Bästa skalbyxorna test
Annonser

Bästa skalbyxorna 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa skalbyxorna test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av skalbyxor.

Den erfarna friluftaren är väl medveten om hur smidigt och funktionellt det är att klä på sig lager-på-lager, så att man lätt kan ta på och av kläder när temperaturer skiftar.

I denna guide hittar du flera bra exempel på skalbyxor som kan hjälpa med just detta. Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

Bästa skalbyxorna

1. Haglöfs Astral Gore-Tex Pant

 • Vikt: 374 gram
 • Membranteknik: 2-lagers
 • Vattenpelare: 28 000 mm
 • Vad vi gillar: multifunktionella
 • Vad vi inte gillar: dålig stretchfunktion

Haglöfs Astral Gore-Tex Pant Woman blir omnämnd som de bästa skalbyxorna då de presterar bra i en rad olika aspekter. Först och främst så är byxorna väldigt bekväma att ha på sig, då de endast väger 374 gram. Detta gör att det känns smidigt att röra sig med plagget. Samtidigt är byxorna väldigt vattentåliga, vilket gör dem tillförlitliga i både ur och skur. Med flertalet fickor och dessutom två blixtlåsfickor är det enkelt att ta med sig värdefulla saker på vandringen eller liknande, som exempelvis nycklar eller pengar.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam


Bästa skalbyxorna vattenskydd

2. Fjällräven Keb Eco-Shell Trousers

 • Vikt: 560 g
 • Membranteknik: 3-lagers
 • Vattenpelare: 30 000 mm
 • Vad vi gillar: hög vattentålighet som gör byxorna användbara i alla väder
 • Vad vi inte gillar: priset

För den som vill ge sig ut i de mest regniga och blöta väder så passar sig dessa skalbyxor från Fjällräven utmärkt. Med hög vattenpelare på 30 000 mm så kan dessa byxor tåla en hel del regn innan de blir blöta. Dessutom är byxorna utrustade med vattentäta dragkedjor på sidan av byxorna såväl som vid fickorna. Med tre lagers membranteknik är byxorna dessutom vindtäta och kan användas i alla årets väder.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam


Bästa skalbyxorna pris

3. Revolution Race Cyclone Rescue pants

Revolution Race Cyclone Rescue pants

 • Vikt: 546 gram
 • Membranteknik: 2-lagers
 • Vattenpelare: 15 000 mm
 • Vad vi gillar: bra valuta för pengarna
 • Vad vi inte gillar: låg vattentålighet

Dessa skalbyxor från Revolution Race har väldigt bra andningsförmåga, särskilt i och med flera ventilationsfickor som bidrar till ultimat värmekontroll. Därför passar byxorna utmärkt till högintensiv träning, både på sommar och vinter. Till skillnad från en del andra skalbyxor går dessa byxor att få i andra färger än svart, nämligen blått, grönt, gult och rött. Med sitt låga pris ger dessa byxor mycket värde för pengarna.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam


Bästa skalbyxorna GORE-TEX

4. Norrøna Falketind Gore-Tex Pants

 • Vikt: 470 gram
 • Membranteknik: 3-lagers
 • Vattenpelare: 28 000 mm
 • Vad vi gillar: andningsförmåga
 • Vad vi inte gillar: finns endast i svart färg

Den som vill ha den absolut bästa andningsförmåga i sina skalbyxor har hittat rätt med Norronas Women’s Falketind Gore-Tex Pants. Gore-Tex är ett material som är både vattenavvisande och luftgenomsläppande genom att innehålla fibrer som hindrar vatten från att tränga igenom. Materialets egenskaper gör det även slitstarkt, så att byxorna kan användas för alla sorters aktiviteter.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam


Bästa skalbyxorna RECCO ©

5. Beyond Nordic BN007 3L Hard Shell Pants

Beyond Nordic BN007 3L Hard Shell Pants

 

 • Vikt: 550 gram
 • Membranteknik: 3-lagers
 • Vattenpelare: 20 000 mm
 • Vad vi gillar: utrustad med RECCO © som extra säkerhet
 • Vad vi inte gillar: kunde haft högre vattenpelare

Om man ska ut på ordentliga äventyr men samtidigt vill känna sig säker, så kan dessa skalbyxor från Beyond Nordic passa dig. Med fulltejpade sömmar, vattentäta dragkedjor och hög vattenpelare kan man känna sig säker på att inget regn går igenom tyget. Men det bästa av all, är att denna byxa även är utrustad med sökreflektor från RECCO. Detta gör att du kan bli hittad av räddningstjänster världen över, till exempel om du skulle vara ute och vandra och går vilsen.

Beyond Nordic Rabattkod

10 % rabatt på ett helt köp. Använd koden: bestigakebnekaise

För ytterligare 5% på aktuella kampanjer hos Beyond Nordic, ange koden: bestigakebnekaisese

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam


Bästa skalbyxorna 3-lagers

6. Gridamor 3 Layer Shell Pants

 • Vikt: 375 gram
 • Membranteknik: 3-lagers
 • Vattenpelare: 20 000 mm
 • Vad vi gillar: lätta att använda på grund av låg vikt
 • Vad vi inte gillar: saknar vattentäta dragkedjor

Äventyrare som vill vara säkra på ett par hållbara skalbyxor bör köpe 3 Layer Shell Pants från Gridamor. Med tre lager är byxorna extra slittåliga, men framförallt vind- och vattentäta. Byxorna har även två fickor på lårens sidor vilket ökar dess andningsförmåga. Med resårband och kardborre både i midjan och i benslut är det lätt att få dessa byxor att passa perfekt.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam


Bästa skalbyxorna 2-lagers

7. Bergans Breheimen 2L Pant

 • Vikt: 480 gram
 • Membranteknik: 2-lagers
 • Vattenpelare: 20 000 mm
 • Vad vi gillar: avtagbart bälte tillhör
 • Vad vi inte gillar:

Trots att denna byxa bara har två lager, så är byxan designad met ett Dermizax © material som gör att byxan behåller sin andningsfunktion, samtidigt som den är tålig i olika väder. Detta material är nämligen gjort av nätfoder som har dessa egenskaper. Det finns flera fickor och förstärkning i bensluten, men även en RECCO © reflektor för ökad säkerhet. Med ett lågt pris är dessa byxor utan tvekan de bästa 2-lager skalbyxorna!

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam


8. Houdini Purpose Pant

 • Vikt: 710 gram
 • Membranteknik: 3-lagers
 • Vattenpelare: 20 000 mm
 • Vad vi gillar: gjort av återvunnet material
 • Vad vi inte gillar: tunga i vikt

För alla bergsklättrare där ute gäller det att hitta bekväma kläder, som samtidigt är tåliga i extrema väder, och som har bra andningsförmåga. Dessutom behöver kläderna vara slitstarka för att inte gå sönder på potentiellt vassa kanter på berget. Men’s purpose pant från Houdini bockar av alla dessa saker, och är särskilt anpassade för högintensiva aktiviteter på berget. Som en bonus är materialet helt återvunnet och fritt från fluorkarboner, vilket gör byxan mer hållbar.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam


9. Fjällräven Bergtagen Eco-shell Trousers

En skidentusiast måste vara säker på att kläderna håller för alla skidförhållanden, både i pudersnö, blötsnö, i starkt solsken och i storm. Fjällräven Bergtagen Eco-shell Trousers är anpassade för skidåkare, bland annat med teknisk skärning som gör tyget flexibelt, men även med avtagbara snölås i båda benslut. Byxan har också förstärkta hängsel-zoner, vilket kan vara fördelaktigt för skidåkning där stora krafter kan ges på hängslen i kraftiga svängar.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam


Jämförelsetabell skalbyxor

SkalbyxornaViktMembranteknikVattenpelare
Haglöfs Astral Gore-Tex Pant Woman374 gram2-lagers28 000 mm
Fjällräven Keb Eco-Shell Trousers560 g3-lagers30 000 mm
Revolution Race Cyclone Rescue pants546 gram2-lagers15 000 mm
Norrøna Women’s Falketind Gore-Tex Pants470 gram3-lagers28 000 mm
Beyond Nordic BN007 3L HARD SHELL PANTS550 gram3-lagers20 000 mm
Gridamor 3 Layer Shell Pants Men’s375 gram3-lagers20 000 mm
Bergans Breheimen 2L Pant Women’s480 gram2-lagers20 000 mm
Houdini Men’s Purpose Pant710 gram3-lagers20 000 mm
Fjällräven Bergtagen Eco-shell Trousers---

Köpguide skalbyxor

Material

När det gäller skalbyxor, eller egentligen alla typer av kläder, finns det många olika material som de kan vara gjorda av. Däremot så brukar man vilja att skalbyxor är stretchiga, ha god andningsförmåga, och bra vattenresistens. Därför bör man ha koll på vilka egenskaper olika material har, så att byxan har de funktioner man önskat. Det kanske vanligaste materialet för skalbyxor är polyester som huvudmaterial. Däremot kan membranet i byxorna vara lite olika. Somliga membran, alltså det material som ofta ger andningsförmåga, är också i polyester, medan andra membran är av material som Dermizax ©. Som regel bör man alltså köpa skalbyxor av polyester, och det är svårt att hitta annat. Något att ha koll på är om materialet är återvunnet eller inte. För de som tänker på miljön kan det vara värt att lägga lite extra pengar för att kompensera för miljöpåverkan av köpet.

Fickor

Fickor är inte något man hittar på alla byxor nuförtiden, men desto viktigare är de att ha på skalbyxor. När man ger sig ut i naturen, och kanske särskilt när man ska göra högintensiva aktiviteter med mycket rörelse, är fickor helt enkelt ett måste. Men, vilken ficka som helst duger inte. Åtminstone behöver fickorna på en skalbyxa gå att stänga på något sätt, helst med en dragkedja men annars med kardborre och/eller knapp. Allra bäst är det med de fickor som har vattentäta dragkedjor, ja för då finns det ju faktiskt inget att oroa sig för! Värdesakerna kommer garanterat ligga kvar där du lagt dem, utan att ha blivit påverkade av en regnskur.

Vikt

Till skillnad från andra typer av byxor som exempelvis jeans, är skalbyxor som regel väldigt lätta i vikt. De flesta ligger inom ett intervall av 350-750 gram. Även om det kan låta lite, så bör man tänka på att 750 gram är mer än dubbelt av de byxor som ligger närmre 350 gram! Ett tips innan ditt köp är därför att testa några olika byxor som väger olika mycket, för att verkligen känna hur det känns. Som regel väger byxorna mer när de är utrustade med fler saker, så som förstärkta partier eller flera fickor. Ett par byxor av lätt vikt kan därför sakna några av de egenskaper man söker. Därför får man göra en avvägning mellan vad man tycker är viktigast; funktionalitet eller vikt.

Vattenpelare

Ja alla vet vi nog hur det är att fastna i ett regnoväder utan ordentliga regnkläder. När det regnar mycket tar det inte lång tid innan vattnet tränger igenom, och man blir inte bara blöt utan oftast även kall på köpet. Det kanske inte gör så mycket om man har nära hem och ska hem snart ändå, men mindre roligt är det när man gett sig ut för dagen på exempelvis en dagsvandring, och man har långt till nästa ombyte. Se därför till att ha koll på vattenpelaren på skalbyxorna, då detta kan variera mellan 10 000 mm upp till 30 000 mm. Ju högre nummer, desto mer vattentåliga är byxorna.

Frågor & Svar

Vad menas med skalbyxor?

Skalbyxor har fått sitt namn efter principen att man ska klä sig lager-på-lager när man är ute i naturen. Därmed är byxorna ett skal, eller lager, utav många andra. Därför ska skalbyxor användas med andra plagg, helst med ett under-lager och ett mellan-lager innan skalbyxorna ska på som yttersta lagret. Denna typ av byxor är ofta relativt tunna, och är därmed inte särskilt varma om de används utan dessa lager.

Varför ska man välja skalkläder?

Skalbyxor väldigt användbara då materialet tillåter för mycket rörelse, vilket gör dem passande till en rad olika aktiviteter. Men det finns inte endast skalbyxor, utan även andra former av skalkläder exempelvis skaljackor. Anledningen till att använda denna typ av kläder är att de gör det enkelt att reglera värmen i olika väder. När det är kallt kan man ta på sig några andra plagg under skalkläderna, medan varma väder gör att skalkläder funkar bra som de är. Dessutom är denna typ av kläder väldigt tåliga för olika väder, och är ofta både vatten och vindtäta. Samtidigt är de gjorda av ett material som andas, så att man inte blir obekvämt svettig när man använder dem.

Vad är det för skillnad på regnkläder och skalkläder?

Som nämnt är alltså skalkläder ofta vattentåliga, och ibland relativt vattentäta. Men ändå skiljer denna typ av kläder sig från vanliga regnkläder. Regnkläder innefattar en rad olika material, bland annat galon som är otroligt vattentätt. Men, detta material andas inte särskilt bra och kan bli obekvämt att använda i längden. Skalkläder däremot är både vattentåligt och har bra andningsförmåga, och kan därför anses som ett bättre alternativ för de som vill röra sig mycket i sina kläder. Medan regnkläder kanske passar sig mer för mer stillasittande, eller lågintensiva, aktiviteter, kan skalkläder vara mer passande för aktiviteter med mycket rörelse.

Slutord

Med otroligt många skalbyxor på marknaden är det garanterat att hitta det som passar en bäst. Men det gäller också att ha koll på ens preferenser och behov. Det är kanske viktigt för dig att ha ett par lätta byxor som inte väger mycket, eller så är det viktigt att byxorna är vattentäta. Kanske är det mer viktigt att byxorna har bra andningsförmåga, eller så är det viktigt med alla dessa saker. Oavsett vad finns det nu en guide att gå efter, och på nätet finns all denna information om alla olika skalbyxor.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise