluftsförälder får lägga sina vanliga vandringspreferenser åt sidan en aning. Måtta dagsetapperna utifrån barnens kortare ben och deras bubblande nyfikenhet inför allt nytt som de kommer få uppleva, vilket av naturliga skäl kommer innebära lite fler pauser. Även tempot kommer att behöva saktas ner något.

En god idé är att redan från start dela upp dagens vandring i mindre etapper, gärna med någon rolig aktivitet som bad eller matlagning in emellan. Planera gärna tillsammans med barnen och låt dem ta del av planeringen inför varje ny etapp. Också under turen är det kul och lärorikt för barnen att få engagera sig. Kanske kan de få följa med på kartan i takt med att vandringen fortskrider, eller lära sig hur kompassen fungerar! Utnyttja gärna både morgon och kväll under någon av dagsetapperna. Att vandra i skymning eller tidigt morgonljus, kanske med en pannlampa, kan vara en ny och spännande upplevelse för barnen.

Skapa ett kul upplägg

Så länge den långa fjällvandringen förhåller sig till en välarbetad planering innehållande massor av roliga moment så kan barnen vandra nästan hur långt som helst. Det handlar helt enkelt om att försöka se vandringen ur ett barns perspektiv, och att skapa ett passande upplägg därefter. Tillåt barnen att vara nyfikna på naturen, uppmuntra dem att förundras och utforska allt nytt de kommer stöta på. Se också till att gå tillsammans med barnet, inte framför eller bakom. Ha med små leksaker och gosedjur som får bli smutsiga och blöta. Exempelvis kan en boll vara rolig att kasta mellan sig under turen. Eller kanske en nallebjörn, som får bli matad med samma mat som resten av familjen och vara med vid de olika lektillfällerna. Är barnen tillräckligt stora för att hantera kniv kan det vara ett givande projekt att tälja sin egen grillpinne eller matsked. Planera gärna in lite roligheter på vägen, kanske stanna till och bada i en sjö eller gör upp en eld och grilla något smarrigt till lunchen. Små aktiviteter är ofta mycket uppskattat för barnen, samtidigt som de får möjlighet att lära sig något nytt inom friluftsvärlden.

Maten är extra viktig!

Mat för vandringen

Även om många vuxna också uppskattar maten som något av det mest väsentliga på en långvandring, så är det om möjligt ännu viktigare för de små liven. Planera goda och näringsrika måltider, och ta gärna hjälp av barnen när ni gör matlistan. Den frystorkade mat som finns att tillgå i dagens friluftbutiker är ofta riktigt smakrik, och kommer i en mängd olika rätter. Låt barnen välja ut sina egna middagar, som de sedan får vara med och tillaga genom att tillsätta uppvärmt vatten. Att delta i matlagningen är lärorikt, och visst är det roligare att äta av mat som man själv varit med och lagat? Ibland kanske man kan lyxa till det lite extra, exempelvis genom att grilla, tillaga en mumsig efterrätt eller äta på en restaurang på någon av fjällstationerna.

Se också till att ha ordentligt med lättillgängligt snacks med er i packningen. Ett trött och grinigt barn orkar inte alltid vänta till nästa matstopp utan kan behöva få i sig lite snabb energi för att kunna slutföra etappen. Tips på bra snacks att ha med är nötter och torkad frukt, energibars och godis.

Planera packningen väl

Packa ryggsäck

Packning för en barnfamilj skiljer sig givetvis åt från när enbart en grupp med vuxna är ute och går. Fler sovsäckar, extra mat och kanske till och med ytterligare ett tält är sådant som kan tillkomma på packningslistan. Utöver sin egen packning kan man som friluftsförälder behöva bära lite av barnens packning, även om det kan vara lärorikt för barnen att få ha en egen ryggsäck med lite innehåll. Anpassa vikten efter barnets ålder och vad de är kapabla att bära på en längre tur. Små barn kan exempelvis få bära sitt eget mellanmål och kanske gosedjur om sådant följer med. Äldre barn kanske kan bära sina egna kläder eller sovsäck. Här är det viktigt att känna av barnet, och att vara beredd att ta över om det blir för tungt eller energin tar slut.

Packa också gärna med sådant som kan vara till hjälp när barnen ska utforska naturen omkring sig. Sådant kan exempelvis vara olika djur- och växtböcker, kikare, lupp och kompass.

Gör vandringen säker

Att ha med sig barnen på vandringen ställer högre krav på säkerhetshänsyn, även om detta givetvis är viktigt även i andra fall. Se till att rutten är väl planerad så att ni exempelvis inte tvingas ta er uppför en brant passage eller vada över en å där det riskerar att vara djupt och strömt. Ta därutöver en kik på väderleksrapporten varje morgon. Ha i åtanke att väder och vind kan skifta kraftigt, framförallt om ni planerar en etapp ute på fjället. Nummer till Fjällräddning och närmaste fjällstation ska ligga inlagt i telefonen. Man behöver emellertid inte komma långt ut i vildmarken innan mobiltäckningen försämras, så ha också koll på vart närmaste hjälptelefon finns. Hjälptelefoner finns på fjällstationerna men brukar också positioneras ut på rastplatser på markerade fjälleder.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise