varför använda vandringsstavar
Annonser

Varför använda Vandringsstavar?

Många anser att ett par vandringsstavar är ett onödigt inköp när man ska ge sig ut i naturen. Vad ska man med det till? Jo, ett par vandringsstavar har som syfte att fylla flera funktioner på din vandringstur, bland annat att ge avlastning och stöd. Även om inte alla upplever ett behov av att vandra med stavar, kan det vara bra att känna till dess funktion. Och även om det kan upplevas som en onödig utgift här och nu, kanske det blir en riktigt värd investering ute på fjället, där man emellanåt tvingas navigera på hala stenar med en fullpackad ryggsäck på ryggen.

Avlasta muskler och leder

En av vandringsstavarnas viktigaste uppgifter är att avlasta kroppen under en utmanande vandring. Framförallt är det knän och fotleder som får ta mest belastning under en vandring, och detta blir extra tydligt i nerförsbackar. Med hjälp av ett par vandringsstavar fördelas en del av ryggsäckens vikt ut i stavarna, vilket avlastar de kroppsdelar som behöver spara mest energi. I nerförsbacke kan stavarna reducera belastningen med upp till 25%, så det är inga små fördelar vi snackar om!

Balans och stöttning

Efter flera timmars vandring med tung packning är det lätt att tröttheten får kroppen att begå misstag i form av snedsteg och felbelastningar. Tack vare en eller två vandringsstavar tillges kroppen ”extra ben” att stå på, vilket gör vandringen säkrare. Oavsett om man vandrar på upptrampade leder eller trekkar i mer kuperad terräng tillgodoser vandringsstavarna med extra balans och stöd.

Hjälper till att utforska terrängen

Gillar man att vara ute i tuffare naturområden är det inte ovanligt att man då och då behöver ta sig fram genom täta buskage eller vada genom bäckar och åar. Att ha svårt att se marken framför sig riskerar att leda till olyckor och skador. I värsta fall tvingas man avbryta turen och då vill man helst inte vara någonstans mitt ute i vildmarken. Ett par vandringsstavar kan förebygga denna typ av olyckor, genom att hjälpa till att utforska terrängen. Ska du vada över en flod där du inte kan se botten? Stick ner staven för att se hur djupt det är, och var det kan finnas hala stenar att undvika.

Övriga användningsområden

En vandringsstav går att använda till annat än enbart under vandringen, smart va? Bland annat kan man sätta den i marken en bit från tältet, och vips har staven blivit ett perfekt fäste till tvättlinan. Skulle olyckan vara framme kan staven dessutom användas som skena eller stöd.

Nackdelar med vandringsstavar

Visst finns det också en och annan nackdel med vandringsstavar. Ibland kan det vara skönt att gå utan dem, exempelvis om man ankommer till plan mark eller en asfalterad väg. De flesta vandringsstavar håller låg vikt och går dessutom att fälla ihop för att enkelt kunna fästas i en ögla på ryggsäcken. Trots det blir det en extra vikt att bära på. Inför vandringen kan det vara värt att fundera på om man verkligen kommer vara i behov av två stavar, eller om det räcker med en.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise