farligt att bestiga kebnekaise
Annonser

Är det farligt att bestiga Kebnekaise?

Att bestiga Sveriges högsta berg är väldigt krävande både fysiskt och mentalt. Många jämför vandringen med att springa ett maraton. Olyckor sker varje år då terrängen är svår och vissa segment innebär både klättring och färd över glaciärer. Om det är dåligt väder kan man tappar bort leden.

Är det farligt att bestiga Kebnekaise?

Att bestiga Kebnekaise är en häftig upplevelse men också en väldigt krävande vandring. Det innebär väldigt brant vandring på ojämn terräng, på snö och över glaciärer. På grund av att man klättrar många höjdmeter är det också svårare med syretillförsel. Varje år sker det olyckor på Kebnekaise.

Förberedelser inför vandringen

Det är svårt att vandra uppför Kebnekaise, speciellt om det är första gången man gör det. Det tar runt 3 till 4 dagar att bestiga men kan också ta längre tid. Förberedelser att ta innan bör både vara både för fysiska och mentala skäl. Första delen av vandringen påbörjas i Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation och tar runt 4 till 6 timmar att vandra, förutom att vandra kan man också åka båt eller flyga med helikopter. Del två av vandringen kan antingen vara att påbörja vägen uppför berget eller ta sig tiden för en säkerhetsgenomgång med guiderna på fjällstationen. Det kan vara nödvändigt speciellt om man vandrar på vintern, det kan även vara härligt att ta en paus uppe på fjället innan man vandrar uppför Kebnekaise.

Förutom att ha vind och vattentäta kläder och skor bör man tänka på att ha med alla typer av plagg då vädret snabbt kan ändras uppe på fjället. Det finns tyvärr människor som fryst ihjäl under sommar och höstmånaderna, då värme snabbt slog om till kyla. Det är alltid bra att ha med sig ombyte, mössa, vantar, underställ och en lättvikts dunjacka. Ett par vattentäta vandringskängor är nödvändigt, så väl skoskavsplåster och solskyddsfaktor.

Träning inför Kebnekaise klättring

Om man inte är en person som kontinuerligt håller på med träning kan det vara bra att få in lite rutin innan man klättrar upp för ett berg som Kebnekaise. För att kunna njuta av vandringen och för att det inte ska ta alla ens krafter behöver man en god grund kondition. Fjällvandring innebär ansträngning för kroppen då man vandrar mil, ofta med ryggsäck och i en svår terräng. Även lufttrycket gör skillnad för syreupptaget vilket påverkar andningen. Om man vill bli bra på något man ska göra är det bra att träna så specifikt som möjligt. Olika typer av konditionsträning med en ryggsäck och gradvis öka belastningen kan hjälpa till att förbättra konditionen.

Tips att tänka på inför vandringen

Boka hellre in en dag mer än en mindre, då vädret kan vara oförutsägbart kan det vara bra att kunna styra om vandringen till nästkommande dag exempelvis. Tänk på att man ofta inte har någon mobiltäckning på fjället, ta därför med karta och kompass för att hålla koll på var ni är. Ha snabb tillgång till både vatten och snacks och se till att peppa varandra i gruppen för att hålla bra takt och orka fortsätta vandringen.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise