bestiga kebnekaise väder
Annonser

Bestiga Kebnekaise i olika väder

Kebnekaise kan vara svår och krånglig att bestiga då terrängen både är ojämn och både brant uppför och utför. Innan man bestiger fjället bör man hålla kolla på vädret för att hålla koll vilken utrustning man behöver. Vid dålig sikt kan det också vara svårt att hålla sig på leden.

Bestiga Kebnekaise i olika väder

Det kan vara smart att försöka tajma in en dag då vädret ser ut att bli bra när man ska bestiga Kebnekaise. Vädret kan göra det väldigt svårt att nå toppen speciellt om det är dålig sikt, det kan också vara farligt om man hamnar utanför leden.

Fjällvandra under vintersäsongen

Vädret är en viktig faktor som kan göra det svårare eller lättare att bestiga Kebnekaise. Om vädret är dåligt kan det både vara svårt att ta sig fram på leden och ta längre tid. Om sikten är dålig blir det svårt att vandra snabbt då man måste ta det försiktigt för att undvika olyckor. Hur lång tid det tar att bestiga fjället varierar och beror på många olika faktorer, men vädret är definitivt en av dessa faktorer. Viktigt att tänka på är att ta det lugnt, inte stressa och vandra i sin egen takt för att inte utsätta sig själv för onödig fara.

Under vintersäsongen är kunskap kring snö och lavinfara ett måste då man kommer att värdas i områden där laviner kan ske. Det gäller att ha rätt utrustning med sig som spade, sond och transceiver, räkna inte med att mobilen har teckning eller har tillräckligt med batteri. Kontrollera vad för väder ni kan förvänta er och packa smart med extra ombyte och gärna underställ i ull eller syntet. Plaggen bör hålla vind och vattentätt och likaså ryggsäcken, mössa och vantar är också ett måste. Fjällkarta och kompass kan vara behändigt, så väl stegjärn som hjälper till med stöd när man vandrar på is och glaciärer.

Fjällvandra under sommarsäsongen

Det är populärt att bestiga Kebnekaise under sommarmånaderna. Fjällstationen håller öppet från mitten på juni till mitten på september, rekommenderad tid att vandra och chans för bäst väder brukar vara runt juli och augustimånaderna. Trots att det är sommar bör man förbereda sig för både snö, regn och blåst, speciellt då Sydtoppen är täckt av en toppglaciär. Packa en lätt dagtursryggsäck med ett extra underställ eller ombyte och använd gärna jacka och byxor som båda klarar hård blåst. Vattenflaska och snabb tillgång till snabb energi är rekommenderat att ha lättillgängligt utan att behöva ta av sig ryggsäcken. Under sommaren är det lättare att följa lederna då de röd markerade stenarna inte är täckt av snö men det är ändå bra att vara bekväm med att använda karta och kompass.

Träning inför att bestiga Kebnekaise

Vandringen uppför Kebnekaise är tuff och inte för den helt otränade. Även om man har viss träningsbakgrund kan det vara smart att gå in vandringsskorna ordentligt innan och testa på en längre vandring innan. Om man ska fjällvandra är det ofta konditionen som sätts krav på. Så att konditionsträna innan är något att satsa på för att underlätta vandringen. Man undviker dessutom skador eller överansträngningar om man ser till att träna regelbundet.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise