rekord bestiga kebnekaise
Annonser

Rekord i att bestiga Kebnekaise

Den som håller rekord i att snabbast bestiga Kebnekaise heter Petter Engdalh och sprang från fjällstationen till toppen och tillbaka igen i juli 2020 på 1 timme och 47 minuter. Därmed slog han det tidigare rekordet från 2016 med ungefär 3 minuter.

Rekord i att bestiga Kebnekaise

I juli 2020 slog Petter Engdahl rekordet i att snabbast bestiga Kebnekaise. Han slog tidigare rekordhållare Erik Sifverts tid med 3 minuter. Engdahl sprang från Kebnekaise fjällstation till toppen och tillbaka på en 1 timme och 47 minuter och är därmed rekordhållaren i snabbaste någonsin att springa upp och ner från sydtoppen.

Hur lång tid det tar att bestiga Kebnekaise

För den vanliga personen kan det ta över 14 timmar att bestiga Kebnekaise, också beroende på var för förutsättningar man har. Den Östra leden från fjällstationen sträcker sig 7 kilometer lång enkel väg och har en höjdskillnad på runt 1400 m öh vilket ger en ordentlig skillnad i syreupptagning. Denna led beräknas att ta runt 8 till 10 timmar men kan vara bra att vandra med guide då ett moment av vandringen innebär att färdas över Björlings glaciär. Även om man bestiger berget under sommaren kan man räkna med att vandra på snö och att det även finns partier som innebär klättring.

Beroende på vilken led man tar kan man räkna med att vandringen kan ta längre eller kortare tid. Västra leden är runt 9 kilometer lång, det vill säga 18 kilometer totalt och kan ta uppåt 10 till 14 timmar att vandra. Stigningen uppnår runt 1800 höljdmeter och består av en väldigt stenig och ojämn mark, och kan därför kännas som mycket längre än vad den är.

Leder att fjällvandra

Både östra och västra leden är klassiska leder som många väljer att vandra på. Men man kan även vandra längst med Durlings led som är en lite mer okänd led. Durling var namnet på mannen som var tredje att bestiga Kebnekaise och därför har leden fått namnet Durlings led. Vandringen påbörjas inte vid Kebnekaise fjällstation utan vid en annan fjällstation i Singi. Eftersom denna led inte är bemärkt behöver man förkunskap i fjällkarta och kompass. Denna led är väldigt stenig men många stora klippblock och stegrar gradvis kontinuerligt, men innehåller ingen klättring. I slutet når man Kaffedalen i anslutning till Västra leden och sedan vidare upp mot Sydtoppen.

Om man inte vill vandra uppför Kebnekaise kan man också vandra leder runt om Kebnekaises bergmassiv, klättra, färdas över glaciärer eller upptäcka vattenfall. Om man vandrar mot berget Tjäktjatjåkka kan man även få se en av Sveriges högst belägna sjö på 1500 m öh.

Vädret är en vägande faktor

Om vädret är dåligt krävs mer förberedning och skyddande klädsel. Om man är högt uppe på berget kan terrängen bli desto svårare att ta sig fram över. Regn, blåst och regn kan tillsammans skapa en otrevlig upplevelse och bidra till sämre sikt, vilket i sin tur gör det svårt att hålla sig på leden. Se till att alltid studera väderprognosen innan och vara medveten om att vädret snabbt kan slå om när man är och vandrar på fjället.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise