Mat för vandringen
Annonser

Mat vandring

Benen är trötta, svetten rinner längs ryggen och magen kurrar otåligt. Det är äntligen dags för en välförtjänt paus efter timmarna av vandring, och något av det bästa när man är ute på äventyr är ju att få sätta i sig något smarrigt att äta. För visst smakar all mat bättre utomhus? Detta faktum blir framförallt tydligt när kroppen utsatts för rejäl fysisk påfrestning.

Vad som ska packas ner i matsäcken när man ger sig ut på tur ska baseras på den typ av äventyr som har planerats. På en kortare tur kan man ta med färdig matsäck, eller kanske lyxa till det med att tillaga färska ingredienser på stormköket eller i stekjärnet. På längre turer behöver maten vara mer strategiskt planerad, eftersom den både måste vara mycket näringsrik men inte får varken väga alltför mycket eller ta för stort utrymme i packningen.

Mat för kortare vandringar

Ofta vill vi komprimera maten till det minimala när vi packar för en tur i det fria. Vid kortare vandringar är detta inte alltid en nödvändig åtgärd, snarare kan en alltför åtdragen matsäck försämra den totala upplevelsen. Fundera på om vandringen handlar om att leva eller att överleva, där det förstnämnda kan tillåta lite större utsvävning. Eftersom en kortare vandring inte är lika beroende av att packningen håller låg vikt är det inte en dum idé att ta tillfället i akt att ta med sig det lilla extra i matväg! Varför inte köpa med sig färska kryddor att pynta maten med, eller kanske något extra gott att dricka till? Kanske kan man planera in att tillaga en god efterrätt efter maten? Att anstränga sig lite extra med matlagningen kan ta en naturupplevelse till nya höjder. Se också till att välja en fin plats för matpausen. Det är inte en överdrift att en magnifik utsikt eller en mysig träddunge kan fungera som den bästa kryddan i sig!

Frystorkad mat

För längre vandringar, exempelvis flera dagars fjällvandring, krävs mat med högt energiinnehåll och komprimerad storlek och vikt. Det leder inte helt osökt in på frystorkad mat. Frystorkad mat är olika typer av råvaror som har torkats i syfte att minimera vätskeinnehållet och därmed den totala vikten. Idag finns det en mängd olika smakrika rätter att få tag på, och maten äts ofta direkt i den praktiska påsen som den levererats i. Genom att enbart tillsätta varmt vatten och vänta en stund har du snart en energirik och god måltid till ditt förfogande. Utöver låg vikt har frystorkad mat dessutom en fantastisk hållbarhet, och behöver inte förvaras svalt.

Idag finns det flera olika tillverkare av frystorkad mat, och utbudet av måltider är både brett och tilltalande. Det kan vara en god idé att smaka sig igenom sortimenten innan det är dags att ge sig ut på den riktiga vandringen, så du vet att du har med dig mat som du tycker om. Ta gärna med lite extra kryddor att smaksätta maten med!

Ett alternativ till den frystorkade maten är de omtyckta mjukkonserverna, exempelvis ravioli och stuvningar. Detta är framförallt en valmöjlighet på vandringar där man oavsett måste bära med sig vatten. I annat fall innebär mjukkonserver ofta onödig vikt som man helst vill undvika.

Matsmarta alternativ

Frystorkad mat kan i många fall kosta en slant. Om du ska ge dig ut på en vandring och vill tänka lite mer budget, kan du enkelt kombinera de frystorkade påsarna med billigare alternativ. Här kommer några tips på smart, god och billig mat att ta med sig ut i naturen.

Havregrynsgröt

Den mest basala havregrynsgröten innehåller egentligen bara havregryn, salt och vatten. Väger minimalt och kostar därefter. Vill du ha mjölk till gröten kan du ta med mjölkpulver som enkelt blandas ut med vanligt vatten. Kanske hittar du lite smarriga blåbär eller hallon ute i naturen att pynta gröten med?

Soppor i påse

Idag finns massor av goda soppor att köpa i påsform. Kanske kan du lyxa till soppan lite extra med olika fröer eller krutonger gjort på överblivet bröd?

Nudlar

Ett paket med nudlar är billigt, går snabbt att tillaga och väger knappt någonting. Är dessutom perfekt att kombinera med pulversoppa!

Torka egen mat

Att torka egen mat är både ett roligt och billigt alternativ till den vanliga frystorkade maten. Det är dock inte att rekommendera till personer med tajt schema eftersom det är aningen tidskrävande.

Ät av naturen

När det kommer till mat på vandringar ska man inte glömma att naturen har så mycket fantastiskt att bidra med i form av ätbara växter, bär, frukter och svamp. Hur härligt är det inte att låta den historiske samlaren inom en komma fram för att leta efter något ätbart på naturlig väg? Dessutom kan du alltid vara säker på att det du stoppar i dig är säsongsanpassat, obesprutat och närodlat. Perfekt, eller hur? Dessutom är det mycket förmånligt för plånboken. Vad kan man då hitta ute i naturen? Kanske finns det blåbär att smaksätta gröten med, eller svamp som går att steka och hälla i soppan? Därutöver går det att hitta mängder av skott, blad och knoppar som är goda att äta, och dessutom ofta mycket näringsrika. De ljusgröna granskotten är inte minst ett hett tips, och de går heller inte att missta för något annat. När det kommer till ätbara växter är nässlor en riktig favorit. De är lätta att tillaga till en härlig soppa, var bara försiktig så du inte bränner dig när du plockar. Harsyra är ytterligare en härlig växt som är lätt att känna igen på de fyrklöverformade bladen. Det går inte att äta mängder av harsyran eftersom den ofta finns i begränsad tillgång, men de fina bladen med syrlig smak passar perfekt som dekoration och tillbehör.

Är du osäker på om en växt eller svamp är ätbar eller inte ska du alltid ta det säkra före det osäkra. Många giftiga växter och bär kan likna sådana vi känner igen och har ätit förut, så var försiktig.

Så ofta ska man äta

Det är viktigt att fylla på med matintag ofta under en vandring, och inte sällan är kroppen i behov av ny energi utan att man känner sig speciellt hungrig. Att äta även om man inte känner sig hungrig eller sugen är ibland nödvändigt, eftersom kroppen kan få svårt att återhämta sig efter att ha varit helt tom på energi. Se därför till att planera in måltiderna och mängden mat som ska intas, så att du är säker på att få i dig vad du behöver för att orka hela vägen. Ät gärna någon gång i timmen, även om det bara innebär ett mindre intag på frukt eller snacks.

Ha gärna goda marginaler när du planerar mängden mat som ska packas med. Det kan vara svårt att beräkna hur mycket mat din kropp kommer behöva när den utsätts för påfrestningar utöver det normala, och det sista man vill är att maten ska ta slut och att man behöver gå med kurrande mage sista biten.

Viktigt med vätska

Ett vanligt misstag är att inte dricka ordentligt när man är ute och vandrar. Under varma årstider är vätskeersättning aldrig en dum idé att ha med sig. De vattenupplösliga tabletterna tar liten plats i ryggsäcken och kan vara ett mycket nödvändigt komplement till det vanliga vätskedrickandet.

Vatten som man packar med ska räcka både till dricksvatten och matlagning. Mängden som tas med beror på vandringens sträckning och den miljö denna ska genomföras i. Ta en kik på kartan för att markera ut strategiska ställen, exempelvis fjällstationer eller vattendrag, där vattenflaskan kan fyllas på. Då att du inte behöver oroa dig för vätskebrist när du väl är ute. I många fjällmiljöer finns det massor av små vattendrag och bäckar där vattnet kan fyllas på. Var dock försiktig med att ta detta för givet, under vissa varmare perioder kan vattenmängden minska kraftigt, och stillastående vatten riskerar att utsättas för olika former av föroreningar. Packa gärna med vattenreningsfilter eller -tabletter.

Mellanmål och snacks

Under en vandring förbrukas stora mängder energi, och ibland räcker det inte att stanna för en rejäl måltid då och då. Att packa med mellanmål och snacks kan fungera som ett bra substitut när sötsuget faller på eller blodtrycket sjunker. Helt enkelt för att orka bestiga den mest utmanande etappen av berget eller det sista avståndet fram till lägerplatsen.

Det finns mängder av olika snacks som passar för en vandring, dessa ska gärna innehålla mycket energi och vara komprimerade till små storlekar. Energibars och olika typer av nötter är populära mellanmål för vandrare, bland annat för att de innehåller både fett, kolhydrater och protein. Frukt är också ett bra alternativ till mellanmål, men nackdelen är att exempelvis ett äpple eller banan väger ganska mycket i förhållande till sitt energiinnehåll. Färska produkter har också nackdelen att de inte håller så länge och kan bli förstörda om de slår i något eller utsätts för hög värme eller bitande kyla.

Ett ofta mycket populärt råd är att placera mellanmålen på lättåtkomliga platser, exempelvis i en bröstficka på skaljackan eller i ett blixtlåsförsett utrymme på ryggsäckens midjebälte. På så vis har man alltid snabb åtkomst när energinivån faller, och man slipper stanna för att leta runt någonstans nederst i packningen.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise