bestiga kebnekaise april
Annonser

Att bestiga Kebnekaise under april

Om du vill bestiga Kebnekaise under vintern bör du ha kunskap kring lavinsäkerhet och vilket typ av utrustning du bör ha med. Fjällstationen är öppen mellan juni och september. Om du vill vandra under vintermånaderna rekommenderas du att göra det från mars till maj.

Att bestiga Kebnekaise under april

Under april månad är det fortfarande vintertid på Kebnekaise. Om du vill vandra och tälta bör du ha kunskap kring att bestiga berg under vintern. Det kan skilja väldigt mellan temperatur och vädret kan snabbt ställa om, därför är det viktigt att vara rätt förberedd.

Kebnekaise i april

Att bestiga Kebnekaise under vintern är ett äventyr som tar runt två dagar, då man första dagen går igenom säkerhet som snö och lavinsäkerhet samt vad för typ av utrustning som behövs. Man kan även hyra utrustning som toppturskidor på plats. Dag två är det dags att påbörja bestigningen så länge som vädret tillåter. Själva bestigningen är väldigt fysiskt krävande, inte bara att det är brant utan också för att det blir svårare att andas ju högre upp du kommer. Beroende på vilken led du vill ta är de till viss del markerade, östra leden är till exempel helt omarkerad. Under vintertid kan det också vara svårare att se markeringarna vilket gör det viktigt att kunna följa karta och kompass. Man kan även göra dagsturer med fjällstationen som utgångspunkt, bland annat toppturer och skidåkning över glaciärer.

Att ta sig till Kebnekaise

För det första behöver du ta dig till Kiruna och därifrån ta sig vidare mot Nikkaluokta. Du behöver inte ha bil för att ta dig till fjällstationen utan du kan först åka tåg eller flyga till Kiruna för att sedan ta buss. Därifrån tar man sig till fjällstationen från Nikkaluokta. För att ta sig till fjällstationen kan man åka skidor eller skoter, om du vill åka skidor kan du skicka med din packning med skotertransporten för att slippa bära den själv.

Det finns tre olika leder upp till bergets sydtopp, östra leden, västra leden och Durlings led som kräver mer kunskap med karta och kompass, denna led startar dessutom vid en annan fjällstation i Singi. De klassiska rutterna som att gå utifrån fjällstationen är den östra och västra leden som båda leder till toppen.

Utrustning att ha med

Det kan vara svårt att förutspå vad du behöver packa med dig, det är alltid bra att kontrollera vad för väder som kan förmodas. Vädret kan snabbt slå om och ändra på grund av höjdskillnaderna därför är det bra att ha med kläder för alla väder. För att enklast traska på snön är snöskor eller skidor bra att ha med. När det kommer till klädsel är det bästa att ha lager på lager, med ett underställ i ull samt ett torrt ombyte. En varm tröja och jacka samt ett lager på som klarar av blåst, väta och snö. Vattenflaska, solglasögon, kamera och karta är alltid bra att ha med i packningen. Se till att din utrustning är vattentät och även din ryggsäck för att hålla ditt ombyte torrt.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise