bestiga kebnekaise juni
Annonser

Kan man bestiga Kebnekaise i juni?

Denna artikel kommer att besvara frågan ”kan man bestiga Kebnekaise i juni?”. Många är sugna på att vandra i fjällen under sommaren och Kebnekaise är ett populärt destinationsmål. Ofta sker bestigningar av Kebnekaise under sensommaren eftersom vädret då är mer pålitligt och den mesta snön har hunnit smälta undan. Man kan dock bestiga berget även tidigare under sommaren, men då får man räkna med en större utmaning. Syftet med texten är att ge information till den som är sugen på att bestiga Sveriges högsta berg under juni månad.

Kan man bestiga Kebnekaise i juni?

Man kan bestiga Kebnekaise i juni, men man rekommenderas att göra det senare under sommaren om man är ute efter en enklare vandring. En bra tumregel är att Kebnekaise oftast går bra att besöka om fjällstationen är öppen, och den slår faktiskt upp dörrarna redan i juni.

Östra eller västra leden?

Om man vill besöka Sydtoppen och planerar att ta den östra leden ska man hellre vänta till senare eftersom junivädret kan innebära risker för denna led. Vanligast är därför att vandrare under juni går den västra leden upp till Kebnekaises topp. Det är bra att hålla koll på vädret eftersom det främst är snömängden som styr hur bra det går att vandra uppför Kebnekaise under tidig sommar.

Turerna runt om kan vara snötäckta

Själva toppbestigningen under juni brukar inte ses som ett svårt moment, utan det är snarare de dalgångar som befinner sig i närheten av toppen som kan vara lite svåra. Många som reser till Kebnekaise vill även vandra runt omkring berget, och här kan det vara krångligt att ta sig fram när det är mycket snö. De smala dalgångar som ligger både till norr och söder om massivet brukar bli så pass snöfyllda att det ibland inte ens går att vandra här så tidigt på året.

Jobbigast för den som går först

Om det ligger mycket snö på marken är det bra att vandra i grupp eftersom det kan vara tungt att ta sig fram och svårare att hitta rätt på leden. Den person som går först i ledet får ta absolut mest tyngd om vandringsleden inte är uppsparkad. Man behöver helt enkelt sparka upp leden själv, vilket innebär ett extra tufft fysiskt moment under vandringen. Det kan därför vara smart att låta den mest erfarna eller fysiskt starkaste gå först i ledet, alternativt turas om att ha denna position under bestigningen.

Bestiga Kebnekaise november

Även om Kebnekaise rent teoretiskt går att bestiga året om så är en bestigning under november månad inte att rekommendera. Skälet till detta är att det ofta ligger så pass mycket nysnö att man helt enkelt inte kan ta sig upp till toppen. Om man trots detta bestämmer sig för att bestiga Kebnekaise i november gör man detta bäst med en guide. Denna kan då också avgöra om bestigningen är möjlig i förväg. Om snön skulle vara för djup ställs vandringen helt enkelt in eller avbryts.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise