göra upp eld
Annonser

Göra upp eld: Hur du gör och vad som är viktigt att tänka på

Att göra upp eld kan upplevas som en svårbemästrad konst för sig, och visst kan det vara lite småkrångligt om man är ovan. Men att få till en riktigt härlig och sprakande brasa kräver inga superkrafter, bara några smarta knep i rockärmen och möjligen en tunga som ligger rätt i mun. Att inte vara expert från början är inte en ursäkt för att inte lära sig! Här kommer de bästa råden för att göra upp eld – om hur du går tillväga och vad som är bra att tänka på. Med rätt viljestyrka och en liten gnutta kunskap dröjer det inte länge innan den perfekta lägerelden är en enkel match!

Hur man går tillväga för att göra en brasa

Det finns en mängd tillvägagångssätt för att göra upp en eld. Egentligen finns det inga rätt och fel så länge det brinner ordentligt och alla säkerhetsåtgärder är vidtagna. Däremot kan det vara värdefullt att ha lite grundläggande kunskaper i hur ett brasbygge vanligtvis konstrueras, och vilka olika delar som brukar ingå. Även om det finns olika typer av braskonstruktioner och sätt att antända, finns det vissa grundläggande sätt att gå tillväga som kan vara bra att ha i åtanke när man gör sin egen brasa.

Till att börja med bör du se till att hitta en så torr, stabil och vågrät markyta som möjligt. Därefter är det dags att börja konstruera brasan. Till att börja med brukar de flesta brasor konstrueras med en lättantändlig mitt. Denna bygger man enklast med hjälp av torrt fnöske, bark och småpinnar. Bygg därefter vidare med större kvistar och fullborda slutligen med vedträn. Var noga med att inte täcka så mycket att syretillförseln kvävs, tillför hellre nytt virke efterhand som elden kommit igång.

Slutligen är det dags för själva tändningen. Fokusera på att få till lågor på en avgränsad del av virket till att börja med, och sprid sedan elden efter hand. Om virket är torrt och bra kommer lågorna till största del sprida sig av sig själva, ibland behöver du hjälpa till på traven. Underhåll elden varsamt, exempelvis kan man skapa större lågor och sprida elden till andra delar av brasan genom att blåsa där det behövs extra syre. Tillför nytt virke i takt med att elden tilltar och brasan växer.

4 Olika typer av brasor

Beroende på sådant som brasans plats, tillgången på virke och vad man ska använda brasan till är olika typer av brasbyggen mer eller mindre populära, men i slutändan handlar det mycket om att testa sig fram och att anpassa brasan under tiden som den brinner. Det är emellertid inte en dålig idé att få lite koll på vilka olika typer av sätt som en brasa kan konstrueras på, och att ta hjälp av en eller flera av dessa tillvägagångssätt när man bygger sin egen.

Pyramidelden

Pyramidelden är den vanligaste och mest lättkonstruerade formen av brasbygge. Genom att ställa vedträna på högkant, lutade mot varandra inåt mitten bildas en pyramidliknande form. Fnöske och små har förlagts innanför pyramidens väggar, och det är här lågan ska ta fart till en början. Pyramidbrasan brinner ofta lätt och har stora lågor.

Pagoelden

Pagoelden kallas den brasa där vedträna byggs på samma sätt som ett timmerhus, med ris och fnöske placerat i dess mitt. Pagoelden är lätt att tända på och passar perfekt till matlagning. Var dock vaksam, den slocknar snabbt om den inte underhålls ideligen.

Jägareld

Jägareld är en spännande form av brasa, som inte är lika vanlig som föregående två. Lägg två större stockar parallellt bredvid varandra, i samma riktning som vinden rör sig. Mellan de två stockarna bygger man en liten pyramideld. Denna typ av braskonstruktion passar utmärkt för att laga mat i gryta eller kastrull, eftersom matkärlet hålls stabilt över elden med hjälp av de två stockarna.

Stjärnelden

Stjärnelden konstrueras genom att omge en liten pyramideld med grövre vedträn, positionerade i en stjärnformation. Allt eftersom elden brinner skjuts vedträna inåt för att på så vis fylla på med nytt bränsle. Stjärnelden kräver bra ved, men är å andra sidan bränslesnål och brinner ofta mycket länge.

Göra brasa utan tändstickor eller tändare

Är man nybörjare är det vanligt att man har med sig några tändstickor eller en gaständare när man ger sig ut i skogen för att göra en lägereld. Det är absolut inga fel med det, snarare är det ett bekvämt och enkelt sätt att se till att elden kommer till. För den sämsta brasan är ju den som inte blir av, eller hur?

