Bästa vandringsstavarna test
Annonser

Bästa Vandringsstavarna 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om de bästa Vandringsstavarna test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av vandringsstavar.

Ett misstag många gör idag när de ger sig ut på en långvandring är att inte tar med sig vandringsstavar. Ett verktyg som både är skonsamt för dina leder samt gör vandringen mer kraftfull och säker.

Om du är ute efter ett par nya vandringsstavar – här kommer en översikt av säsongens bästa vandringsstavar! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

 


 

Bästa Vandringsstavarna

1. Black Diamond Trail Trekking Poles

Black Diamond Trail Trekking Poles

Vikt per par: 490 g
Material skaft: Kolfiber
Material grepp: EVA-skum
Vad vi gillar: Välutvecklad design och funktioner!
Vad vi inte gillar: Något trånga handledsfästen.

Black Diamond är företaget som har lång och personlig erfarenhet av att ta sig fram i snö, is och sten. Företaget har arbetat länge med att ta fram hållbara och tekniskt utvecklade produkter till allt från klättrare till skidåkare, och har idag försäljning på tre olika kontinenter. Och visst är deras Trail Trekking Poles är ett par riktigt imponerande vandringsstavar. De har bland annat vunnit pris för bästa hopfällbara vandringsstavar i Råd&Rön. Trail Trekking Poles är utrustade med ett mjukt skumgrepp och går enkelt att fälla ihop till en längd på enbart 64 centimeter. Stavarna kommer i unisex modell.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringsstavarna vikt

2. Black Diamond Distance Carbon FLZ

Black Diamond Distance Carbon FLZ

Vikt per par: 360 g
Material skaft: Kolfiber
Material grepp: EVA-skum
Vad vi gillar: Väldigt förmånlig vikt!
Vad vi inte gillar: Mindre bra grepp på is.

Distance Carbon FLZ är en tekniskt utvecklad premiumstav från Black Diamond. Den är tillverkad i en hållbar karbonkonstruktion, och med hjälp av FlickLock®-funktionen är den vikbar på tre olika ställen. Stavarna kan alltså, vid en användarlängd på 95 – 110 cm, bli enbart 34 cm som hopfällda. Stavarna har därutöver försetts med möjligheten att byta ut spetsarna när dessa slitits ner. Stavarna kommer i en unisex modell.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringsstavarna pris

3. Gipron Trekking 749

Gipron Trekking 749

Vikt per par: 550 g
Material skaft: Aluminium
Material grepp: Skum
Vad vi gillar: Bra pris för bra vandringsstavar.
Vad vi inte gillar: Något tunga.

Gipron Trekking 749 är ett par populära vandringsstavar som kommer till ett riktigt förmånligt pris! De är perfekta för dig som vill ge dig ut på en utmanande trekkingtur och söker avlastning och förenklad framkomlighet. Tack vare att de är utrustade med ställbar längdjustering går de enkelt att ställa in för att passa olika kroppslängder och aktiviteter. Den hopfällbara längden är på endast 63 centimeter, och när de inte behövs går de med fördel att fästa baktill på ryggsäcken. Gipron Trekking 749 kommer som en unisex modell och finns att välja på i färgerna rött och blått. Den går även att använda som skidstav på vintersäsongen.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringsstavarna dam

4. Black Diamond Women’s Trail Trekking Poles

Black Diamond Women's Trail Trekking Poles

Vikt per par: 480 g
Material skaft: Kolfiber
Material grepp: Skum
Vad vi gillar: Ergonomiska – väldigt skön att gå med!
Vad vi inte gillar: Lite för liten truga.

Women’s Trail Trekking Poles från Black Diamond är en pålitlig vandringsstav anpassad för damer. Den passar för allt från promenader på enklare stigar till trekking i rejält kuperad terräng. Stavarna har vunnit utmärkelsen för ”Bästa hopfällbara vandringsstavar” i ett test som genomförts i konsumenttidningen Råd&Rön. Stavarna är utformade med ett bekvämt och ergonomiskt grepp och dämpar bra vid nedsättningar. De är konstruerade utifrån en fastlock-modell och går att justera mellan längderna 62 – 125 centimeter, där det första anger stavarna i hopfällt tillstånd.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringsstavarna vikbar design

5. Black Diamond Distance Carbon Z

Black Diamond Distance Carbon Z

Vikt per par: 315 g
Material skaft: Kolfiber
Material grepp: EVA-Skum
Vad vi gillar: Enkla att fälla ihop.
Vad vi inte gillar: Fastnar lätt smuts och grus i de öppna handgreppen.

Distance Carbon Z från Black Diamond är ett par lättviktiga och stabila vandringsstavar, utformade för höga hastigheter och utmanande vildmarksterräng. Distance Carbon Z är tillverkade i 100% kolfiber och är den lättaste av Z-Polestavarna. Den har en tredelad konstruktion som möjliggör smidig uppfällning och hopvikning. Stavarna finns att tillgå i längderna 100 till 130 cm, med ett hopfällbart spann på 33 – 43 cm. Stavarna kommer i en unisex modell.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringsstavarna fast längd

6. Black Diamond Distance Z Trekking Poles

Black Diamond Distance Z Trekking Poles

Vikt per par: 315 g
Material skaft: Kolfiber
Material grepp: EVA-skum
Vad vi gillar: Välutvecklad stötdämpning.
Vad vi inte gillar: Plastig känsla.

Black Diamond är känd för sina friluftprodukter anpassade till hårda förutsättningar och vilda miljöer. Vandringsstavarna Distance Z Trekking Poles är inte ett undantag. Stavarna är utformade för att passa dig som vill hålla dig aktiverad dagligen, och passar lika bra i motionsspåret som på fjälltoppen. Är försedda med Black Diamonds egna SlideLock-teknik, och går enkelt både att fälla ut och fälla ihop. Stavarna kommer i en unisex modell med fyra olika längder att välja mellan.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringsstavarna alpint

7. Black Diamond Alpine FLZ Trekking Poles

Black Diamond Alpine FLZ Trekking Poles 1

Vikt per par: 587 g
Material skaft: Aluminium
Material grepp: EVA-skum och kork
Vad vi gillar: Tekniskt anpassade till skidåkningen!
Vad vi inte gillar: Krångliga att fälla ihop.

Alpine FLZ Trekking Poles från Black Diamong är ett par prisvärda alpinstavar, med främsta syfte att tillföra stabilitet såväl i skidbacken som off-pist. Stavarna är utrustade med SlideLock-tekniken, vilket gör dem enkla att justera och tack vare FlickLock® Pro-funktionen går de att fälla ihop i tre olika sektioner. Det medföljer två typer av trugor, ett par som är anpassade till skidåkning och det andra lämpar sig bäst till vandring och trekking. Alpine FLZ Trekking Poles är de perfekta stavarna för dig som älskar fartfyllda aktiviteter och är aktiv året runt. De finns att tillgå i en unisex modell.

Kolla aktuellt pris

 


 

 

Jämförelsetabell Vandringsstavar

VandringsstavarnaVikt per parMaterial skaftMaterial grepp
Black Diamond Trail Trekking Poles490 gKolfiberEVA-skum
Black Diamond Distance Carbon FLZ360 gKolfiberEVA-skum
Gipron Trekking 749550 gAluminiumSkum
Black Diamond Women's Trail Trekking Poles480 gKolfiberSkum
Black Diamond Distance Carbon Z315 gKolfiberEVA-Skum
Black Diamond Distance Z Trekking Poles315 gKolfiberEVA-skum
Black Diamond Alpine FLZ Trekking Poles587 gAluminiumEVA-skum och kork

Köpguide Vandringsstavar

Stavdesign

Stavdesign vandringsstavar

Idag är dem flesta vandringsstavarna ihopfällbara. Vilket är praktiskt så att du kan packa ner dem när du reser eller sätta fast dem på ryggsäcken när du inte använder dem. Dem tre vanligaste funktionerna är tvådelad, tredelad eller ihopvikbar.
En stav som du behöver plocka isär mindre är givetvis stabilare men beroende på vad för sorts terräng du ska vandra i behöver inte den mest stabila staven var den bästa för dig.

 

Tvådelad design

Staven plockas isär i två delar. Dessa stavar är oftast gjorda för skidåkning eller snowshoeing. Även om den är delbar så kan den fortfarande vara klumpig att sätta fast på ryggsäcken. Många av dem tvådelade stavarna har mycket material som överlappar varandra. Vilket gör dem rejält starka men också längre även när de är isärplockade.

 

Tredelad design

En tredelad design innebär att staven plockas isär i tre delar. Denna typ av stav är oftast lättare i vikt än den tvådeladstaven. Vilket gör den smidig och enkel att sätta fast på eller transportera i resväskan.
Den har givetvis inte samma styrka som den tvådelade staven men är fortfarande en rejäl och stabil stav. En design som visat sig bäst lämpad för hiking och klättring.

 

Ihopvikbar

Denna design påminner om designen på tältpinnar. De har en nätt design och är väldigt lätta. Dem fungerar bra om du vandrar på vandringsleder och inte allt för tuff terräng. I och med att dem är så lätta så är dem inte lika tåliga som två- och tredelade stavar.
Dem passar bra för lättare terräng och om du vandra på vandringsleder. En nackdel är att du oftast inte kan byta truga på dem. Den runda delen som sitter längst ner på staven. Vilket kan vara bra då dem går sönder ibland eller om du vill byta storlek beroende på vilket underlag du vandrar på.

 

Bra med en lätt stav

Bra med en lätt stav

Vandringsstavar är oftast tillverkade av aluminium, komposit eller kolfiber. Tre lätta material som alla kan producera lätta och smidiga stavar. Många av stavarna på marknaden kan skilja några hundra gram i vikt. Det låter inte mycket men tänk på att du lyfter armarna flera tusen gånger under en vandringstur.
Även om det skiljer 50 gram mellan två stavar du väljer mellan. Kan det vara en god ide att ta den lättare staven. Kan låta fånigt men du kommer att tacka dig själv efter en lång vandring. Du vill ha en så lätt stav som möjligt.

 

Handtag för bäst grepp

Handtag för bäst grepp

Det är viktigt med ett bra grepp på stavarna. Du vill inte bli irriterad på greppet eller slinta med handen. Stavarna ska vara en tillgång inte ett frustrerande hinder. Handtag finns gjorda i plast, kork och skum.

 

Plast

Kan vara hårt att hålla i längden och bli väldigt svettigt om du vandrar i varmt klimat. Plast kan fungera bättre om du vintervandrar och använder vantar.

 

Kork

Är mjukare och har en förmåga att forma sig efter handen som en Birkenstock-toffla. Korkmaterialet är lättare än plast och mindre svettigt.

 

Skum

Har också en förmåga att forma handtag efter grepp. Den absorberar mer svett än kork och passar därför bra för sommarvandring. Inte att rekommendera för vinterklimat då handtaget absorberar mycket vätska.
Vissa handtag är raka och andra har en mer böjd form som ska vara ergonomiskt för handen. Vissa handtag är även formad för olika grepp beroende på om du går uppför eller utför.

 

Handledsremmar

Handledsremmar

Handledsremmar är till för att avlasta handen och göra det praktiskt om du behöver fotografera, dricka eller ha handen fri för ett tag. Istället för att ställa ifrån dig stavarna varje gång du behöver en hand fri.
Avlastning för handen är viktigt när du går på långa turer. Du vill inte krampaktigt hålla hårt om staven och förlora massa onödig energi. Vila handen mot handledsremmar är komfort och minskar risken för att du ska slinta med greppet eller tappa staven.
Desto tjockare rem desto bättre komfort. Handen vilar bättre och bekvämare om remmen är tjock. Idag finns även smidiga klipps på remmarna som gör dem superenkla att ställa in. Istället för den klassiska spännremmen.

 

Spets

Spets

Främst i de nordiska klimatet säljs stavar med spets för att anpassa till de tuffare underlagen. Spetsarna är gjorda av stål eller tungsten. Generellt sätt är spetsar gjorda av tungsten mer slitstarka och varar längre. På många stavar finns även en utbytbar funktion för spetsen. Slits den ut kan du ersätta den med en ny.
Det finns även ett skydd du kan sätta på spetsen gjort av gummi. Skyddet kan du sätta på när du inte använder stavarna på is eller snö.

 

Truga

Truga är den runda delen nederst på staven. Den finns i en mängd olika storlekar, former och designer. Generellt sätt så är en större truga mer lämpat för vinter och snö. Trugan gör att inte staven sjunker igenom snön för mycket. Använder du en stor truga i sommarterräng kan rötter och stenar lätt fastna och trassla till det för dig.
Anpassa truga efter säsong. Mindre på sommaren större på vintern. Dem är oftast utbytbara vilket gör att du fortfarande kan använda samma stavar oavsett säsong. Ett tips om du ska köpa ny truga är att ta med dig stavarna till butiken för att med säkerhet köpa rätt modell som passar dina stavar.

 

Trästavar

En klassisk trästav är för många ett naturligt simpelt val av stav under vandringsturen. Ska du vandra tungt över sten och strömmande bäckar och föredrar stabilitet framför flexibilitet och lättvikt. Är trästaven att rekommendera.

 

Stötdämpare

Det finns vandringsstavar med stötdämpare som inte blivit särskilt omtyckta i olika tester. Stötdämparna verkar mest försvåra vandringen speciellt när det kommer till balansmoment. Korsa en bäck hopandes mellan stenar gör tydligen stavarna svajiga och försvårar ett redan kritiskt moment.
Funderar du ändå på att införskaffa stavar med stötdämpare kan det vara bra att veta att det är funktionella i terräng som går utför. Vissa stavar har även en funktion där du kan inaktivera stötdämparna vilket kan vara lämpligt när du ska korsa en bäck eller annan utmanande terräng som kräver bra balansstöd.

 

Vilken längd ska du ha på stavarna?

Vilken längd ska du ha på stavarna

Det flest stavar är inställningsbara så du kan ställa in den rätta längden för dig. För att ställa in den rätta längden gör följande:
1. Ta din stavar och placera dem framför dig mot kroppen. Handtagen ska vara uppåt mot armhålorna.
2. Sänk dem 5-10 centimeter. Håll stavarna. Har du en 90 grader vinkel i armarna och stavarna vilar lätt på marken. Har du hittat den rätta längden.
3. Lås låsmekanismen på ena staven och använd den som mall för att ställa in den andra staven.
Har du rätt inställning kommer stavarna känns som en förlängning av dina armar.

 

Teknik att börja med

Teknik att börja med

Är det första gången du använder vandringsstavar kan det vara bra med lite enkla tekniktips att börja med.

 

Platt mark & lätt lutning

Sätt stavarna en bit bakom kroppen vid varje steg. På så vis ger du kroppen en skjuts framåt.

 

Uppför

Lägg mer vikt på stavarna för att ge mindre belastning på knälederna och spara energi för benen.

 

Utför

Sätt staven en bit framför kroppen för att ta emot en del av farten och på så vis minska belastningen på knäna. Sätt ner staven först och sedan foten på samma sida för bästa balans.

 

Fördelar med Vandringsstavar

– Vandringsstavar kan minska påfrestningar på knäna med 25 procent visade en studie gjord i The Journal of Sports Medicine 1999. Även mindre påfrestningar på fotleder, anklar och lår speciellt när du vandrar utför.
– Med rätt teknik kan stavar hjälpa dig att hitta en skön rhythm som ökar din vandringstakt. Oavsett om du går uppför, utför eller på platt mark.
– De ger dig extra balans på underlag som sten, lera, snö eller om du korsar bäckar och stenrös.
– Stavar kan även vara till bra hjälp om du behöver känna på underlaget innan du traskar över. Du kan mäta djupet på ett träsk, pöl eller bäck. Känna på smältsnö, is eller kvicksand. Stavar funkar även bra som tältpinnar och stöd för tillfälligt skydd eller annan nödlösning som att tillverka en temporär bår om olyckan är framme.

 

Frågor och svar om Vandringsstavar

Är vandringsstavar värt pengarna?

Ett par vandringsstavar kan tyckas onödigt, framförallt om man är en van vandrare eller planerar en utflykt i enklare terräng. Det kan däremot vara en riktigt värd investering. Vandringsstavar har som syfte att öka balansen, avlasta dina knän i nerförsbackar och att minska belastning på muskler och leder. De kan komma väl till pass när man har en tung och otymplig ryggsäck på ryggen, eller när man ska ta sig förbi partier med rullsten eller små bäckar där man inte ser bottnen. Vandringsstavarna blir då inte enbart ett stöd för balansen, utan fungerar också som ett par extra ögon som hjälper en att utforska terrängen.

Hur mycket vikt klarar en vandringsstav?

Olika vandringsstavar klarar olika mycket vikt, ofta beror det på vilket material de är tillverkade i och om de är hopfällbara eller inte. Det har gjorts många tester av vandringsstavar som man kan ta hjälp av för att hitta stavar som passar till sin egen kroppsstorlek och den aktivitet man ska utföra. Ett par stavar som klarar 420 N motsvarar en belastning på 42 kilo, vilket kan vara att föredra i mer krävande terränger där staven belastas med mycket av din vikt.

Hur långa skall mina vandringsstavar vara?

Längden på vandringsstavarna ska förhålla sig till din egen kroppslängd. När du håller i staven med spetsen nedsatt i marken ska din arm vara i en 90 graders vinkel. För att räkna ut hur långa stavar man behöver kan man ta hjälp av formeln: din kroppslängd x 0,67 = stavarnas längd. Det kan emellertid vara svårt att hitta stavar som passar in exakt på det tal du räknat ut eftersom tillverkarna erbjuder stavar i förbestämda längder. Oftast ligger man närmre ett tal, och då väljer man givetvis dem. Ligger man däremot mitt emellan två stavlängder får man fundera på vad man själv kommer tycka är bekvämast; något för långa eller något för korta stavar.

Är det bättre att vandra med en eller två vandringsstavar?

Åsikterna går itu angående huruvida en eller två vandringsstavar är att föredra. I slutändan handlar det om vad man själv tycker är bekvämt, och om man känner sig tryggast med två stöd eller att ha en hand fri. Två vandringsstavar kan bidra med mer balans, och vid monotona rörelser, exempelvis under enklare vandringsturer, kan det tillföra mer ergonomisk bekvämlighet än vad enbart en stav gör. Att enbart ha en vandringsstav tillför ofta tillräckligt med balans för de flesta förhållanden, och det möjliggör dessutom för att ha en hand fri. Detta kan vara att föredra i stenigare terräng eller där viss klättring är nödvändig, eftersom man då kan behöva använda sin ena hand till att ta emot eller stöta ifrån.

 

Sammanfattningsvis

Vandringsstavar är ett klokt verktyg att ha med på hiking-turen. De minskar påfrestningar på muskler och leder. Gör din gång starkare och extra stöd vid balanskrävande moment. De kan även vara till nytta vid olika nödsituationer.
Dem flesta stavar idag är ihopfällbara vilket gör dem smidiga att packa ner i resväskan eller spänna fast på ryggsäcken när dem inte behöver användas. Vanligaste designen är tvådelade, tredelade och vikbara. Den sistnämnde fungerar som en tältpinne och hålls oftast samman med kevlar-band på insidan av staven.
Det är viktigt med en lätt stav. Även om det skiljer 50 gram mellan två stav-par du funderar på att köpa. Kan det vara ett klokt val att välja den lättare även om det bara är 50 grams skillnad. Lyfter du upp och ner på armen flera tusen gånger gör den lilla viktskillnaden stor skillnad. Vanligaste materialen stavarna är gjorda av är aluminium, komposit och kolfiber.

Du vill ha ett bra grepp på dina stavar eftersom du ska hålla dem i många timmar speciellt om du är ute på långvandring. Generellt sätt är handtag med plast bra för kallare klimat och snö då de inte absorberar vätska och fukt. Plastgrepp på sommaren kan bli en aningens svettigt. Handtag av kork fungerar som en Birkenstock-toffla och formar sig efter handen lika så gör skum-handtag som också absorberar fukt bra. Bra för vandring i mildare klimat.
Handledsremmar gör det möjligt att ha fria händer utan att behöva ställa ifrån sig stavarna. Det är också bekvämt för att undvika ett krampaktigt grepp när du är ute under längre turer. Generellt sätt så ger ett bredare band bättre komfort än de smalare varianterna.
En stav med bra spets är viktigt speciellt i de nordiska klimatet där underlagen kan variera rejält. Spetsar är oftast gjorda av stål eller tungsten. Tungsten är de mest slitstarkaste materialet. Många stavar idag har även en utbytbar funktion där du kan ersätta en utsliten eller dålig spets. Det finns även medföljande skydd du kan sätta på om du exempelvis ska gå på asfalt och vill skydda spetsen.
Trugan den runda delen som sitter längst ner på staven finns i en mängd former och modeller. Vad du kan tänka på är att större trugor oftast passar bäst för snöunderlag och mindre för övrig terräng. En god ide kan vara att ta med dig staven till butik om du ska köpa nya för att med säkerhet se så trugan passar din stavmodell.

Stötdämpare finns på mer avancerade stavar och har visat sig vara mindre populärt i olika tester. Mest för att det stökar till de med balansen i kritiska moment som att hoppa från sten till sten över en bäck. Bäst fungerar de när du vandrar utför. Och vill du införskaffa stavar med stötdämpare kan det vara bra att välja ett par där man kan stänga av och på stötdämparna.
När du ställer in längden på stavarna håller du dem framför dig och låser dem i läget när du har en 90-graders vinkel i armarna och spetsarna vilar lätt mot marken.
Några enkla tekniktips att ha i bakhuvudet om det är första gången du vandrar med stavar är att sätta staven strax bakom kroppen om du går på platt mark. Går du uppför vilar du mer på stavarna för att ge ben och knäleder vila. Utför sätter du staven först framför dig och därefter sätter du ner foten på samma sida.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise