kan vem som helst bestiga kebnekaise
Annonser

Kan vem som helst bestiga Kebnekaise?

Det finns vissa förutsättningar för att man ska klara av att bestiga Kebnekaise. Man bör ha en viss träningsbakgrund och vad väl förberedd med rätt utrustning och kunskap. Barn som vill vandra bör alltid göra det i vuxet sällskap och vara minst 10 år gammal.

Kan vem som helst bestiga Kebnekaise?

Det är en tuff utmaning och samtidigt ett häftigt äventyr att bestiga Kebnekaise. För att vara väl förberedd bör man ha bra utrustning och information kring de risker som innebär att bestiga berget. Om man inte har träningsbakgrund kan det vara smart att träna upp den några månader innan.

Olika förberedelser inför fjällvandring

När man planerar inför en fjällvandring bör man förbereda sig såväl fysiskt som mentalt. Vandringen uppför Kebnekaise är svår och krävande på kroppen. Lederna går brant upp och brant ner och ju högre upp man klättrar desto tuffare blir det att andas. Det är bra att gå tillsammans i en grupp för att hjälpa varandra upp för berget och hålla humöret uppe. Se till att ha utrustning som kan stå emot regn, snö och blåst, även om man vandrar på sommaren kan man förvänta sig snö och glaciärer.

Om man vill vandra uppför Kebnekaise finns det flera olika leder att gå. De flesta går upp till Sydtoppen och om man vill ta sig vidare till Nordtoppen måste man kamvandra över. De två mest klättrade lederna är östra och västra leden, båda utgår från fjällstationen. Västra leden kan göras utan guide och vandras parallellt med Kittelbäcken och har rödmarkeda stenar längst med vägen. Det är tuff terräng och ibland väldigt brant där man exponeras för hårda vindar. Östra leden är beräknat att ta kortare tid än västra men har desto svårare vandring inklusive klättring med vajer och en passage med glaciär. Därför är denna led rekommenderad att gå med guide som kan hjälpa till att tryggt leda er mot toppen.

Bra att packa med

Det gäller att sätta säkerheten fram allt, se till att lämna ett färdmeddelande så om olyckan är framme så finns information om var ni tänker vandra. Räkna inte med att mobilen har täckning, eller att du har nog med batteri för hela turen, då kan det vara bra med en karta, kompass och möjligen GPS. Även en kamera är bra att ha med. Se till att ha med ombyte för om det blir blött och även kläder att dra på sig om det blir kyligare. Möjligheten att ha snabb tillgång till vatten och snabb energi är också betydelsefullt. Även om ni vandrar under sommartid är det bra att ha med handskar och mössa, speciellt om det börjar blåsa mycket.

Vägen tillbaka till Fjällstationen

Se till att påbörja vandringen i tid så ni inte behöver gå i skymning eller mörker, ett tips kan vara att ha med pannlampa utifall att. Det kan vara lätt att fokusera på att toppen är slutet, men det är trots bara halvvägs. Komihåg att hålla fokus på att energin ska räcka fram och tillbaka, många gånger kan tillbakavägen vara svårare.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise