kebnekaise september
Annonser

Kan man bestiga Kebnekaise i september?

I denna artikel kommer vi att besvara frågan ”kan man bestiga Kebnekaise i september?”. De allra flesta som bestiger Kebnekaise väljer att göra detta under sommarmånaderna eftersom vädret då är som mest gynnsamt. För den som vill besöka Sveriges högsta topp under hösten då det dessutom är lite mindre folk i vandringslederna kan september vara ett alternativ. Syftet med texten är att du ska få en idé om vad det innebär att bestiga Kebnekaise under september månad och vad som kan vara bra att tänka på.

Kan man bestiga Kebnekaise i september?

Det är generellt rekommenderat att bestiga Kebnekaise under sommaren, detta eftersom det mot hösten börjar falla snö som gör att toppen är svårare att nå. Det går dock ofta att bestiga Sydtoppen även under september, men det är bra att planera i förväg eftersom vädret är mer oförutsägbart.

Besök helst Kebnekaise tidigt i september

Ju senare i september man bestiger Kebnekaise, desto större risk är det att snö hunnit falla och täcka vandringsleden. När vandringsleden ligger under snö är den svårare att se men också svårare att gå. Stenar kan ligga dolda under snötäcket vilket gör att man kan trampa snett eller halka. Det är därför bäst att försöka planera sitt besök så att det sker så tidigt som möjligt i september. Om detta inte är möjligt bör man vara redo för tuffare väder. Om man ger sig av till Kebnekaise på hösten bör man ha några extra dagar på fjällstationen så att man kan välja den dag då förhållandena är som bäst. En annan sak att tänka på är att vara beredd att vända om under själva toppturen ifall vädret skulle bli för dåligt.

Var beredd på snö

Den största skillnaden mellan att bestiga Kebnekaise på sommaren och i september är snön. Detta behöver inte utgöra ett större hinder, men man ska absolut vara beredd på och planera för snö. Det innebär att man bör ta med både pannlampa, karta och kompass ifall man skulle komma bort från vandringsleden. Dessutom är det mindre människor ute i spåren under september vilket ökar risken för att man går vilse. Med god förberedelse kan detta i stället bli en stor fördel eftersom man får ha fjället och vandringslederna mer ifred.

Packa ner rätt kläder

Det viktigaste inför resan är att packa rätt kläder. Kebnekaise under den tidiga hösten kan vara soligt och varmt, men eftersom det ofta fallit mer snö på lederna bör man ha båda byxor och skor som klarar av detta. Det innebär att byxorna bör vara täta och slutna mot kängorna och dessutom gärna vattentåliga. Utöver snö- och vindtåliga kläder bör man också tänka på att packa ner bra mat. Om man väljer att bestiga Kebnekaise sent i september då fjällstationen är stängd måste man vara beredd på det värsta om vädret snabbt skulle slå om. Därför bör man packa tillräckligt mycket mat så att man har en buffert i det fall man skulle bli fast på fjället.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise