I denna artikel kommer vi att besvara frågan ”Kan man bestiga Kebnekaise som nybörjare?”. Att bestiga Sveriges högsta berg kan låta som en stor utmaning, och det är heller inte det enklaste. Men jämfört med andra höga berg är Kebnekaise tillgängligt för en rolig och relativt lätt vandring. Målet med denna text är att du ska få en insikt i vad som spelar roll då man för första gången vill bestiga ett berg. Oavsett om det är första gången du ska vandra eller första gången du vill gå uppför en hög höjd finns en hel del tips på hur man kan göra processen både smidig och rolig.
Kan man bestiga Kebnekaise som nybörjare?
Det korta svaret är ja, det går bra att bestiga Kebnekaise som nybörjare. Eftersom vandringen, och till och med klättringen om man väljer den östra leden, är ganska enkel kan de allra flesta bestiga Kebnekaise. Det är dock viktigt att lyssna till sin kropp och ha koll på sina individuella begräsningar.
En rolig utmaning för oerfarna vandrare!
En person som sällan eller aldrig gett sig ut på en vandring kan dock se bestigandet av Kebnekaise som en rolig och peppande utmaning. Man ska inte bara ge sig ut på ett vandringsäventyr utan man ska bestiga Sveriges högsta topp. Detta ger en extra dimension av energi och gör Kebnekaise till en spännande utmaning även för nybörjare. Att ta det säkra före det osäkra är dock en bra tumregel då det kommer till längre och utmanande vandringar, och om man är helt otränad kan det vara en god idé att ge sig ut på lite längre promenader innan man ger sig i väg mot Kiruna.
Hur svårt är det att gå uppför Kebnekaise?
Att bestiga Kebnekaise är inte särskilt svårt, men det innefattar vandring i ganska komplicerad och varierande terräng. Först och främst behöver man välja vilken led man vill bestiga berget från. De vanligaste lederna är den västra och den östra. Den västra leden, som är den mest populära, innefattar ingen klättring men är lite längre. Den östra går man som nybörjare tillsammans med en erfaren guide, och då vandrar man över en glaciär och klättrar med sele. Trots detta rekommenderas båda dessa leder även till den som vill prova på vandring eller klättring för första gången, just för att de är ganska enklare för att vara just bergsbestigning.
Både den östra och västra leden är tydligt utmarkerade vilket gör det enkelt att veta vart man ska gå. En god idé är dock att ta med sig en karta, kompass eller GPS för att vara säker på att man inte går vilse. Om man vandrar uppför den västra leden under högsommaren kan man dock känna sig rätt säker eftersom det kommer vara många andra vandrare ute i spåren.
Låt uppstigningen ta tid
Då man för första gången ska ge sig ut på en lång och krävande vandring är det viktigt att man inte blir för kaxig. Att bestiga Kebnekaise må gå utmärkt även för nybörjaren, men trots detta bör man ha respekt för terrängen och den utmaning man gett sig in på. Genom att ha en eller två extra dagar till godo inför uppstigningen kan man välja en dag med fördelaktigt väder, vilket gör bestigningen lättare. Man bör också börja riktigt tidigt på morgonen så att man i lugn och ro kan vandra fram och tillbaka och även ta kontinuerliga pauser. Den som vaknat senare kan få gå hemåt på en väldigt folktom led, vilket iför sig kan vara ganska trevligt. Om man är osäker och vill ha tid på sig, och folk runt omkring sig bör man dock sätta i gång med sin vandring redan vid sex, sjutiden på morgonen.
Packa ner rätt saker i väskan
För att göra en lång och krävande vandring lättare är det bra att ha med sig vissa saker i väskan. Exempelvis kommer man säkerligen vilja ta mellanmåls- och lunchpauser och då gäller det att ha med sig bra och energirika måltider. Vissa väljer att förbereda lunch och mellanmål innan vandringen påbörjas medan andra tar med sig ett stormkök för att tillaga maten ute i naturen. Utöver mat bör man också ta med sig skavsårsplåster, om kängorna skulle skava. Att kängorna passar bra bör man dock helst ha koll på innan. Det finns ingenting tråkigare än att ha riktigt obekväma vandringskängor då man ska gå uppför ett berg i flera timmar.
En annan bra sak är att packa ner extra kläder, eftersom vädret kan slå om fort. Att ha extra lager med sig i ryggsäcken gör att vandringen kommer bli betydligt mer behagligt. Exempelvis då man tar pauser för att äta brukar det bli kyligt. Regnskydd är också smart att packa ner om det skulle finnas risk för nederbörd. Sist, men inte minst, behöver man ladda upp med vätska. En krävande vandring betyder att man måste fylls på sina vätskereserver regelbundet. I denna del av Sverige kan man dock dricka vatten direkt från fjällbäckar och därför räcker en mindre vattenflaska eller kåsa gott och väl.
Bra skor och stavar underlättar vandringen
Under vandringen uppför Kebnekaise kommer dina fötter att ta mycket stryk. Terrängen är stenig och kraftigt varierande vilket gör att man behöver ett par rejäla kängor för att motverka stötar. Kängorna bör ge stabilitet för fotlederna och samtidigt ha en grövre sula som gör att man får ett bra grepp. En god idé är att gå in sina kängor en tid innan själva vandringen. Om man inte vill investera i ett par dyra vandringskängor kan man hyra dessa på fjällstationen. Utöver bra kängor behöver man också ha bra strumpor. Det är A och O för att slippa skoskav.
En annan sak som är bra att ha med sig i sin utrustning är ett par vandringsstavar. Många gillar att ha detta, särskilt vid nedgången, eftersom det gör vandringen lättare och stabilare. Särskilt för en oerfaren vandrare kan ett par stavar underlätta rejält. Se till att kontrollera din utrustning i god till innan själva bestigningen. Ett bra prov är under vandringen till fjällstationen, då man går en kortare och plan sträcka. Om utrustningen skulle vara bristfällig kan man då välja att hyra något extra innan man bestiger Kebnekaise.