hur stor ryggsäck behövs för vandringen
Annonser

Hur stor ryggsäck behövs för vandringen?

En rejäl ryggsäck är bland det viktigaste att prioritera när det är dags att ge sig ut och vandra. Men hur stor ryggsäck är egentligen nödvändigt för att få med sig det mest väsentliga?

Givetvis skiljer sig mängden packning åt mellan en mysig dagstur runt den lokala sjön och om du ska göra en flerdagars fjällvandring med övernattning i tält. Oavsett vandringens omfattning är det emellertid alltid på sin plats att fundera över sina egna förväntningar på en ryggsäck, och att i någon mån försöka anpassa storleken efter övriga friluftsprylar som man äger. För i slutändan är det du och ingen annan som kommer använda ryggsäcken och vi är alla olika när det kommer till hur vi helst packar inför en vandring. Trots olikheter finns det vissa generella tips till dig som ska köpa ny ryggsäck. Här har du möjlighet att läsa mer om vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till ryggsäckens storlek, både för dig som planerar en kortare tur och för dig som ska gå långt och länge!

 

Ryggsäck för kortare turer

Att inte behöva packa med sig tält, sovsäck och liggunderlag bidrar givetvis till att behovet av packningsutrymme minskar radikalt. Därmed inte sagt att man behöver en liten ryggsäck, storleken måste fortfarande baseras på vad du planerar att göra ute i naturen. Ska du exempelvis ge dig ut och klättra eller göra en annan aktivitet som kräver mycket utrustning behövs det givetvis finnas utrymme för detta. Är det enbart en mindre vandring du ska ge dig ut på räcker det emellertid oftast med en mindre ryggsäck, mellan 18 – 30 liter ungefär, läs mer om bästa ryggsäck dagstur. Här får du plats med det viktigaste i form av vatten och mat, extrakläder och värdesaker. Att packa med ett stormkök, bränsle eller badkläder brukar en sådan storlek på ryggsäcken också lämna marginal för.

 

Ryggsäck för längre turer

Längre turer i skog och mark kräver givetvis mer packning, egentligen kan allt mellan 60 – 120 liter vara lagom, läs mer om bästa vandringsryggsäcken. Återigen blir det en fråga om att ta ställning till sina planer och förväntningar. Ska du sova i tält om nätterna kräver det mer kapacitet än om du exempelvis ska göra dagsvandringar mellan olika fjällstugor. Det blir också en markant skillnad i hur mycket du behöver bära mellan om du ger dig ut på en vandring själv respektive om du vandrar tillsammans med andra.

Packningens omfattning när det kommer till kläder och utrustning skiljer sig sällan speciellt mycket mellan exempelvis en helgtur och en vandring på ytterligare ett par dagar. Det som däremot ökar markant med respektive dag är matmängden. Mat kan ofta ta rejält med plats, men avtar också med tiden som vandringen fortskrider. Här kan det vara bra att tänka på om man behöver packa med sig mat för hela vandringen, eller om det finns möjlighet att proviantera på vägen.

Skulle din ryggsäck ha mycket överflödigt utrymme efter att allting som ska med är nedpackat går det ofta att förminska denna genom att dra åt i olika remmar. Tänk dock på att en större ryggsäck ofta kostar och väger mer, varför det inte bara finns fördelar med att köpa en större.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise