Hur länge håller Vandringskängor
Annonser

Hur länge håller Vandringskängor

Ett bra par vandringskängor ska kunna hålla länge. De ska ha varit med om mycket och alltid varit funktionsdugliga. Att veta när det är dags att byta vandringskängor kan vara svårt. Det finns flera olika orsaker till att känna att det är dags att byta och vissa av dessa orsaker behöver nödvändigtvis inte betyda att man måste byta.

Skosnörena börjar bli slitna

När vandringskängornas skosnören börjar bli slitna betyder det att skorna har varit med om mycket och det börjar kanske bli dags att kolla efter nya. Slitna skosnören är alltså ett tecken på att det har gått en lång tid och att andra av kängornas funktioner kanske också börjar eller redan är slitna. Ett av de första tecknen på att det är dags att byta vandringskängor är slitna skosnören.

Öglorna börjar bli lösa

Om öglorna på skosnören börjar bli lösa kommer de inte kunna spänna åt ordentligt. Detta leder till att fötterna inte får samma komfort som tidigare och stabilitet. Lösa öglor brukar vara ett tidigt tecken på slitage och kan varna för att det finns andra funktioner som också har blivit utsatta för slitage.

Sprickor i sulan

Mellansulan är väldigt viktig för att vandringskängorna ska vara bekväma att gå med under långa vandringar. När denna börjar spricka och gå sönder är det ett tecken på att kängorna har varit med ett tag och att det kanske är dags att byta ut dem. Mellansulan ansvarar bland annat för dämpningen när du går i ojämn terräng, vilket kommer bli mycket jobbigare med sämre dämpningsförmåga.

Sliten innersula

På samma sätt som mellansulan tillför dämpning och stabilitet under långa tidsperioder när du går gör även innersulan och eventuellt ankelstöd det. Om något av dessa är utslitna är det ett tydligt tecken på att det är dags. Det kommer bli jobbigare och obekvämare att vandra under långa tidsperioder vilket du ska kunna göra utan problem med bra vandringskängor.

Sliten yttersula

Om vandringskängornas slitbanor börjar bli slitna kan det resultera i att du inte får samma grepp som behövs i olika terränger, vilket i vissa fall kan vara farligt. Slitbanorna gör alltså så att kängorna får bättre grepp i alla möjliga olika terränger. Om dessa blir utslitna kan ett par nya vandringskängor behöva inhandlas.

Vandringskängorna börjar bli obekväma

Den kanske mest självklara anledningen till att byta vandringskängor är ifall de börjar bli obekväma. Det kan vara allt från att dina fötter har blivit för stora till att du får blåsor och värker. När man går långa vandringar är det i princip hela kroppen som aktiveras och om du då har ett par obekväma vandringskängor kan du få ont i fotleder, höfter och ryggen. Nästan hela kroppen. Det gäller att vara uppmärksam på ifall man känner någon skillnad från när kängorna först användes och idag.

Var på säkra sidan

Det kan vara svårt att veta när det är dags att byta ut ett par vandringskängor, men det är ofta bäst att ta det säkra före det osäkra. Beroende på vilka typer av terränger du vandrar i kan det vara farligt att gå med slitna och oanvändbara vandringskängor. Då är det bättre att byta ut dem lite tidigare och satsa på ett par nya och fräscha istället.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise