Annonser

Vandringskängor

Av Pär S.

Vandringskängor är, enligt vår mening, den viktigaste utrustningen för att vandra på fjällen. Med rätt par vandringskängor kommer du att glida fram på vandringslederna, medan lågkvalitetskängor kommer att få dig bita ihop tänderna för varje steg du tar. När det kommer till att välja vandringskängor bör du ha följande i åtanke: komfort, hållbarhet, stabilitet, vikt, värme och vattenresistens. Det viktigaste av allt är passformen, där hälen sitter perfekt och med utrymme för att vicka på tårna framförallt.

Olika typer av vandringskängor

Valet av vandringskängor beror mycket på i vilken terräng vandringen kommer att ske. Det som karaktäriserar exempelvis vandringen till Kebnekaise är att det är väldigt blockigt, vilket gör att sulan på vandringskängan bör vara hårt. Dina vandringsambitioner bestämmer vilka vandringskängor som passar bäst. Bär du vanligtvis en lättare packning bör du välja ett par lättare vandringskor.

Vandringsskor:

En låg modell med flexibel mellansula är perfekt för dagsturer. Många vandrare som har lätt packning kan till och med välja terränglöparskor för långa distanser. Läs mer om vår lista om bästa vandringskorna.

Vandringskängor:

Dessa finns både i låga och höga modeller och är lämpliga för dagsturer eller helgturer med lättare packning. De är ofta böjliga och tar inte så lång tid att gå in, men de saknar det stöd och livslängd, som kraftiga vandringskängor erbjuder. Läs mer om vår lista om bästa vandringskängorna.

Backpacking kängor:

Dessa är gjorda för att kunna bära tyngre packning under en flera dagars vandring i fjällen. De flesta har en hög skurning ovanför ankeln som ger utmärkt stöd. Backpacking kängor kännetecknas av lång livslängd och stödjande, med en hårdare mellansula än lättare vandringsskor. Dessa passar både för vandringsled och terrängvandring.

Bergskängor:

Dessa tyngre kängor med kraftig mellansula är designade för att kunna bära tung packning och använda broddar på glaciärer. Bergskängor är slitstarka, ger stöd och har en lång livslängd.

Tips för vandringskängor

Ta reda på din storlek

Det bästa är att låta någon hjälpa dig att mäta din fot, för att på så sätt hitta rätt storlek. Om detta inte är möjligt går det även bra att mäta foten själv i centimeter och sedan använda en storleksguide på nätet.

 

Prova på kvällen

Fötter tenderar att svälla under dagen från olika aktiviteter och är som störst på kvällen. Det kan därför vara bra att prova vandringskängor senare på dagen för att undvika att köpa för små skor.
Om du använder ortopediska inlägg, ta med dem. De är avgörande för hur skorna passar din fot.

 

Använd rätt strumpor

Välbekanta sockor hjälper dig snabbare att anpassa dig till storleken och känslan av ett par nya skor. Tänk också på att försöka använda lika tjocka sockor, som du kommer att använda under vandringen.

 

Använd skorna ett tag

Gå runt i butiken, upp och ner för trappor. Leta upp en yta med lutning och gå på den. Om du känner av någon ojämnhet, sömmarna i skon eller att framfoten ömmar, då är skon inte rätt för dig.

 

När du handlar på nätet, välj ett märke som du använt tidigare

De flesta skotillverkare håller oftast fast vid sina skomodeller, så storlekarna är troligtvis desamma.

 

Överväg inläggssulor

Inlägg finns i olika modeller som kan ge ökad komfort, stöd eller passform – eller alla tre.

 

Tips för bevara vandringskängor

Här kommer några tips på hur du kan vårda dina kängor så att de klarar vandringar flera år framöver:

  • Regelbunden behandling med vax eller silikon mjukar upp lädret och gör inte bara vandringskängorna mer bekväma utan sträcker dem även lite.
  • Impregnera kängorna ofta och använd skoblock
  • Regn och vatten hjälper kängorna att anpassa sig till dina fötter, men försämrar också lädret och kan leda till att de krymper.
  • På längre vandringsresor kan det vara bra att ta med någon form vattentätbehandling. Du kommer att märka hur mycket smidigare och stödjande vandringskängorna känns efter en behandling.

 

Hur man knyter vandringskängor

Om du är osäker på hur du knyter dina vandringskängor, ta då en titt på någon av följande två snörningsalternativ:

Snörningsalternativ 1:

Detta alternativ är den så kallad traditionella snörningen. Snöra ögla för ögla hela vägen upp och avsluta med en knut. Utmaningen med denna snörning är att det kan bli ett tryck högt upp på ankeln, särskilt om kängan har ett högre skaft.

 

Snörningslaternativ 2:

Denna snörning liknar tidigare där du börjar från botten och arbetar dig uppåt med snörningen. När du närma dig den näst översta öglan, hoppar du över den och går direkt till den översta. Krossar snörningen som vanligt och går ner från översta öglan, till näst översta och avslutar knytningen här. Detta medför att trycket inte hamnar lika högt upp på ankeln och ökar rörligheten på den översta delen på skaftet. Denna snörning är ett enkelt sätt att öka komforten i vandringskängan.

Här är en video som visar hur det olika snörningarna går till.

Fortsättning på Kebnekaise Packlista

Vandringskläder – information om vilka kläder som är lämpligast för vandring Vandringsryggsäck – hitta den ultimata ryggsäcken för din vandringstur

Gratis packlista

Missa inget på resan

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu