Snörning av Vandringskängor
Annonser

Snörning av Vandringskängor

Det är inte många som tänker till när de knyter sina skor. Det sker automatiskt med någon knut vi har gjort sen vi var små. När det gäller vandringskängor kan det vara bra att känna till några lätta och användbara knutar som kommer få kängorna att sitta på extra bra. Det är även väldigt skönt om man inte behöver avbryta vandringen flera gånger för att knutarna har gått upp och behöver knutas ännu en gång.

 

Den klassiska kirurgknuten

Den klassiska kirurgknuten är en knut som håller hälen på plats. Om du känner att hälen glider runt en hel del när du vandrar kan två kirurgknutar hjälpa dig. Dessa kommer hålla hälen på plats under vandringen och är enkla att göra.

  1. Hitta den punkt på vandringskängan där toppen av foten börjar böjas framåt. Från den punkten ska du hitta två par spetshakar som ligger nära. Det är vid dessa två par som knutarna kommer vara.
  2. Ta nu snörena och vik de runt varandra två gånger och spänn åt hårt. För att hålla kvar spänningen ska du föra snörena upp till nästa spetshake.
  3. Upprepa 2 vid nästa par av spetshakar.
  4. Nu har du två kirurgknutar. Avluta snörningen på ett vanligt sätt.

 

Window lacing

Ett vanligt problem som kan uppstå under långa vandringar är att det börjar trycka mot toppen av foten. Detta kan lösas med en så kallad window lacing. Den minskar trycket på toppen av foten samtidigt som kängorna sitter på bra.

  1. Knyt loss snörena till spetshakarna som är precis under punkten där trycket har uppstått.
  2. Knyt sedan ihop genom att gå rakt upp till nästa spetshake (gör likadant på båda sidorna) och sedan tvärs över så att snörena korsas.
  3. Avsluta på vanligt sätt.

 

Undvik ont i tårna

Om du har ont i tårna sen tidigare men vill ändå ut i vildmarken kan nästa knut underlätta för dina tår. Den minskar trycket mot just tårna, vilket gör så att du kan ge dig ut och vandra utan att känna onödig smärta på tårna.

  1. Knyt upp dina kängor helt och hållet. Hela vägen ner till tårna.
  2. Snöra kängorna från början, men hoppa över det första paret av spetshakar.
  3. Avsluta på vanligt sätt.

 

Skosnören för vandringskängor

Om snörena börjar bli utslitna eller av någon annan anledning inte funkar längre finns det ett stort utbud med skosnören för vandringskängor. Det rekommenderas att välja snören som är så lika de gamla som det går. Se till så att de har samma längd och form som de äldre.

 

Dags att byta vandringskängor?

Det är viktigt att vara uppmärksam på om vandringskängorna börjar bli obekväma eller om det till exempel fortfarande gör ont i tårna efter användning av det sista knutförslaget. Det kan vara ett tecken på att det är dags att byta ut vandringskängorna mot några andra. Vad för typ av knut du gör på dina vandringskängor kan inte garantera att de kommer passa på dina fötter. Knutarna kan endast underlätta och bidar till en bättre upplevelse, men sällan få ett par som inte passar att passa på fötterna.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise