kebnekaise dödsfall
Annonser

Hur många har dött på Kebnekaise?

Näst intill varje år sker olyckor på Kebnekaise, det är inte bara en krävande vandring utan en krånglig terräng som i vissa fall kan vara farlig. Människor har både frusit ihjäl, fallit flera hundra meter och varit med om klätterolyckor. Många faktorer kan påverka svårigheten att vandra uppför berget.

Hur många har dött på Kebnekaise?

Många räddningsinsatser sker varje år kring Kebnekaise, det finns en mängd risker som medföljer att vandra uppför fjället. Människor har både fallit, fastnat och frusit ihjäl på Kebnekaise. Det sker ibland att man behöver vända om på grund av svår framkomlighet och dåligt väder.

Bra att veta inför vandring

Det finns en del förberedelser och försiktighetsåtgärder att vidta innan man bestiger Kebnekaise. Det allra viktigaste är nog att ha vädret på sin sida, väderprognosen kan säga mycket kring hur vandringen kan bli och det gäller att vara vaksam om vädret är dåligt. Om det är dåligt väder på fjället kan det drastiskt dra ner sikten och det kan vara svårt att hålla sig längst med leden. Det kan också vara svårt att uppskatta hur lång tid vandringen tar om det är dåligt väder då det kan kraftigt förlänga processen. Det kan vara bra att boka upp en extra dag för att kunna skjuta upp vandringen om i behov, oavsett tid på året kan vädret på Kebnekaise variera mycket.

Det finns dock mer lämpliga perioder på året då solen skiner mer och då vägmarkeringar tydligt syns vilket gör det enkelt att följa leden. Under sommaren kan man vandra längst med populära västra leden som går upp till Sydtoppen och följa ledmarkeringarna hela vägen. Under vintern måste man tänka på att markeringarna inte syns och att det medför en risk för laviner. Västra leden kan man gå själv utan guide och tar kring 10 till 14 timmar att vandra, den är 9 km lång enkel väg men upplevs ofta desto längre.

Packlista och utrustning

Man behöver kläder som är anpassade efter regn, blåst och snö, även på sommaren ligger snön på berget. När man når Sydtoppen kan man förvänta sig en toppglaciär som täcker hela området. Se till att ha gott om tid och börja vandringen i tid så man slipper gå tillbakavägen i mörker, olika förutsättningar kan göra att vandringen tar lägre tid än tänkt. Att vandra med vandringsstavar kan hjälpa till att hålla balans och jämna ut vikten, stegjärn är även bra när man stegar över is och glaciärer.

Tips inför fjällvandring

Se till att alltid gå i grupp och hålla ihop, kommunicera, peppa varandra och håll ett jämnt tempo då blir vandringen lättare och roligare. Räkna inte med att mobiltäckningen fungerar. Ta med mössa och vantar även om ni vandrar på sommaren, även solglasögon och solkräm är bra att ha med. Gör er gärna familjär med en fjällkarta och kompass innan ni påbörjar vandringen. Tänk också på att alltid ha snabb energi och vatten lättillgängligt, under sommaren kan man fylla på vattenflaska längst med leden. Se till att packa allt i en lätt och gärna vattentät dagstursryggsäck.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise