I denna artikel komma vi att ge tips gällande vilket tält som passar bäst i fjällen.
Det är skillnad på tält och tält och då man ska upp och i fjällen behöver man hitta ett riktigt bra tält som klarar det hårda klimatet. Detta är något man behöver ha koll på redan innan man köper sitt tält, eftersom det finns vissa tälttyper som passar extra bra för denna typ av natur.
Syftet med texten är att du ska få en god kunskap om vad som är viktigt då man väljer tält inför sin fjällvandring. Genom att gå igenom vilka egenskaper som spelar roll och vilka olika typer av tält som är optimala ska du kunna göra ett mer informerat val av tält.
Vilket tält i fjällen?
Först och främst är det fjällets snabbt omväxlande väder som styr vilket tält man bör välja. En vindstilla och solig dag kan plötsligt slå om och bjuda på hårda vindar. Därför är det viktigt att tältet är snabbmonterat och dessutom har en utformning klarar av hård vind. På grund av detta är det främst två tälttyper som passar bäst i fjällen: Tunneltält och kupoltält. Ett bra tält ska också vara tillverkat i starkt och slittåligt material och kunna ventileras enkelt.
Egenskaper som behövs hos ett bra fjälltält
Det omväxlande klimatet gör att ett bra fjälltält behöver vara snabbmonterat. Det innebär att om man är ute på vandring och vädret plötsligt slår om så måste man snabbt och smidigt kunna ta skydd. Dessutom är det mycket viktigt att tältet har en bra vattenpelare och kan stå emot fukt från naturen. Många väljer också fjälltält som är lättviktiga eftersom det gör att man enklare kan vandra uppför i komplex terräng. Det är främst detta som är skillnaden mellan ett budgettält och ett tält av bättre kvalitet. Dyrare tält kan vara lättviktiga utan att bekvämligheten kompromissas.
Tunneltält
Tunneltältet är ett mycket populärt val bland fjällvandrare på grund av dess låga vikt. Det är ett tält som är enkelt att packa ner och tar liten plats i packningen. Trots detta erbjuder det bra vindskydd och utgör en stabil sovplats på fjället. Tunneltält är uppdelade i två utrymmen, en absid och ett inre rum. Det innebär att man under regniga dagar kan lämna sin våta utrustning inuti absiden, och hålla sovdelen torr. Det negativa med tunneltältet är att man behöver sätta upp det med markpinnar, något som kan ta lite tid.
Kupoltält
Kupoltältet är, till skillnad från tunneltältet, självstagande vilket gör att man inte behöver sätta fast det i marken. Det gör det till ett mycket flexibelt tält som är enkelt att montera och flytta runt med. Kupoltältet står emot vind mycket effektivt vilket gör det praktiskt på fjället. Dock är innertält och yttertält separerade, något som gör monteringen lite krångligare.
Smaken och miljön bör avgöra tältvalet
Det är främst den miljön man avser använda tältet i mest som ska avgöra vilken tältmodell man väljer. För många är tunneltältet det självklara valet för fjällvandring på grund av den låga vikten medan andra tycker att kupoltältet självstagning gör det väldigt praktiskt. Båda tälten har goda egenskaper och vilket man väljer är helt enkelt en smakfråga.