Bästa tältet
Annonser

Bästa Tältet 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa tältet test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av tält.

Tält kan vara olika tunga, stora och utformade för att klara av olika typer av klimat. Man bör därför fundera över hur, var och när man planerar använda sitt tält innan man köper det. Oavsett om man är en erfaren tältare eller om man ska testa på för första gången så är det tältet som står i fokus för att vandringsresan ska bli ett nöje.

För att göra valet enklare har vi listat de bästa tälten för säsongen. Förhoppningsvis kan detta underlätta i jakten på det bästa tältet! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.


 

Bästa Tältet

1. Hilleberg Allak 2

hilleberg allak

Vikt: 3300 gram
Golvstorlek: 225 x 130 x 105 cm
Kapacitet: 2 pers
Vad vi gillar: Ett väldigt tåligt tält som står stadigt i de flesta väderförhållanden!
Vad vi inte gillar:
Priset är ganska högt jämfört med tält i samma storleksklass.

Det tält som blivit favoriten för en mängd vandrare är det klassiska Hilleberg Allak 2. Det är ett två-personstält som är utformat för att vara ultralätt och gör därför vandringen betydligt mer bekväm. Hilleberg Allak 2 är ett fristående kupoltält vilket gör att det funkar även i tuffare förhållanden som exempelvis i de svenska fjällen. Det gör detta tält till en hållbar investering till den som planerar att ge sig ut på olika typer av vandringar. Det är lätt att sätta upp på i princip vilket underlag som helst och är dessutom utrustat med ett ventilskydd som håller snö och regn ute.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Tältet vikt

2. Nordisk Halland 2 LW

Vikt: 1500 gram
Golvstorlek: 215 x 135 x 100 cm
Kapacitet: 2 pers
Vad vi gillar: Att det är så lätt att montera!
Vad vi inte gillar:
Kan vara kort för den som är väldigt lång.

Nordisk Halland 2 LW är det perfekta tältet för den som är ute efter ett bra lättviktstält. Utan att vara instabilt sätts det enkelt upp med två tältpinnar, vilket gör att uppsättningen går på ett par minuter. Trots den enkla konstruktionen kan tältet stå emot vindstyrkor på upp till 25 m/s. Andra bra funktioner är att Nordisk Halland 2 LW är utrustat med en mängd fickor och fack, vilket gör det enkelt att både förvara och organisera. Man kan också välja att separera innertältet från yttertältet under riktigt varma perioder.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Tältet pris

3. Urberg Tunnel Tent G5 3-person

Vikt: 3442 gram
Golvstorlek: 220 x 175 x 98 cm
Kapacitet: 3 pers
Vad vi gillar: De färgkodade tältstängerna som gjorde uppsättningen enkel!
Vad vi inte gillar:
Öppningen till tältet är lite liten.

Ett riktigt bra budgetalternativ är Urbergs Tunnel Tent G5 3-person. Det erbjuder plats för 3 personer och är samtidigt lätt. Tältet är ett 3-säsongstält vilket gör det till ett smart val för den som vill ge sig ut under olika säsonger. En annan smart funktion hos Tunnel Tent G5 3-person är den stora absiden som gör att man kan separera packningen från själva sovutrymmet.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Enmanstält

4. Jack Wolfskin Gossamer

Vikt: 1820 gram
Golvstorlek: 225 x 90/80 x 75/40 cm
Kapacitet: 1 pers
Vad vi gillar: Att det kan packas ned till en så liten storlek.
Vad vi inte gillar:
Ganska låg höjd inne i tältet.

Jack Wolfskin Gossamer är ett perfekt alternativ till den som ska ge sig ut på solovandring. Det är lättviktigt och går dessutom att få ner till en mycket liten och kompakt storlek vilket underlättar packningen. Trots att det är så lätt och litet får man ändå ordentligt med plats för sig själv och sin packning inne i tältet. Materialet och sömmarna är slittåliga och Jack Wolfskin Gossamer tål dessutom vind och regn riktigt bra!

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Tvåmanna tältet

5. Hilleberg Nallo 2 GT

Vikt: 2900 gram
Golvstorlek: 220 x 130 x 100 cm
Kapacitet: 2 pers
Vad vi gillar: Att det kan användas i alla väder och står stadigt även i hård vind.
Vad vi inte gillar:
Det hade varit bra med reflexer och starka färger så att man syns ordentligt.

Ett klassiskt tunneltält är vad man får då man köper Hilleberg Nallo 2 GT. På grund av att det är användbart i olika klimat och väderlekar är det en god investering för den som gillar att ge sig ut även på vinterhalvåret. Att vikten är så låg trots att tältet är slitstarkt och stabilt gör det enkelt att bära på under vandringen. Det är framförallt genom den ultralätta Kerlon 1200-väven som Hilleberg Nallo 2 GT är så starkt men samtidigt lätt.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Tremanna tältet

6. Hilleberg Nammatj 3 GT tält

Vikt: 4000 gram
Golvstorlek: 220 x 160 x 105 cm
Kapacitet: 3 pers
Vad vi gillar: Ett smart tält med små yttermått som trots det känns stort invändigt.
Vad vi inte gillar:
Tyngre än Nammatj 2.

För de som gillar Nammatj 2 från Hilleberg finns Nammatj 3 GT som ger extra utrymme till en tredje person. Detta tält är extremt slittåligt och klarar även hårt väder och tuffa klimat, vilket gör det till ett perfekt val för äventyraren. Hilleberg Nammatj 3 GT har även god ventilation genom att innertältet både klarar av att andas och stå emot vätska, samtidigt.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Fyrmanna tältet

7. Hilleberg Nallo 4 GT

Vikt: 3600 gram
Golvstorlek: 220 x 210 x 115 cm
Kapacitet: 4 pers
Vad vi gillar: Fyrasäsongstält som kan användas även i hårt väder.
Vad vi inte gillar:
Dragtrappen på dragkedjorna är svåra att få fatt i då man bär vantar eller handskar.

Hilleberg Nallo 4 GT är ett lättviktigt tält som samtidigt står pall för hårt väder. Särskilt de som är ute på vandring och slår läger på olika platser varje natt kommer älska detta tält då det är enkelt att montera upp och ner. Om man är ute efter ett 4-personstält som klarar av det mesta är Hilleberg Nallo 4 GT det bästa all-round tältet på marknaden!

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Femmanna tältet

8. Urberg Tipi Tent

Vikt: 5940 gram
Golvstorlek: 350 x 350 x 250 cm
Kapacitet: 5 pers
Vad vi gillar: Enkelt att montera upp och ned vilket skapar flexibilitet.
Vad vi inte gillar:
Ingen separation mellan ute och innertältet vilket kan göra det smutsigt invändigt.

Ett riktigt spännande tält är Urberg Tipi Tent. Det är stort men samtidigt enkelt att montera och har formen av en klassisk tipi. Inuti finns stor yta och fem personer kan bekvämt sova i detta tält. I toppen av tältet finns myggnät och ventilation som säkerställer en bra miljö invändigt. Med Urberg Tipi Tent får man gott om plats till en större grupp och det är ett mycket bekvämt alternativ till tältsemestern.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Familjetältet

9. Urberg Trekking Tunnel tent G5 4-person

Vikt: 5460 gram
Golvstorlek: 220 x 210 x 110 cm
Kapacitet: 4 pers
Vad vi gillar: De två absiderna som gör packningen lätt att organisera.
Vad vi inte gillar: Lite tungt, men inte mer än man kan vänta av ett fyramannatält.

Urberg Trekking Tunnel tent G5 4-person är ett praktiskt tält för hela familjen. Det går enkelt att separera innertältet från yttertältet vilket gör att man kan separera packningen så att det blir lättare att bära. Detta tält är slittåligt och har gott om utrymme för hela familjen. Samtidigt är det utrustat med praktiska fickor och fack som gör det enkelt att organisera sina saker.

Kolla aktuellt pris

 


Jämförelsetabell Tält

TältetViktGolvstorlekKapacitet
Hilleberg Allak 23300 gram225 x 130 x 105 cm2 pers
Nordisk Halland 2 LW1500 gram215 x 135 x 100 cm2 pers
Urberg Tunnel Tent G5 3-person3442 gram220 x 175 x 98 cm3 pers
Jack Wolfskin Gossamer1820 gram225 x 90/80 x 75/40 cm1 pers
Hilleberg Nallo 2 GT2900 gram220 x 130 x 100 cm2 pers
Hilleberg Nammatj 3 GT tält4000 gram220 x 160 x 105 cm3 pers
Hilleberg Nallo 4 GT3600 gram220 x 210 x 115 cm4 pers
Urberg Tipi Tent5940 gram350 x 350 x 250 cm5 pers
Urberg Trekking Tunnel tent G5 4-person5460 gram220 x 210 x 110 cm4 pers

Köpguide Tält

 • Tältkategorier
 • Tältvikt
 • Inre utrymme
 • Väderskydd
 • Ventilation
 • Förvaring: Vestibuler och innerfickor
 • Dörrar
 • Sätta upp och ta ner
 • Fristående vs icke-fristående tält
 • Tältstänger och stavar
 • Fotspår och tältvård

Tältkategorier

Då man ska investera i ett tält kan det vara bra att hålla koll på de olika tältkategorier som finns. Först och främst kan de delas in i olika kategorier beroende på storlek. Sedan finns även uppdelning mellan olika funktioner och när tältet kan användas. Några vanliga tältkategorier att ha koll på är:

 • Ultralätta tält: Dessa tält håller mycket låg vikt och passar bra för vandring.
 • All-round tält: Dessa tält kombinerar en mängd faktorer för att tillfredsställa de flesta behoven.
 • Fyrsäsongstält: Dessa tält går att använda året runt.
 • Budgettält: Ibland är man ute efter ett enklare tält och då kan man fokusera på budgettälten.

Tältvikt

Tältvikten har främst betydelse för packningen. De som tittar extra på denna parameter då de köper tält är de som ska bära runt på tältet under lång tid. För vandringar är därför riktigt tunga tält inte att föredra. Dock är det så, som med så mycket annat, att bortskalad vikt innebär bortskalade funktioner. Lätta tält är ofta inte lika bra på att stå emot vatten och vind och de brukar dessutom vara betydligt mindre i storleken. Idag finns dock riktigt bra tält som ändå är lättviktiga på marknaden så man behöver inte alltid kompromissa.

Inre utrymme

När man vill få en överblick över det inre utrymmet är det främst tältgolvets dimensioner man ska titta på. Särskilt hos lättviktiga tält har man skalat bort en del av det inre utrymmet till förmån för en lägre vikt. Här behöver man själv göra en avvägning gällande vad man tycker är viktigast. Ofta är tält utformade så att det inte är särskilt bekvämt att sova raklång, men att det går bra att sova på sidan. Golvets dimensioner ger en idé av det inre utrymmet, men för att verkligen förstå behöver man också titta på hur tältduken sluttar.

Väderskydd

Tält ska kunna klara av en omväxlande väderlek och det är viktigt att det inte bara kan stå emot vind utan även regn. I princip alla tält som har lite bättre kvalitet är tillverkade så att de klarar av några timmar av nederbörd, även om de är riktigt lätta. Det beror på att den yttre tältduken är behandlad så att den kan stå emot en viss mängd nederbörd. Sömmarna ska också vara sydda så att de är täta och inte släpper in fukt i tältet. Hur bra ett tält kan stå emot vind beror främst på vilken tälttyp man har. Tunneltält är exempelvis kända för att kunna stå emot stora vindlaster.

Ventilation

När man letar efter det perfekta tältet ska man vara noga med ventilationen. Här har tältet nämligen ett ganska krångligt jobb: det ska på ett effektivt sätt klara av att ventilera luften under natten. Det är främst då det regnar ute och regnskyddet behöver vara påsatt som ventilationen blir en stor utmaning. Därför är tält ofta utrustade med takventiler som kan ventilera även då det regnar. Det gäller att det skapas en balans mellan god ventilation och så liten kondens som möjligt för att inneklimatet ska vara behagligt.

Förvaring: Vestibuler och innerfickor

Ett tälts förvaring är viktig för att kunna organisera packningen och skilja ytterkläder och våta skor från det inre tältrummet. Först och främst är tält ofta utrustade med vestibuler. Detta kan vara en eller flera absider som skiljer det inre tältet från uteklimatet. Dessa utrymmen, som ofta är betydligt kallare än tältrummet, är perfekta för att husera packning och annat som inte behöver vara exakt där man ligger och sover. Innerfickor i själva tältet är praktiska för de mindre föremålen man vill ha nära till hands då man befinner sig inne i tältet. Detta kan av många oerfarna tältare ses som en petitess, men det är väldigt svårt att få ordning i tältet utan en mängd bra olika fack och fickor!

Dörrar

Ett tält kan ha en eller flera dörrar och det finns stora fördelar med att ha mer än en ingång. Om man exempelvis är två personer som delar på tältet så har man varsin ingång vilket gör att man inte behöver kliva över allt inuti tältet för att ta sig till sin sida. Vissa lättviktiga tält har sparat in på antalet dörrar för att spara vikt. Här behöver man göra en avvägning gällande vad man tycker är viktigast.

Sätta upp och ta ner

Att kunna sätta upp och ta ner sitt tält snabbt och smidigt gör stor skillnad för vandringen. Särskilt då man befinner sig på rörlig fot och byter lägerplats dagligen. Då vill man ogärna lägga mer än några minuter på att fälla ner tältet när man ska ge sig av. Tack vare den snabba utvecklingen inom tältdesign är de flesta tälten relativt lätta att sätta upp. Vill man ha ett riktigt snabbmonterat tält kan man välja att investera i ett självstagande tält.

Fristående vs icke-fristående tält

Det blir allt vanligare med fristående tält som kan staga sig själva utan att behöva sättas fast i mark och miljö. Ett fristående tält fälls upp med hjälp av tältpinnar och kan sedan stå av sig självt, vilket också gör det enkelt att flytta runt på tältplatsen. Vill man byta tältplats av någon anledning kan man alltså göra detta på några sekunder. Samtidigt tar dessa tältpinnar större plats och utgör en vikt i packningen. Därför är vissa ultralätta tält fortfarande icke-fristående och behöver alltså stagas för att bli stabila. Det finns alltså vissa fördelar med icke-fristående tält, men det är bra att veta att dessa tält tenderar att ha en större lutning på tältduken, och därför mindre utrymme invändigt.

Tältstänger och stavar

De allra flesta tälttillverkare väljer tältstänger av aluminium. Detta eftersom aluminium är stabilt men samtidigt lättviktigt. Det är också ett ganska billigt material som dessutom kan böjas en del innan det går sönder, något som är en bra egenskap vid hård vind. De flesta tälten kommer med stavar och ofta får man en stav för varje hörn. Dessa fästs i marken och ser till att tältet står stabilt och att tältduken sträcks ut. För stavarna är aluminium inte det bästa valet eftersom de behöver kunna ta väldigt stora krafter och aluminium är för flexibelt. Det är en god idé att ta med sig några extra tältstavar då man ger sig ut på vandring.

Fotspår och tältvård

Alla tält kommer inte med ett fotspår och det är inte heller alltid nödvändigt att ha detta. Ett fotspår är en extra matta som läggs under tältet för extra skydd mot marken. Det gör att tältets utsida är skyddat från skrapor som kan orsakas av stenar och grenar under tältet. Om man har ett tält i ett mindre tåligt material är ett fotspår en mycket god investering för att tältet ska hålla längre. Det är också smart om man planerar att tälta på ett stenigt underlag. Det går ofta att beställa fotspår som är skurna för att passa tältets golvstorlek perfekt. Dock bör man vara medveten om att ett fotspår även ökar vikten på packningen.

 

Frågor & Svar

Vad är en bra tältvikt för vandring?

Vad som är en bra tältvikt varierar beroende på hur många personer man är och därför hur stort tält man behöver. Det finns dock tumregler gällande hur mycket varje person bör bära på. Vid längre vandringar brukar man säga att varje person ska bära en tältvikt på cirka 1 kg. Är man fem personer som är ute får tältet alltså väga runt 5 kg. Detta varierar dock beroende på vilka egenskaper man vill att tältet ska ha och hur mycket man orkar bära generellt. Om man exempelvis planerar att spendera mycket tid i tältet och därför vill investera i ett större och tyngre tält kan man skära ner på packningens vikt på andra sätt.

Vad är ett lättviktstält för vandring?

Ett lättviktstält är ett tält som är specifikt utvecklat för att hålla en låg vikt då man bär på det. Lättviktstält är extra populära för vandrare som behöver bära tältet på ryggen under en stor del av dagen. Lättviktstält kommer i två kategorier: • Lättviktstält, mellan 1.5 – 2 kg • Ultralätt tält, mellan 1 - 1,5 kg Lättviktiga tält brukar ofta kunna hålla samma komfortnivå som de tyngre tälten. Här har man skurit ner på vikt genom att tillverka tältet i ett lättare material. Det innebär att tältets innemiljö och funktioner kan vara ganska lika dem hos ett normaltungt tält. Det man behöver ha i åtanke då man köper ett lättviktstält är dock att materialet är mer ömtåligt och därför lättare kan gå sönder. Ett ultralätt tält passar för den som kan kompromissa bort komfort till förmån för att ha en lätt packning. För att tältet ska bli ultralätt behöver man nämligen skala bort vissa saker och minska på golvarea och antal öppningar.

Vad är skillnaden mellan ett campingtält och ett vandringstält?

Då man köper tält till sin campingsemester kan man vara mer fri gällande valet än då man köper ett vandringstält. Ett campingtält behöver sällan spendera långa stunder på ryggen och kan därför vara betydligt tyngre än vandringstält. Det är bekvämligheten som är det viktigaste när det kommer till campingtältet. Vandringstält å andra sidan behöver vara lätta och praktiska att bära på. Trots detta finns en mängd lättare tält som är riktigt bra utrustade tack vare god design. Det krävs mer planering vid köp av vandringstält eftersom man noga måste gå igenom hur man planerar att använda det för att hitta rätt.

Slutord Tält

Tältet är det viktigaste i en vandrares packning och under tiden man är ute i spåret blir det ens hem. Därför är det en god idé att lägga ner energi på att hitta det bästa tältet. Ett bra tält kan förgylla vandringen medan ett dåligt tält kan göra den till en mardröm. Oavsett om du letar efter ett lättviktigt alternativ eller ett bekvämt tält till hela familjen finns det säkerligen ett tält på denna lista som passar dina behov perfekt!

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise