Bästa termosen test
Annonser

Bästa Termosen 2022

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa termosen test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av termos.

En termos är ett måste i packningen för den som ger sig ut på äventyr. Att kunna pausa med en varm dryck gör vandringen både mer behaglig och njutningsfull.

Här kommer en lista med de bästa termosarna på marknaden just nu! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

Bästa termosen

1. Thermos Light & Compact 1L

thermos-light-compact-1l-

Volym: 1000 ml
Vikt:
533 g
Rostfritt stål utvändigt:
Ja
Rostfritt stål invändigt:
Ja
Vad vi gillar:
Att korken är så lätt att rengöra.
Vad vi inte gillar:
Något smal upptill.

För den som letar efter en klassisk termos av högsta kvalitet är Thermos Light & Compact 1L det perfekta valet. Denna termos är känd för att hålla värmen riktigt bra och dessutom har den en design som gör att den passar perfekt i packningen. Det rostfria fjäderstålet gör att termosen är lätt trots sin storlek vilket gör att ens packningsvikt hålls nere. Thermos Light & Compact 1L är dessutom tillverkad med den patenterade Thermax vakum insulation vilket gör att den håller värmen i flera timmar.

Kolla aktuellt pris


Bästa termosen premium

2. Stanley Classic Bottle 1.0L

stanley-classic-bottle-1-0l-

Volym: 1000 ml
Vikt:
810 g
Rostfritt stål utvändigt:
Ja
Rostfritt stål invändigt:
Ja
Vad vi gillar:
Det praktiska bärhandtaget.
Vad vi inte gillar:
Tung jämfört med andra termosar.

Stanley Classic Bottle 1.0L är den perfekta termosen för den som gillar praktiska lösningar. Den är enkelt att bära med hjälp av sitt handtag och locket kan enkelt användas som en mugg. Dessutom är designen snygg och tidlös och den kommer i färgerna Hammertone Green och Matte Black. Denna termos är perfekt för den som vill ha en tidlös design och samtidigt en termos som verkligen fungerar.

Kolla aktuellt pris


Bästa termosen pris

3. Urberg Double Wall 530 ml

urberg-double-wall-530-ml-

Volym: 530 ml
Vikt:
286 g
Rostfritt stål utvändigt:
Ja
Rostfritt stål invändigt:
Ja
Vad vi gillar:
Silikonöglan som sitter på korken.
Vad vi inte gillar:
Att den inte tål att diskas i maskin.

Urberg har lång erfarenhet av att designa kvalitetsprodukter för friluftsälskare, och deras Double Wall 530 ml termos är inget undantag. Denna termos är ett bra budgetalternativ och den lite mindre storleken och lätta vikten gör att den är perfekt för en ensam äventyrare. Den smarta designen med skruvlock i BPA-fri plast och den vida lättdiskade öppningen gör Urberg Double Wall 530 ml till ett riktigt bra val.

Kolla aktuellt pris


Bästa termosen vikt

4. Thermos Travel Pro 0,4L

thermos-travel-pro-0-4l-

Volym: 400 ml
Vikt:
190 g
Rostfritt stål utvändigt:
Ja
Rostfritt stål invändigt:
Ja
Vad vi gillar:
Det smarta snäpplocket.
Vad vi inte gillar:
Något liten, passar inte för alla vandrare.

Den som är ute efter en lättviktig termos inser snabbt att Thermos Travel Pro 0,4L är det perfekta valet. Denna termos är liten, kompakt och riktigt lätt i packningen. Dessutom har den ett snäpplock som gör den enkel att öppna och stänga samt dricka ur. Thermos Travel Pro 0,4L är trots sin ringa storlek riktigt bra på att hålla dryck varm eller kall under lång tid.

Kolla aktuellt pris


Bästa stora termosen

5. Thermos King Flask 1.2L

thermos-king-flask-1-2l-

Volym: 1200 ml
Vikt:
482 g
Rostfritt stål utvändigt:
Ja
Rostfritt stål invändigt:
Ja
Vad vi gillar:
Den robusta designen av okrossbart stål.
Vad vi inte gillar:
Kan upplevas som väldigt stor när man dricker ur den.

Thermos King Flask 1.2L är ett bra alternativ till en större termos. Den smarta vakuumdesignen med stålkopp gör att termosen håller drycken varm medan dess utsida är sval. Thermos King Flask 1.2L är populär bland kunder eftersom den helt enkelt gör exakt vad den ska: håller dryck varm under långa vandringar. Den lätta vikten i förhållande till storleken är också ett stort plus.

Kolla aktuellt pris


Bästa lilla termosen

6. Thermos Light & Compact 0,35 L

thermos-light-compact-0-35-l-

Volym: 350 ml
Vikt:

Rostfritt stål utvändigt:
Ja
Rostfritt stål invändigt:
Ja
Vad vi gillar:
Att den håller värmen så bra!
Vad vi inte gillar:
Den breda formen gör den något opraktisk.

Om man är ute efter en termos av mindre storlek är Thermos Light & Compact 0,35 L perfekt. Denna termos är utformad genom Thermos patenterade vakuumdesign vilket gör den riktigt bra på att hålla värmen. Dessutom är locket riktigt praktiskt och lätt att rengöra. Thermos Light & Compact 0,35 L är den bästa termosen för den som vill ha en liten och smart design.

Kolla aktuellt pris


Jämförelsetabell Termosen

TermosenVolymViktRostfritt stål utvändigt
Thermos Light & Compact 1L1000 ml533 gJa
Stanley Classic Bottle 1.0L1000 ml810 gJa
Urberg Double Wall 530 ml530 ml286 gJa
Thermos Travel Pro 0,4L400 ml190 gJa
Thermos King Flask 1.2L1200 ml482 gJa
Thermos Light & Compact 0,35 L350 ml-Ja

Köpguide Termosen

Kapacitet

En termos kapacitet är en av de avgörande faktorerna då man står och väger mellan olika modeller. Det är ganska enkelt att ta reda på vilket kapacitet som passar en själv. Men behöver helt enkelt fråga sig själv hur och till vad man planerar att använda sin termos. Om man ska ge sig ut på långa vandringar under vintern kan en större termos vara nödvändig, även om man inte ska dela med andra. Detta eftersom man kan behöva ta flera pauser för att värma upp sig. För kortare turer är det dock viktigare att hålla nere vikten på packningen, så om man vandrar korta distanser ensam är det mycket mer praktiskt med en liten modell.

Isolerande lager

En termos främsta uppgift är att hålla den vätska som finns inuti skyddad från utvärtes temperaturer. Det innebär att man kan ta med sig riktigt varm eller kall dryck, och efter några timmar bör temperaturen vara ungefär densamma som då man hällde upp drycken. Därför är det mycket viktigt att termosens isolerande lager fungerar som de ska. Oftast sker denna isolering med hjälp av vakuumteknik, då termosen har två skilda väggar med vakuum mellan. De flesta termostillverkarna specificerar hur länge vätskan håller sin temperatur och för att få ytterligare information om detta kan man läsa recensioner från tidigare kunder.

Slitstyrka

Eftersom termosen ska med ut i spåren behöver den klara av att utsättas för slit och smällar. Det vanligaste är att termosar är tillverkade i rostfritt stål som har en bra slitstyrka och klarar det mesta. Om man är ute efter en extra slitstark modell kan man se om tillverkaren utrustat termosen med ett ytterligare skyddande lager. Utöver själva termoskroppen är också lock och handtag viktiga delar att se över då man bedömer en termos slitstyrka. Ofta är det locket som utgör den största risken för termosens hållbarhet och om detta inte är tillverkat i stål bör man vara extra kritisk. Plastlock slits snabbare och har dessutom oftast sämre hållbarhet när det kommer till att hålla termosen stängd.

Lockets konstruktion

Sist men inte minst ska en bra termos ha ett riktigt bra och tätt förslutet lock. Det man hela tiden kommer öppna eller skruva och på sin termos är dess lock. Denna ständiga av och påtagning kräver ett slitstarkt och väldesignat lock. Det finns lite olika lösningar när det kommer till termoslock, och för många avgör detta i slutändan vilken termos man väljer. De mest traditionella termoslocken har en dubbeldesign där det innanför det yttre locket finns ett inre. Denna lösning är ofta mycket säker och håller tätt under hela vandringen.

Man kan även köpa termos som har ett enda lock, och då bör man ställa stora krav på att dess förslutning är helt tät. Vissa tycker mer om denna lösning eftersom det är enklare och går smidigare att skruva av ett lock i stället för två. En tredje lösning är snäpplocket, som för många är praktiskt då man vill använda sin termos i farten. Dessa termosar har dock oftast ingen mugg, utan man dricker direkt ur flaskan.

Frågor & Svar

Hur gör jag rent en termos?

Vissa termosar går enkelt att köra i diskmaskin, och då är detta det absolut bästa sättet att få alla delar rena. Dock måste man kontrollera detta i förväg så att man inte skadar eller sliter ut sin termos i onödan. Om man har en termos som inte går att maskindiska behöver detta inte vara något problem, men då krävs att man lägger lite mer energi på rengöringen. Termosen rengörs bäst genom att man plockar isär alla delar och diskar dem var för sig. Man får inte glömma den gummiring som oftast finns mellan lock och termos för att hålla tätt.

Vilken termos håller värmen bäst?

De termosar som håller värmen bäst är ofta de som är lite större och tyngre. Detta eftersom själva vakuumtekniken som håller utomhustemperaturen borta från drycken tar ganska stor plats. Ju smidigare och mindre en termos är, desto svårare är det att utveckla teknik som håller innehållet varm. Dock finns det riktigt smarta lösningar idag och många tillverkare har utvecklat egna och patenterade tekniker som kan hålla värmen utan att termosen behöver vara opraktiskt stor eller tung.

Vilken är den bästa termosen för barn?

Det finns särskilda termosar som är utvecklade för barn. Ofta innebär detta att termosen är enkel att öppna och stänga och dessutom är säker att dricka ur. Det finns smarta termosar som har ett inbyggt sugrör vilket gör dem enkla att öppna och stänga. Här bör man dock vara försiktig eftersom det då kan vara svårt för barnet att avgöra hur varm drycken är då de dricker ur sugrör. Då finns risken att barnet dricker snabbt utan att tänka och bränner sig. Genom att visa sitt barn hur det bäst hanterar en termos kan man hjälpa till att undvika problem och missöden som att termosens innehåll läcker ut i väskan.

Slutord

En termos är ett perfekt sätt att värma upp sig med varm dryck under en kall vandring eller utflykt. Genom att ha koll på vilka faktorer som avgör hur bra en termos håller värmen och hur praktisk den är kan man hitta sin perfekta termos och göra sina äventyr ännu roligare. Även om det finns en hel del generella tips för den som vill köpa en termos bör fokus ligga på ens egen användning och hur man ämnar använda den.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise