bestiga kebnekaise regn
Annonser

Bestiga Kebnekaise om det regnar

Försök att avgöra om det är värt att vandra uppför Kebnekaise om det är dåligt väder. Vid väldigt dåligt väder kan sikten drastiskt försämras och vilket följdriktigt gör det svårt att följa leden. Att tappa bort leden kan vara farligt och leda till att vandring tar väldigt lång tid.

Bestiga Kebnekaise om det regnar

Det är alltid bra att kolla väderleksrapporten innan man ska i väg och vandra på fjäll. Vid dåligt väder behöver man kläder som står emot regn och blåst, men ibland kan stormigt väder ge dålig sikt. Vid dålig sikt kan det vara svårt att följa leden och vandringen tar längre tid.

Fjällvandra i olika väder

Att bestiga Kebnekaise oavsett väder är en ansträngande vandring och kan vara farlig, olyckor sker tyvärr varje år. Då terrängen är svårklättrad och krävande kan dåligt väder bidra till att vandringen tar längre tid och bidra till att olyckor sker. En kombination av blåst och snö eller regn kan försämra sikten och göra att man tappar bort leden. Det kan också vara svårt att uppskatta hur längre man tar på sig att vandra och man kan riskerar att vandra en del av leden i mörker. Det är alltid bra att hålla koll på väderleksrapporten för att tajma in den dag då vädret är som bäst.

Det går fint att bestiga Kebnekaise under vintertid men det gäller att vara rätt förberedd men utrustning och kunskap kring snö och lavinfara. Varma kläder är ett måste och gärna underställ i ull. När man vandrar under vintern är det också smart att ha med spade, GPS, sond och transceiver samt att ni lämnat ett färdmeddelande så man vet var ni på väg. Snöskor och stegjärn kan vara ett bra redskap för fjällvandring under vintertid.

Bästa tiden att bestiga Kebnekaise

Den mest besökta tiden är runt juli och augusti då man kan räkna med att vädret ofta är bra. Det är enklare att vandra på sommaren då man inte behöver lika mycket kläder och det är lätt att följa lederna då ingen snö eller is täcker markeringarna. Fjällstationen är öppen mellan juni och september men vill man hellre vandra på vintern är det bästa att göra det under mars, april eller maj månad.

Se till att vandra i grupp både för pepp och säkerhet. Att hålla god kommunikation för att hålla humöret uppe är viktigt för att klara av vandringen. Att bestiga Kebnekaise är både fysiskt och mentalt jobbigt så se till att stötta varandra i gruppen och kom ihåg att när man klättrat till toppen är bara halva vandringen gjord.

Aktiviteter runt om Kebnekaise

Förutom att vandra uppför Sveriges högsta berg finns det massor av andra äventyr och dagsutflykter att uppleva när man är i Kebnekaise massivet. Jättegrytorna är stenhällar som formats under decennier av vattenerosion och är en väldigt häftig naturlig konst. Silverfallet är ett annat populärt vandringsmål. Silverfallet är ett vattenfall som ligger omgivet av branta fjällväggar och forsar ner i en djup kanjon. Under sommaren kan man även testa på friklättring på stora klippblock omkring dalen.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise