ta hand om vandringskängor
Annonser

Ta hand om Vandringskängor

Vandringskängor ska tåla mycket, men har även gränser. För att vandringskängor ska tåla mycket och orka vara med länge behöver de tas hand om regelbundet och behandlas väl. Genom att kontinuerligt rengöra kängorna kommer du kunna använda dessa under en längre tid än om du inte rengjorde dem efter varje vandring eller annan typ av användning.

 

Om dina vandringskängor har gått sönder

Om dina vandringskängor har gått sönder eller att det har börjat bildas hål bör du ta dessa hål väldigt seriöst. Om det är hål som går rakt igenom kängorna kommer det troligen inte räcka med lite lim eller liknande, utan du kan komma att behöva lämna in dem hos en skomakare eller liknande för att få problemen fixade. Tillfälliga lösningar som oftast hittas på i hemmet kommer kunna skada kängorna och dess läder med tiden, därför är det viktigt att söka upp någon som kan fixa problemen på ett professionellt sätt.

 

Ta hjälp av rengöringsmedel

För att ta hand om dina vandringskängor på bästa sätt bör du ha ett rengöringsmedel som du vet fungerar på dessa typer av kängor och dess material, tvätta kängorna regelbundet med både vatten och rengöringsmedlet och sedan låta vandringskängorna ta sin tid för att torka.

 

Håll koll på vilket medel som passar dina vandringskängor

Det finns specifika rengöringsmedel för vandringskängor. Dock så finns det även flera typer av vandringskängor så det gäller att hålla koll på vilket medel som fungerar till vilket material. Om material som inte tål något rengöringsmedel rengörs med detta medel kommer det kunna få allvarliga skador och du kan behöva köpa helt nya kängor. Det är därför viktigt att inför varje rengöring läsa igenom alla instruktioner och innehållsförteckningen, ha koll på vad för material vandringskängorna är gjorda av och att undvika rengöringsmedel som materialet inte tål.

 

Tvätta vandringskängorna

När du sedan ska tvätta vandringskängorna underlättar det att ha en mjuk borste att putsa med för att få bort ytligt damm och smuts. För en mer grundlig rengöring bör du använda rinnande vatten och det rengöringsmedel som du har valt. Se till att ta bort skosnörena innan du börjar tvätta vandringskängorna. Om du har märkt att dina kängor börjar läcka in vatten när du har använt dem bör du sätta på ett nytt vattenskydd. Även här är det viktigt att du har koll på materialet på kängorna och vad för material vattenskyddet kan appliceras på. Vattenskyddet ska sättas på när vattnet efter tvättningen har sugits in helt i lädret. När vattnet har sugit in helt i lädret ska du följa anvisningarna som står på vattenskyddet.

 

Torka vandringskängor

För att vandringskängorna sedan ska torka så effektivt som möjligt ska de vara placerade på en plats med normal temperatur och låg luftfuktighet. Vandringskängorna ska inte bli utsatta för någon typ av värmekälla som till exempel en öppen eld eftersom det kan skada kängorna. Det funkar att använda en fläkt eller att stoppa ner tidningspapper i kängorna och regelbundet byta ut dessa papper för att påskynda torkningen något.

Genom att ta hand om dina vandringskängor väl kommer du kunna använda dem under en längre tid. God kunskap och tålamod är nyckeln för bra, funktionsdugliga och långvariga vandringskängor.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise