Att bestiga Kebnekaise är tufft och många jämför det med att springa ett maraton. För att bestiga fjället krävs en viss grundkondition då man vandrar i stort sett hela dagen och dessutom på flera tusen meter över havet. Att träna konditionsträning några månader innan gör vandringen lättare.
Kondition om man ska bestiga Kebnekaise
För att göra vandringen lättare är det bra att ha en viss grundkondition. Att vandra uppför Sveriges högsta berg är tufft och kräver bra utrustning, mental och fysisk förberedelse innan vandringen påbörjas. Det kan vara smart att börja träna konditionsträning några månader innan för att underlätta vandringen uppför Kebnekaise.
Träning inför fjällvandring
För att få bästa förutsättningar inför en vandring bör man träna upp sin kondition. Inför en svår vandring som Kebnekaise är det ett måste att ha en bra grundkondition för att orka med stegrande vandring en hel dag och skillnaden i höjdmeter. Genom att träna upp sin kondition blir vandringen lättare och roligare att genomföra. För att bli duktig på fjällvandring är det viktigt att träna så likt vandringen som möjligt, träna på den specifika aktiviteten som ska utföras. Börja på en lagom nivå och utmana dig själv genom att gradvis öka belastningen. Om man har en vandringled eller mindre berg i ett nära naturområde kan man packa en ryggsäck och börja med att vandra runt en timme. Genom att vandra uppför och utför ser man till att jobba koncentriskt och excentriskt precis som under vandring. Att gå utför sliter på kroppen men än uppför, därför är det bra att träna upp leder att klara av ansträngningen. Beroende på ditt utgångsläge kan det vara smart att lägga in tre pass i veckan till att börja med, variera och öka belastningen och se till att utmana dig själv men skynda långsamt. Man kan alltid planera sin träning med hjälp av en träningsdagbok för att följa sin utveckling.
Ytterligare förberedelser
Förutom att träna upp sin kondition är det smart att göra en packlista och införskaffa bra utrustning inför vandringen. Se till att ha utrustning och kläder som står emot regn, blåst och snö, oavsett om man vandrar på sommaren eller vintern kan man förvänta sig snö. Ett par vattentäta vandringskängor är ett säkert val tillsammans med skavsårplåster och ett första hjälpen kit. Planera hur många dagar ni vill stanna och planera gärna in en extra dag om man behöver skjuta upp sin vandring. Vädret kan vara oförutsägbart på fjället därför är det bra att förvänta sig och planera in en extra dag.
Vilken led att vandra
Västra leden är den mest populära leden under sommaren då den är enkel att följa och kräver ingen större klättring. Leden går att vandra utan guide och går att följas men hjälp av rödmålade stenar och stenrösen. Västra leden är dock den längsta leden och kan ta runt 14 timmar att gå. Östra leden däremot är kortare med några timmar men innebär mer fjällvana då den innehåller både klättring med vajer och glaciärvandring. När man väl är uppe på toppen är det bra att ha med stegjärn då sydtoppen är täckt av glaciär.