bestiga kebnekaise maj
Annonser

Att bestiga Kebnekaise i Maj

Den bästa tid att bestiga Kebnekaise anses vara under sommarmånaderna juli till augusti. Om man vill bestiga berget under vintermånaderna anses mars – maj vara bästa månaderna att göra detta. För att bestiga Kebnekaise under vintern krävs en genomgång med guide i lavinsäkerhet.

Att bestiga Kebnekaise i Maj

Om du vill bestiga Kebnekaise under maj månad bör du vara ordentligt förberedd då det fortfarande är vinter på berget. Det krävs en utbildning i lavin och snö risker samt vilken typ av utrustning som krävs för att bestiga berget.

Olika sätt att bestiga Kebnekaise

Kebnekaise är det högsta berget i Sverige och ligger beläget mellan Nikkaluokta och Abisko som finns i Kiruna kommun. Det är ett härligt vår-vinteräventyr att bestiga berget under maj månad och är ett två dagars arrangemang. Man kan ta sig till Kiruna antingen genom tåg eller flyg och sedan åka buss till Nikkaloukta. Därifrån går en skoterled där man har möjlighet att åka skidor eller skoter till fjällstationen.

Första dagen innefattar en genomgång av lavinsäkerhet tillsammans med en guide, man går även igenom vilket typ av utrustning som behövs. Det finns flera rutter att gå för att ta sig upp till toppen. Det finns två leder som utgår från fjällstationen, den östra och västra leden. Utöver det finns det även en led som kallas Durlings led som utgår från Singi, denna led kräver dock mer skicklighet i kartkunskap.

Att tänka på när du bestiger

Innan du bär av för att bestiga bör du förbereda och planera resan. De olika lederna har varierande svårighetsgrader vilket betyder att du kan behöva förbereda dig på olika sätt. Om du ska bestiga berget under vintermånaderna krävs viss kunskap om fjället, så som vilka kläder att ta med och vilken typ av utrustning du bör ha med. Om du vandrar i lavinterräng bör man alltid ha med spade och transceiver. Se till att packa din utrustning i en vattentät ryggsäck, du bör packa med ett torrt ombyte och extra handskar. Utöver det är det bra att ha med sig pannlampa, vattenflaska, karta, kamera och GPS. Om det är soligt är solglasögon ett bra tillbehör.

Kebnekaise Fjällstation

Du kan slå läger vid fjällstationen mot en serviceavgift, där har du tillgång till både vatten, bastu och dusch och andra lokaler som finns i området. Du kan slå upp tält i mån om plats då tältplats inte går att förboka. När man slår upp tält på fjället, speciellt under vintern behövs lätt utrustning som också är slittåligt och kan stå emot vind och snö. Ha med en vattentät påse där du kan stoppa packning som blivit blött för att inte blöta ner resten av packningen. För att hålla sig varm är det bra att ha ett tjockt liggunderlag och gärna ett ull-underställ som håller dig torr. Du kan även boka rum inne på fjällstationen, det finns både dubbelrum, 4-bäddsrum och flerbäddsrum. Fjällstationen har även en butik där du kan handla diverse utrustning som mat, hygien och apoteksprodukter. Du kan även gå på restaurang som serverar frukost, lunch och trerätters.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise