när ska man inte bestiga kebnekaise
Annonser

När ska man inte bestiga Kebnekaise?

Det finns några månader som året som anses bättre att vandra uppför Kebnekaise. Sommarsäsongen startar i juni och avslutas i september medan vintersäsongen börjar i mars och avslutas i maj. Resterade tid av året kan det vara för farligt att vandra uppför berget.

När ska man inte bestiga Kebnekaise?

Bäst tiden att vandra uppför fjället är under sommarsäsongen, vilket är från juni till september, fjällstationen håller också öppet från mitten av juni till mitten av september. Om man vill vandra under vintern rekommenderas det är göras från mars till maj månad.

Månader som är bäst att bestiga Kebnekaise

Om man planerar att bestiga Kebnekaise under sommaren är månaderna juni till september bäst att sikta in sig på. Fjällstationen är öppen från mitten av juni fram till mitten av september. Vädret under sommaren underlättar definitivt vandringen och man behöver inte ha med sig lika mycket packning som under vintersäsongen. Man kan dock förvänta sig att det kan finnas snö kvar på berget och att det kan blåsa på ordentligt. Under sommaren kan vägleds leden av rödmarkerade stenar och stenrösen men under vintertid kan de vara svåra att se på grund av dålig sikt och snö. Om du vandrar under vintersäsongen bör du vara familjär med karta och kompass. Se även till att påbörja vandringen i tid under vinterhalvåret då dagarna är korta och för att undvika att vandra i mörker. Se till att ha kläder som kan stå emot både regn, snö och vind samt ha med extra kläder då det ofta blir kallare ju högre upp man klättrar.

Rätt förberedelser

Innan man påbörjar sin vandring bör man ha bra utrustning som man känner sig trygg med och vara medveten om vilka risker det innebär att bestiga Kebnekaise. Man kommer troligtvis möta olika väderlekar på fjället och bör därför vara rätt klädd inför det. Du rekommenderas att ha med utrustning som är vind och vattentät samt extra kläder att dra på om det blir kallt. Ett par rejäla vandringsskor och robust ryggsäck är också smart att utrusta sig med. Se också till att gå in vandringskängorna för att undvika skoskav och känna sig bekväm under vandringen. Beroende på hur tränad man är kan det även vara bra att få upp konditionen då det är en tuff och krävande vandring. Börja med träningen några månader innan och öka ansträngningen gradvis, all typ av konditionsträning kommer förbättra konditionen och göra vandringen enklare. Vandra aldrig ensam utan gå tillsammans i grupp också så ni kan stötta varandra, gärna med någon som har tidigare erfarenhet av fjällvandring.

Boende på Fjällstationen

Vandringen tar runt fyra dagar att genomföra och många ser till att boka en eller två extra nätter på fjällstationen då det finns massor av dagsutflykter utöver vandring upp på Kebnekaise. På fjällstationen kan man antigen boka dubbelrum, upp till flerbäddsrum, eller välja att tälta. Oavsett har man tillgång till servicehus med bastu, dusch, toalett med mera. Vid fjällstationen finns även restaurang som serverar frukost, lunch och middag samt en liten butik som både har diverse apotekprodukter och matvaror.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise