I den här artikeln kommer vi att besvara frågan ” Vad är Skalmaterial?”.
Vi kommer att besvara vad skalmaterial är, samt fördjupa oss i andra saker som kan vara bra att veta när man ska köpa skaljacka.
I slutet av följande artikel kommer du veta exakt vad skalmaterial är, alltså vad skaljackor vanligtvis är tillverkade av. Du kommer också veta vad skaljackor är för något, och varför de lämpar sig så bra för friluftsliv.
Vad är Skalmaterial?
Det finns flera olika typer av skalmaterial, och dessa är i sin tur uppbyggda i olika lager. Det finns bland annat olika typer av membran, mikrofibertyger och beläggningar. Dessa olika konstruktioner ger jackan olika förmågor att stå emot väta och andas.
Vad är en skaljacka?
En skaljacka är ett plagg som lämpar sig mycket bra till friluftsliv. Dess syfte är att stå emot väta och vind, samtidigt som det ventilerar utgående luft. Skaljackan fungerar som det yttersta, skyddande lagret i flerlagersprincipen. Tanken är att man ska kunna justera mängden lager under baserat på hur varmt det är och hur påfrestande aktiviteten är. Skaljackor skyddar inte lika bra mot väta som exempelvis en regnjacka, men fördelen är att en skaljacka istället har ett välutvecklat ventilationssystem.
Så fungerar membran
På insidan av en skaljackas yttre lager finns ett så kallat membran. Membranet är det som gör att jackan skyddar mot väta, samtidigt som det fortfarande andas väl. Denna laminering kan exempelvis vara tillverkat i det kända materialet gore-tex. När en jacka har ett välutvecklat ventilationssystem brukar man säga att jackan ”andas”, och det är detta som gör att kroppen hålls fri från överskottsvärme och svett.
Ett membran är poröst, vilket innebär att det innehåller små, små håligheter som släpper igenom molekyler av väta (exempelvis svett eller ånga). Däremot stoppar det större enheter vatten, exempelvis i form av droppar. Det gör att skaljackan håller borta väta utifrån, samtidigt som ånga och värme inifrån kan ta sig ut.
Två-lagersjackor och tre-lagersjackor
När man pratar om skaljackor brukar man ofta referera till så kallade 2-lagersjackor och 3-lagersjackor. Vad för typ av jacka man behöver beror till stor del på i vilket klimat man ska röra sig, och hur frusen man är som person. Det beror också tills stor del på vilken typ av aktivitet man ska utföra.
- I en två-lagersjacka finns det ett löst foder innanför membranet.
- I en tre-lagersjacka är fodret, membranet och ytterskalet laminerat samman.
Ta hand om ditt skal
Tar man väl hand om sin skaljacka kommer den att hålla i många år framöver. Exempelvis är det bra att impregnera din jacka emellanåt, för att på så vis hjälpa materialet att stå emot regn och smuts. Det är också bra att tvätta den i tvättmaskin så sällan som möjligt, eftersom detta riskerar att slita. Baserat på vilket material din skaljacka är tillverkad i följer rekommendationer för både tvätt och impregnering. Läs noga igenom vad som gäller för just din jacka.