Skulle man mot förmodan vilja utmana sig i att göra upp en eld utan tändstickor eller tändare finns det flera alternativ. Ett sådant är att använda sig av så kallat tändstål. Ett tändstål är en förpackad stålstav som går att köpa i alla friluftsbutiker och online. Genom att dra en vass kniv eller en potentiellt medföljande striker över stålet så utlöses gnistor som du kan fånga upp med hjälp av lite torrt virke. Med ett tändstål kan du vara säker på att få gnistor även i dåligt väder.

Ett annat tillvägagångssätt är att göra eld på det uråldriga och något mer tekniskt avancerade sättet; nämligen med hjälp av rörelseenergi! Till att börja med behöver du torrt, fluffigt virke, som brinner bra, så kallat fnöske. Detta går ofta att få tag på naturligt ute i skogen exempelvis i form av torrt gräs, men i annat fall går det att skapa genom att tälja en träbit i tunna lager. Leta upp en cylindriskt formad pinne, täljt ena änden till en något spjutliknande form. Därutöver behöver du en slät träbit som arbetsyta. Karva ut ett mindre hål där den cylindriska pinnen passar. Svarva sedan pinnen i hålet i snabba rörelser, fram och tillbaka. Med tiden kommer hålet bli kolbelagt, och arbetar du på rätt sätt kan du snart därefter få syn på ett par gnistor. Fånga upp dessa med det fluffiga fnösket och starta din brasa.

Göra eld i regn

Att det regnar utgör ofta inget skäl för att undslippa att göra upp en brasa – ute i naturen är eld nödvändigt både för matlagning, värme och säkerhet. Och någon form av nederbörd är ju inte helt ovanligt, varför det är viktigt att lära sig handskas även med dessa typer av förutsättningar. Det är absolut inte omöjligt att få till en rejäl och långlivad brasa även när det är blött eller regnar, men det är givetvis ett par nya saker man behöver tänka på och ta hänsyn till. Som vanligt behöver du någon form av brännbart (inte nödvändigtvis torrt) virke och en källa till eldlåga. Därutöver kan det behövas en gnutta mer tålamod än i vanliga fall, och möjligtvis en positiv inställning.

Börja med att skapa en torr arbetsyta. Har du en presenning eller liknande kan du hänga upp denna som skydd mot nederbörden. I annat fall kan du påbörja brasan inne i tältet, och sedan flytta ut den så fort du har fått till en låga.

Se därefter till att få tag i relativt torrt och brännbart virke. I ett regnoväder kan torrt virke verka omöjligt att få tag på, åtminstone vid en första anblick. Ofta går det nämligen att skala av ytterlagret på större pinnar för att hitta torrt trä innanför. Har du väl fått upp en brasa går det ofta att fylla på denna med något fuktigt virke, eftersom detta torkar i kontakt med värmen. Se dock till att inte använda för stora fuktiga vedbitar, eftersom en liten och tafflig eld kan sakna tillräckliga resurser för att torka dessa.

Smarta tips – bra att tänka på

Tänk torrt!

Torrhet är ofta en förutsättning för att skapa eld, både när det handlar om arbetsyta, virke och redskap. När brasan väl är på plats kan man ofta tillföra ved som är något fuktig, men tänk på att detta kräver mer tid och resurser än torr ved. Har du planerat att göra elden med hjälp av tändstickor kan det vara ett hett tips att förvara dessa i exempelvis en förslutningsbar plastpåse eller burk, så du inte får en tråkig överraskning när du väl kommer fram till lägerplatsen efter en regnig dag.

Samla mer virke än du tror att du kommer behöva

Ofta behövs det mer virke än man tror när det kommer till att hålla en brasa igång en längre stund. För att slippa ge dig iväg på jakt efter nytt virke medan elden brinner kan det vara en god idé att samla på sig mer än man tror är nödvändigt från början. Se till att samla på dig virke i olika storlekar och gärna av olika material. På så vis har du bra flexibilitet för att kunna fylla på brasan efterhand som det behövs.

Håll koll på säkerheten

När det kommer till eld ska man alltid vara försiktig, och säkerhetsåtgärder ska alltid vidtas för att skydda människor och natur. Till att börja med ska man alltid följa potentiella riktlinjer för eldningsförbud, och man ska aldrig göra upp en eld där det finns risk att den sprider sig okontrollerat.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise