Sulor till Vandringskängor
Annonser

Sulor till Vandringskängor

När du ska ut på vandring eller bara ut i vildmarken är det alltid bra att ha rätt utrustning med sig. Rätt utrustning kan vara allt från kläder till redskap och verktyg. Något som utan tvekan är väldigt viktigt för en vandring i vildmarken är skorna.

Vandringskängorna behöver vara bra och passa bra på dina fötter. Något som är extra viktigt för att kängorna ska passa bra på dina fötter är sulorna. Du kommer märka stor skillnad mellan en bra sula och en dålig.

 

Flera olika typer av sulor

Att ha rätt sula till dina vandringskängor kommer både höja upplevelsen och njutningen av det fria, men kanske även ge nytt liv till ett par kängor du trodde hade dött. Sulorna gör väldigt mycket för vandringskängorna och är oftast avgörande om kängorna passar bra och kan användas. Det finns ett flertal olika sulor att välja mellan, allt från sulor som bidrar med mer stabilitet i gången till sulor som ger bättre passform och är mer flexibla. Vilken sula man bör välja till sina vandringskängor beror på hur man vill ha det och hur kängorna är för just dig.

 

Nya sulor kan motverka värk

Nya sulor kan behövas om du märker att du får ont i leder kring fötterna, knäna, ryggen, med mera. När du går och vandrar mycket och långa sträckor kommer det inte bara vara fötterna och bena som belastas tungt, utan nästan hela kroppen. Hela vägen från tårna till nacken. Vilka typer av sulor du har till dina vandringskängor har stor betydelse för hur du kommer må fysiskt efter din vandring eller kortare promenad. Det finns flera sulor som är gjorda för att minska den fysiska belastningen din kropp påverkas av under vandringen. Hårda sulor kommer bidra med mer stabilitet när du vandrar i tuffa och ojämna terränger, vilket kommer göra så att dina fötter och resten av kroppen mår bättre efteråt.

 

Sulor i olika storlekar

Självklart finns det även sulor i olika stora storlekar. Det finns de sulor som tar upp stor plats i kängan och de som tar upp mindre. Detta kan utnyttjas när man har ett par lite för stora vandringskängor, men är även en smaksak. Vissa tycker det känns bättre med en tjock och stor sula istället för en liten och tunn och tvärtom. Viktigt att komma ihåg är att strumporna kommer ha ett stort inflytande på hur sulan känns i vandringskängan.

 

Yttersula i gummi

Den ytterstasulan på de flesta vandringskängorna består utav gummi för att öka friktionen mot marken och därmed ge dina vandringskängor och dig själv en mer stabil gångstil. Dock ska inte yttersulan ha för mycket gummi. För mycket gummi kommer göra den mer ömtålig och livstiden kommer förkortas. Många sulor har bra mängd gummi på sin yttersula, men det kan alltid vara bra att dubbelkolla med någon insatt.

 

Bra sulor till vandringskängor påverkar ditt humör

Ute på en vandring är det aldrig kul att få ont i kroppen. Det kan dra ner på humöret och hela upplevelsen försämras. Vilka typer av sulor du har i dina vandringskängor kan påverka väldigt mycket vilket humör under vandringen du kommer att ha. Sulor är oftast en smaksak, men det finns ett stort utbud från flera företag.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise