Hur fästa liggunderlag på ryggsäck?
Annonser

Hur fästa liggunderlaget på ryggsäck?

I den här artikeln kommer vi att besvara frågan ”Hur fästa liggunderlaget på ryggsäck?”

Vi kommer att beskriva hur man ska tänka kring olika typer av underlag, men också berätta om hur du kan använda ryggsäckens olika remmar och knäppen för att enkelt kunna fästa underlaget utanpå.

I slutet av följande artikel kommer du veta exakt hur du ska fästa liggunderlaget på ryggsäcken, så att du sedan kan koncentrera dig på dina spännande friluftsäventyr.

Hur fästa liggunderlaget på ryggsäck?

Det finns flera sätt som man kan fästa sitt liggunderlag på vandringsryggsäcken. Till att börja med finns det ett antal remmar och fästpunkter på ryggsäcken som man kan ta hjälp av. Vanligast är att man knäpper fast underlaget i remmarna under väskan, alternativt mellan väskans toppöppning och topplocket.

Fäst liggunderlaget på ryggsäcken

Ibland är det inte möjligt att få plats med liggunderlaget inuti ryggsäcken. Detta är framförallt en utmaning om man har ett större liggunderlag, exempelvis ett i skum som rullas ihop efter användning. Då kan det vara en god idé att använda ryggsäckens olika funktioner för att fästa liggunderlaget utanpå ryggsäcken istället.

Är det ett liggunderlag med lätt vikt behöver man inte tänka så noga på var på ryggsäcken man fäster det, så länge det sitter fast ordentligt. Är det å andra sidan tunga saker man ska fästa, kan placeringen vara betydande, eftersom det kan orsaka ojämn viktfördelning. Det i sin tur kan försvåra balansen eller slita hårdare på vissa muskler.

Gör så här för att fästa liggunderlaget på ryggsäcken

När du ska fästa underlaget på ryggsäcken kan du ta hjälp av olika fästpunkter som de flesta vandringsryggsäckar har. Exempelvis finns det möjlighet att fästa underlaget under ryggsäcken, med hjälp av remmar längst ner som går att förlänga rejält. Man kan också placera underlaget på ryggsäckens sida, där det vanligtvis finns en sidorem. Det finns också möjlighet, beroende på mängden packning, att placera underlaget under väskans topplock. För att undvika att underlaget ramlar ut åt ena sidan kan man behöva fästa med ytterligare en rem utöver topplocket.

Ytterligare ett sätt man kan fästa ryggsäcken på är att vika underlaget, och anpassa vikningens bredd till den bredd som ryggsäcken har. Därefter fäster man ena änden under topplocket, och låter resten hänga ut nedanför. På så vis undviker man att vatten kan rinna in i liggunderlaget, vilket kan vara fallet om man exempelvis hänger det på sidan. Man får dessutom en mer slimmad packning, och undviker att liggunderlaget sticker ut åt båda kanter. Även här kan det vara en god idé att fästa liggunderlaget med en extra rem, eftersom topplocket riskerar att inte hålla det på plats ordentligt.

Ha liggunderlaget i ryggsäcken

Förr var det vanligt att använda sig av otympliga underlag i skumplast på sina friluftsäventyr. PÅ dagens marknad finns det emellertid mängder av liggunderlag som går att förminska till ytterst små förpackningar när de inte används. Dessa går alltså vanligtvis att packa ner direkt i ryggsäcken, och behöver inte fästas utanpå.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise