Vandringskängor eller Vandringsskor
Annonser

Vandringskängor eller vandringsskor?

För många som inte är erfarna vandrare eller ofta ger sig ut i skogen under längre tidsperioder kan frågan om vilka skor man ska välja inte verka så svår. Många kan tycka att det räcker med att använda sina vanliga sneakers eller andra vardagliga skor. De som är lite mer erfarna eller i alla fall har läst på vad man bör tänka på innan man ger sig ut förstår att denna fråga är bland de viktigaste och kanske svåraste. Vad för skor eller kängor du går i kommer spela stor roll i hur din och andras vandringsupplevelse blir. Att vandra med någon som klagar på sina fötter är inte jättetrevligt.

 

Vad är egentligen skillnaden mellan vandringskängor och vandringsskor?

Något du snabbt kommer märka om du jämför är att vandringskängor tillför mycket mer stabilitet kring vristen och fotleden än vad vandringsskor gör. Det leder till att din gångstil kommer bli mer stabil och du undviker onödig fysiskbelastning på kroppen. När du är ute och vandrar kommer du inte alltid gå i lätta och vänliga terränger, vilket gör så att den här stabiliseringen kring fotleden blir extra viktig och dessutom så skyddar vandringskängorna dina fötter mer från den tuffa terrängen. Efter en dag i jobbig terräng kommer du troligen märka att vandringskängorna har skyddat dig väldigt bra mot onödig fysikbelastning och mot till exempel att få våta fötter.

 

Några svaghet med vandringskängor

Vandringskängor är större än vandringsskor vilket gör så att det kommer ta längre tid för kängorna att torka när de har blivit blöta och så kommer de ta större plats än skorna. En annan fördel med skor är att det tar kortare tid att gå in i ett par skor än det tar för ett par vandringskängor. Dina fötter vänjer sig mycket snabbare med skorna än vad de gör med vandringskängorna, men om du köper ett par kängor i tid kommer du hinna gå in i dem utan några problem, eller så kanske du redan har ett par som dina fötter redan är vana vid. Skor är även mycket lättare än vandringskängor, vilket kan underlätta om du under något tillfälle kommer behöva bära på kängorna istället för att gå med dem.

 

Med skor menas vandringsskor

Med skor menas alltså vandringsskor, inte vanliga sneakers. För många kan vandringskängor uppfattas som något riktiga veteraner och erfarna personer har, men idag finns det gott om vandringskängor på marknaden som passar lika bra för erfarna som nybörjare. Vandringsskor kan lätt uppfattas som något nybörjare har, vilket kan stämma i vissa fall, men det beror mycket på vad för typ av vandring man ska utföra, hur länge man ska vara borta, hur terrängen är och så vidare. Vandringsskor är mycket lättare, tar kortare tid att vänja sig vid och får lättare plats i packningen. Dock så är det jobbigare och svårare att gå med skor istället för kängor i tuffare terränger och eventuellt längre vandringar. Ofta är det en smaksak vad man föredrar, men det finns rekommendationer och en del faktorer som är värda att väga in innan man gör beslutet.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise