Vattenflaska

Så hittar du bästa vattenflaskan för vandringsturen

Vattenflaska – Så hittar du bästa vattenflaskan för vandringsturen

Vattenflaskan är din bästa vän när du beger dig ut på en vandringstur. Därför är det viktigt att du har en vattenflaska som passar dina behov så du kan hålla vätskebalansen i schack i vått och torrt. Nedan följer lite tips vad du kan tänka på för att hitta den bästa flaskan för dig.

Du kommer att få information om de olika materialen som vattenflaskorna är tillverkade av samt för och nackdelar. Hur du navigerar dig fram bland utbudet utan att hamna i fallgropar där du spenderar för mycket pengar eller köper en flaska som inte tillmötesgår dina behov. Vilka märken och modeller som är attraktiva på marknaden idag.

Börjar med lite grundliga påståenden för dig som funderar på varför du behöver en återvinningsbar vattenflaska eller om du vill bli påmind om hur bra det är att ha sin egen påfyllningsbara vattenflaska.

Varför en vattenflaska?

Äga sin egen vattenflaska är miljövänligt och minskar produktionen av plastflaskor. Varje gång du fyller upp din vattenflaska bidrar du till att en mindre plastflaska tillverkas. Vilket leder till mindre utsläpp och negativ påverkan på vår miljö och natur.

Du sparar pengar. Priset av en återvinningsbar vattenflaska tjänar du snabbt igen efter några gångers påfyllnad i jämförelse med vad det skulle kosta dig att köpa all påfyllning på plastflaska.

Det är minst lika hälsosamt att drick kranvatten som flaskvatten. Det flesta vattensystem har blivit hårt testade av myndigheter. Speciellt om du håller dig inom Sveriges gränser. Har du privilegiet att vandra i fjällen finns det många vattendrag och småbäckar som du kan dricka direkt ur och fylla upp din flaska med. Naturligt hälsosamt.

Hur kommer du att använda din vattenflaska?

Det är bra att tänka igen vad du kommer att använda din vattenflaska till. Gör du det är det enklare att hitta den rätta vattenflaskan för dig. Kommer du att vandra i varmt eller kallt klimat? Hur länge ska du vara ute i vildmarken? Behöver du bära vatten för hela familjen, gruppen eller bara dig själv?

 

-Hur gillar du att dricka ur vattenflaskan?

Huvudsyftet med att ha med sig vatten är att motverka uttorkning och hålla vätskebalansen i schack. En flaska som är smidig att dricka ur och som gör det praktiskt för dig. Är också en flaska som du kommer att dricka mer av och på det viset minska risken för uttorkning.

 

-Typ av kork

Vissa flaskor har skruvkork för bäst återförslutning. Andra har korkar du lätt kan flippa upp med en hand och vissa har båda funktionerna. Tester har visat att flaskor du kan öppna, dricka och tillförsluta med en hand är användarvänligare än skruvkorken och du tenderar till att få i dig mer vätska.

 

-Smal eller bred öppning

Flaskans öppning kan vara av bredare eller smalare variant. En bredare öppning gör att du lättare kan fylla på och göra rent flaskan. Däremot kan det vara svårare och drick ur en bred öppning med risk för mer spill. Och spilla vatten vill du inte göra då du kommer att behöva varenda droppe till nästa depå.

En smal öppning gör det lättare att drick ur din flaska. Är du i områden där du kan behöva vattenfilter vid påfyllning kan de smalare öppningarna vara svåra att hitta ett passande filter till. Då är en flaska med bredare öppning att rekommendera.

 

-Kall och varm dryck

Kommer du använda både varm och kall dryck ska du ha en isolerad vattenflaska. En riktigt bra isolerad flaska kan hålla dryck iskall upp till 24 timmar och varm dryck upp till sju timmar. Dem är oftast i den högre prisklassen men en välgjord investering om du planerar att bära med dig både varm och kall dryck.

 

Typer av vattenflaskor

-Hårda flaskor

Är oftast gjorda av plast eller metall. Dem är slitstarka och tål tuff hantering. Förmodligen kommer du hinna tappa bort din flaska innan den börjar visa tecken på att vara utsliten. Bra att ha ute i vildmarken och för friluftsliv. Även om den kan vara lite extra vikt så är de att rekommendera.

Dem passar oftast de flesta flaskhållare och flaskfickor på ryggsäckar. Nackdelen kan vara att plast och metall kan ge ifrån sig en bismak som kan påverka smaken på vattnet.

 

-Mjuka flaskor

Det finns smarta ihopvikbara vattenflaskor som är perfekt för dig som är ute efter så lite vikt som möjligt i din packning. Dem är oftast tillverkade i plast och tar en minimal plats när dem är tomma och formar sig lätt efter packningen när dem är fyllda.

Nackdelen kan vara att dem inte passar i lättillgängliga flaskfickor med sin speciella design. Ett tips är också att rengöra dem ordentligt och förvara dem torrt. Den flexibla designen gör att det lätt bildas fukt och mögel i vecken.

 

-Isolerade flaskor

Kommer du behöva en vattenflaska som du vill kunna bära med dig både varm och kall dryck i. Är termosflaskor något för dig. Dessa flaskor är konstruerad med dubbelväggar som är isolerade med vakuum. Vilket gör det möjligt att ta med kall eller varm vätska. Dem är slittåliga men tunga och kanske inte det bästa alternativet för en längre vandringstur.

Gör du en kortare dagstur kan den vara ett substitut för gasolköket då det fungerar alldeles utmärkt att fylla termosen med en matig soppa eller gryta.

 

-Flaskor med vattenfilter

Idag finns allt fler vattenflaskor med inbyggda filtersystem. Dessa filter fungera bra för att motverka protozoer, bakterier och partiklar. De är inte effektiva mot virus och kemikalier vilket är huvudsyftet med en vattenfiltrerare.

Ska du ut på vandringstur och speciellt om du ska vandra utomlands är en klassisk vattenfiltrerare som du skruvar på flaskan att rekommendera.

 

Material

-Plast

Plast är billigt att tillverka och är ett tacksamt material som är enkelt att forma och sätta färg på. Många företag föredrar materialet för det är kostnadseffektivt. Dessvärre är det inte ett särskilt miljövänligt och tillverkas med icke förnybar material. De kan också ge ifrån sig gifter som kan påverka din hälsa negativt.

Det är ett lätt material som är hyfsat slittåligt och ger dig möjlighet att frysa vatten i om du behöver det. Plastflaskor kan även fungera bra som en värmare i sovsäcken om du är ute och vandrar i kallare klimat. Fyller du flaskan med kokande vatten och sedan lägger den i sovsäcken får du en fantastiskt varm säng. Något som du inte kan göra med en flaska i metall då du kommer att bränna dig.

 

-Metall

Flaskor i rostfritt stål är kanske dem mest slitstarkaste materialet på marknaden. Dem klarar rejäla stötar och dropp på flera meters höjd. Ett mer miljövänligt alternativ och ska inte ha någon negativ inverkan på din hälsa. Det kan dock förekomma en metallist eftersmak från flaskan när du dricker.

Eftersom det är en metall leder den värme och därför inte att rekommendera för varm dryck.

 

-Glas

Är det bästa materialet i miljö- och hälsoaspekt. Glas är återvinningsbart och ger inte ifrån sig några bismaker när du dricker ur en flaska gjord av glas. Och smakar inte vatten bäst när du dricker ur glas? Nackdelen är att materialet är lite tyngre och att det kan gå sönder lättare än plast och rostfritt stål. Däremot säljs dem flest glasflaskor idag i ett silikonfodral som gör dem mer stöttåliga.

Det kan vara lite väl riskfyllt att ta med en glasflaska på vandringsturen då den kan gå sönder om du har otur. Du vill inte gärna vara utan en vattenflaska speciellt om du är på en långvandring. Alternativt kan du bära med dig en ihopvikbar vattenflaska i plast som reserv om du inte är hundra procent anti-plast konsument.

 

Hur mycket vatten behöver jag bära med mig?

Kan vara svårt att beräkna hur mycket vatten du kommer att behöva. Vandrar du är du ganska begränsad ändå när det gäller att bära flera liter av vatten. Generellt sätt kan 1,5 till 2 liter räcka för dagen tills du kommer till nästa dryckesdepå i det svenska klimatet.

Självklart är det olika beroende på om det är sommar, vinter eller utanför Sveriges gränser. Är du däremot i det svenska fjällen finns det gott om släcktörstande bäckar du kan dricker direkt från och fylla på din vattenflaska med samt använda till matlagning.

Märken och modeller

-Klean Kanteen

Ett familjeägt företag med bas i Kalifornien, USA. Dem var en av dem första på marknaden att sälja återvinningsbara flaskor i rostfritt stål fria från plastkemikalien BPA. De har varit verksamma sedan 2004.

 

Klean Kanteen 27 oz

En flaska som är hundra procent återvinningsbar. Gjord av rostfritt stål med kork i BPA-fri polypropylen. Den har en bredare öppning som gör det lätta att lägga i isbitar, använda sked och dricka smoothies ur. Slitstark och rymmer 800 ml.

 

Klean Kanteen Classic, Winter Lake

En återvinningsbar flaska med termosfunktion. Den här flaskan kan hålla varm dryck upp till 6 timmar och kall dryck upp till 24 timmar. Perfekt för det svenska klimatet när det allt som oftast behövs en värmande dryck för att hålla uppe kroppstemperaturen.

Den rymmer 946 ml och är gjord av ett rostfritt stål som inte ger ifrån sig någon bismak. Du får tre funktioner när du köper den här flaskan; mugg, termos och flaska.

 

-Nalgene

Är ett amerikanskt företag som tillverkar återanvändbara flaskor av plast. Deras företagshistoria börjar redan i New York 1940 då kemisten Emanuel Goldberg tillverkade dem första pipett burkarna gjorda av plast. Vilket blev starten på Nalgene.

 

Nalgene Wide Mouth

En flaska tillverkad i BPA-fri plast. Öppningen är extra bred vilket gör den lätt att fylla på med vatten och hålla ren. Nalgenes flaskor är läcksäkra tackvare deras smarta korkar med v-ringar. Den här flaskan rymmer 1 liter.

 

Nalgene Narrow Mouth

Är i princip samma modell som ovan fast med en smalare öppning för den som föredrar det framför en bred. Tillverkad i Eastman Tritan plast som är fri från de giftiga BPA-plasten. Rymmer 1 liter och väger 172gram.

 

-Primus

Ett svensk företag som har ägnat sig åt campingkök sedan 1892 och på senare tid breddat sitt sortiment. Deras kök har använts av pionjärer som Roald Amundesn som var den förste att nå sydpolen 1911. Därefter kan lista bli lång av äventyrar som förlitat sig på deras produkter under sina expeditioner.

 

Primus Trailbreak Vaccum Bottle

En smart vattenflaska med termos funktion för att kunna hålla drycken kall i varmt klimat och varm i det kalla klimatet. Den är gjord i ett högkvalitativt rostfritt stål som gör den rejält slitstark. Även korken är gjord i samma material för att drycken ska hålla sin temperatur.

Kommer med två olika korkar. En skruvkork och en skruvkork med pip så du kan drick direkt ur flaskan. Den väger 694 gram och rymmer 1 liter. Lite tyngre än den genomsnittliga vattenflaskan på grund av sin termos funktion.

 

-Platypus

Tillverkar ihopvikbara vattenflaskor som kan vara smidiga om du är ute efter så lite vikt som möjligt i din packning. Också bra som en extra reserv i ryggsäcken om du behöver en extra vattentank eller om du skulle bli av med din egen vattenflaska om olyckan är framme.

Var noga när du rengör dem. De har visat sig svåra att få bort smaker som diskmedel och sportdryck som gärna sätter sig kvar i materialet.

 

Platypus Softbottle

En ihopvikbar vattenflaska tillverkad av BPA-fri plast med skruvkork som rymmer 1 liter. Väger endast 35 gram.
Platypus Watertank

En perfekt extra tank att ha i packningen som väger endast 100 gram. Bra om du är ute på långvandring och behöver en vattenreserv när du slår läger.

Dessa typer av vattenflaskor har visat sig kyla dryck till is väldigt snabbt om du är ute i minusgrader. Kan vara bra att ha i åtanke om du är en vintervandrare.

 

Sammanfattningsvis – Vattenflaska

Tänk igenom hur du kommer att använda din vattenflaska. Ska du vandra under årets alla årstider? I Sverige eller utomlands? För hur många ska du transportera vatten? Desto mer du kan bena ut ditt användningsområde desto bättre vattenflaska kommer du hitta som uppfyller dina behov.

Några tips på vägen kan vara att tänka på följande:

-Typ av kork. Har du en vattenflaska du kan öppna, dricka och återförsluta med en hand kommer du kanske att dricka mer då det är enkelt och smidigt att ta en klunk vatten. Vilket är bra då du vill hålla vätskebalansen i schack. Behöver inte betyda att du dricker mindre för att du har en skruvkork om du tycker det är mer praktiskt. En smaksak.

-Smal eller bred öppning? En smalare öppning gör det enklare att drick ur din flaska. Medan en bred öppning skapar bättre förutsättningar för rengöring och påfyllning.

-Kall och varm dryck. Det finns isolerade vattenflaskor som håller kall dryck kall oavsett klimat och varm dryck varm i kallt väder. Bra för dig som önskar möjlighet att välja båda alternativen beroende på väder och typ av hiking-tur.

Du kan hitta vattenflaskor i hårt, mjukt eller isolerat material. Hårda vattenflaskor är oftast gjorda av metall och är dem mest slitstarkaste på marknaden. Finns också i plast som dem mjuka flaskorna även är gjorda utav. Glas är ett annat hårt material. De isolerade flaskorna görs oftast i rostfritt stål.

Idag finns allt fler vattenflaskor med inbyggda filtersystem. Dessa filter fungera bra för att motverka protozoer, bakterier och partiklar. De är inte effektiva mot virus och kemikalier vilket är huvudsyftet med en vattenfiltrerare. Köp därför en extern vattenfiltrerar som du använder till din flaska när du fyller på med vatten i områden där vätskan behöver filtreras.

 

Material:

-Plast är billigt att tillverka och är ett tacksamt material som är enkelt att forma och sätta färg på. Många företag föredrar materialet för det är kostnadseffektivt. Dessvärre är det inte ett särskilt miljövänligt och tillverkas med icke förnybara material. De kan också ge ifrån sig gifter som kan påverka din hälsa negativt.

– Flaskor i rostfritt stål är kanske dem mest slitstarkaste materialet på marknaden. Dem klarar rejäla stötar och dropp på flera meters höjd. Ett mer miljövänligt alternativ och ska inte ha någon negativ inverkan på din hälsa. Det kan dock förekomma en metallist eftersmak från flaskan när du dricker.

– Är det bästa materialet i miljö- och hälsoaspekt. Glas är återvinningsbart och ger inte ifrån sig några bismaker när du dricker ur en flaska gjord av glas. Och smakar inte vatten bäst när du dricker ur glas? Tyvärr kanske det inte är det bästa materialet att ta med ut i vildmarken. Även om många glasflaskor idag kläs i ett silikonfodral för bättre stöttålighet. Vill du inte riskera att flaskan krossas.

Bra märken: Klean Kanteen, Nalgene, Primus, Platypus

Rätt utrustning

Hitta rätt utrustning till bästa pris online

Outnorth logo

Outdoorexperten logo

frystorkadmat logo

Sportamore logo

Sportlala logo